Partners met een gedeelde visie. Barentsz verzamelt ze graag om zich heen, om zo de houtbouwmissie in Nederland voort te zetten. VORM is zo’n innovatieve evenknie: “We willen sneller slimmere woningen neerzetten”, vertelt conceptontwikkelaar Erik Schimmel. Er is een prille start gemaakt met een samenwerking die nu al naar meer smaakt.
De doelstellingen van Barentsz tonen opvallend veel gelijkenissen met die van VORM: “We zetten nieuwe initiatieven op, zoals VORM 2050. Doel daarbij is 20% goedkoper en 50% sneller bouwen. Dat kan met partners die bijvoorbeeld prefab badkamers maken. Ook verbeteren we de leefbaarheid van buurten.” En dan is er nog het totaalconcept van beide partijen: Barentsz is architect en bouwer in één, VORM is projectontwikkelaar en bouwer in één.
Familie
Waar we in gelijkenissen een beetje uit de pas lopen, is de geschiedenis. Zo bestaat VORM al ruim 100 jaar en is getransformeerd van een familiebedrijf naar een familie van bedrijven. En aan die stamboom begint de Barentsz-tak een beetje te groeien. Erik: “Bij elke opgave kijken we welk bedrijf we daar het beste voor kunnen inzetten. We zien de vraag naar biobased en houtbouw toenemen en daarin kan Barentsz een goede partner zijn. De kwaliteit en architectuur van hun woningen spreekt mij aan. Maar ook het enthousiasme van het team, ik vind het mooi als mensen trots zijn op wat ze maken.”
De juiste VORM
Hoe die samenwerking eruitziet? Onlangs voegden ze conceptontwikkeling en tekenpen samen tot hun deelname aan een tender voor bijna 50 woningen. De opgave: of traditionele woningen ook in hout konden worden gerealiseerd. Erik: “Een vraag daarbij voor ons was; hoe kunnen we Barentsz-woningen meenemen in ons concept? Het idee was een constructie hoofdaannemer-onderaannemer, waarbij VORM de fundering, de coördinatie en de afbouw verzorgde en Barentsz de woningen het ontwerp, de fabricage en de assemblage van het houten casco. Het beste van beide werelden.”
“Hout mag gezien worden”
Hout: de standaard en de basis
VORM maakt zoals ze zelf zeggen: ‘goede buurten voor iedereen.’ Daarin streven ze naar een mix van sociale woningen, (middel)dure huizen en vrije sector. Erik: “Zo’n wijk kan je efficiënt invullen met 80 tot 90% gestandaardiseerde woningen. Op die manier worden huizen ook betaalbaar voor mensen met een kleine portemonnee. Die standaardwoningen zouden we heel graag ook in hout ontwerpen en bouwen: Barentsz kan dat beiden.”
Hout als de standaard dus. Maar VORM vraagt meer dan enkel dat: “Je kunt een traditioneel concept omzetten naar hout, maar dan is het in de basis niet ontworpen als houten woning. Dat doet Barentsz wel: in het ontwerp is hout essentieel en allemaal verbonden met elkaar. De gevels, de balken aan de binnenkant. Hout mag gezien worden.” Nu is hout zien één, hout voelen en ervaren is ook onderdeel van het woongenot. Het blijkt uit Erik’s antwoord op de slotvraag of hij zélf in een Barentszhuis zou willen wonen: “Ja. Het binnenklimaat, thermisch comfort, maar ook de akoestiek en uitstraling. Het lijkt mij heel prettig wonen.”
Ook de samenwerking met Did smaakt naar meer
‘Gezond wonen, vitaal leven.’ Als dat je uitgangspunt is als projectontwikkelaar gaan Barentsz-ogen stralen. We hebben het over Did uit Utrecht.