Vertrouwd met hout: “Testen tot de kleur goed is en het hout veilig”

Vertrouwd met hout: “Testen tot de kleur goed is en het hout veilig” cover

Hout is het basisingrediënt van Barentsz. En dus moet dit tot in de puntjes voldoen aan de allerhoogste kwaliteit. Duurzaam, in de juiste kleurstelling en vooral: brandveilig. Pas dan voelt wonen in hout vertrouwd. Dé partij die houtbewerking tot een bijna hogere kunst heeft verweven is Leegwater uit Heerhugowaard. Ze zijn hofleverancier voor de gevelbekleding van de karakteristieke Barentsz Ontdekkingshuizen: “Onze missie is gevelbekleding leveren die aan alles voldoet.”

Dennis Leegwater is als directeur-eigenaar hoofdverantwoordelijke en geeft leiding aan 60 vakmensen. Het houtbereidingsbedrijf draagt zijn achternaam en gaat al vier generaties terug. 70 jaar geleden gestart als aannemersbedrijf en doorontwikkeld tot een houtspecialist voor gevels. Brandvertragend behandelen, verduurzamen en spuiten voor toonaangevende gebouwen, het behoort allemaal tot hun ambacht.

Alles onder één dak

‘Het gemak van alles onder één dak’ is een belangrijke pijler van het bedrijf en eigenlijk een understatement. Dennis: “We willen het hele proces in eigen hand houden. Van de inkoop van hout tot montage en alles daartussenin. Waarom? In het verleden besteedden we meer zaken uit, maar als er dan iets misging, had je daar minder grip op. Je wilt zelf verantwoordelijk zijn voor een basiskwaliteit waar het hout aan moet voldoen.” Dat sluit haarfijn aan op het principe van waaruit Barentsz werkt: alles in eigen beheer, zodat je optimale kwaliteit, snelheid en service kunt leveren. Van ontwerp tot de bouw, met duidelijke prijsafspraken en één aanspreekpunt. “Ja, dat vind ik het allerbelangrijkste, dat je één aanspreekpunt hebt”, benadrukt Dennis.

Eigen kleurenlaboratorium

Als we het hebben over ‘alles onder één dak’ bedoelen we ook echt alles. Zo heeft Leegwater zelfs een waar kleurenlaboratorium waar elke denkbare kleur gecreëerd wordt. Is dat nodig? Ja, want de bouwwereld is tegenwoordig een stuk kleurrijker: “Vroeger werkten we met diverse verfleveranciers en dat ging prima, want 90% van alle opdrachtgevers wilden gewoon wit. Oké, af en toe wat witter of minder wit, maar dat waren dan ook wel de variaties.” Die overzichtelijke blanco tijden zijn voorbij: “De architect van vandaag de dag wil de kleur bijvoorbeeld wat matter of net weer met een andere toevoeging. Daar kwamen we niet uit met de verfleverancier. En dus gingen we het zelf maken.” Maar dat is nog niet eens de belangrijkste reden voor Leegwater om alles in eigen beheer te doen. Het aspect brandveiligheid stak z’n kop op.

Brandvertragers

Het bouwen met en toepassen van hout moet niet alleen duurzaam, maar vooral veilig zijn. Het Bouwbesluit schrijft strenge normen voor die de kans op brand moeten verkleinen. En slaat de vlam toch in de pan? Dan moet de brand vertragen, zodat je op tijd het huis kan ontvluchten. Het liefst met de poes erbij. Leegwater werkt met een eigen impregnerende laag en loopt daarmee voorop in de markt. Begrijpelijk, want niet iedereen kan voldoen aan het volledige eisenpakket aan Europese regelgeving. Terug naar die kleur. Wat heeft de brandvertrager daarmee te maken? Dennis: “De brandvertrager heeft invloed op de kleur en dus moeten we testen en monitoren tot de kleur goed is en het hout veilig. Andere leveranciers kunnen dat niet garanderen.”

Hofleverancier voor Barentsz

Leegwater en Barentsz co-founder Derk-Jan gaan ‘way back’. Dennis graaft in zijn geheugen: “We zijn in 2016 voor de eerste keer uitgenodigd door Barentsz. Ze zijn bevlogen, weten waar ze over praten en welke kant ze op willen. In het begin van onze samenwerking was het zoeken naar de schakel tussen wat Barentsz wil en wat wij aanbieden. Door de jaren heen hebben we processen steeds verder geoptimaliseerd en zijn we stabiele partners geworden.” En ook in die samenwerking komt het alles-onder-één-dak-principe weer treffend terug: “Je wint gewoon tijd, want je hoeft niet eerst langs 6 loketjes. Daar is de koper uiteindelijk flink bij gebaat!”

Benieuwd waar de daken van Barentsz-huizen vandaan komen?

Harro Plaggenmersch verzorgt de elegante en typerende stalen daken van de Barentsz Ontdekkingshuizen. Een partner die letterlijk op Barentsz moet kunnen bouwen. Lees zijn verhaal.