Een plek mooier achterlaten dan toen je er aankwam. Voor ontwikkelaar Taco Meerpoel van KRKTR is dat het streven in al zijn projecten. Het sluit haarfijn aan op de ambitie van Barentsz. Efficiënt bouwen, maar wel met behoud van kwaliteit en oog voor de natuur. Oh ja, en een tikkie eigenzinnig.
Sinds kort werken ze samen. Zo is in Driebergen al een ‘proefproject’ gerealiseerd en op dit moment zijn er plannen voor de bouw van 15 woningen op Texel. Hoe gaat KRKTR te werk en hoe ziet de samenwerking met Barentsz eruit?
Hoe kan het wél?
Taco lijkt niet vatbaar voor antwoorden als ‘kan niet’ of ‘mag niet’. Je kunt hem dan ook met recht een eigenzinnige ondernemer noemen; hij zoekt altijd naar wegen om een project wel te laten slagen. Een aansprekend voorbeeld van zijn eigenzinnige ondernemerschap is het Utrechtse Van Lieflandpark. Op deze plek zijn zoals KRKTR omschrijft ‘twintig, ultra-duurzame verandawoningen gerealiseerd. Gasloos, nul op de meter, groene daken, zonnepanelen en natuurlijke materialen.’ Taco: “Voordat we dit project startten, stelden we onszelf de vraag: hoe weinig woningen kunnen we hier realiseren?”
Hebben we dit goed verstaan, een ontwikkelaar die streeft naar een minimumaantal huizen? Hij vervolgt: “Ja, de omwonenden konden kiezen voor het beste plan. Een plan dat iets toevoegt aan de wijk. De gemeente wilde een groenstrook van 500m2, maar dat vonden we niet genoeg. Het is uiteindelijk een groot park geworden van 3000m2, met de helft van het aantal woningen dat is toegestaan.”

Een houtbouwer, maar dan anders
Het zijn dit soort projecten die Derk-Jan’s aandacht trok en hij wist, met KRKTR moet ik een kop koffie drinken. Taco: “In eerste instantie dacht ik, weer een houtbouwer. Maar ik werd erg enthousiast, want Barentsz heeft een andere insteek dan ik ben gewend. De meeste bouwers werken vooral vanuit efficiëntie, maar zij werken ook nog eens vanuit architectuur en kwaliteit.” Voor Taco zit daarin een belangrijke gemene deler met hoe hij wil bouwen.
Hij vervolgt: “De aanpak van Barentsz is ook pragmatisch. Derk-Jan maakt dingen simpeler dan ze soms lijken. Een woning ontwikkelen is het bij elkaar brengen van onderdelen en daarbij maken de prefab-materialen zaken inzichtelijker. Normaliter staat er veel in de begroting van een aannemer en daar moet je dan doorheen worstelen om te begrijpen wat er staat. Barentsz kan veel makkelijker een prijs genereren: zoveel vierkante meter kost zoveel.”
Proefproject in Driebergen
Die kop koffie kan nog zo lekker smaken, echt proeven doe je in de praktijk. Zit er een constructieve samenwerking in? KRKTR en Barentsz begonnen aan een klein ‘pilot’project in de bossen van Driebergen. Vrij uniek voor Taco: “Meestal werken we seriematiger, maar dit ging om één woning. Die woning was de aanbouw van een door KRKTR getransformeerd voormalig zorggebouw. Voor deze specifieke aanbouw hadden we al drie aannemers gevraagd voor een begroting en daar later Barentsz aan toegevoegd. Op prijs én kwaliteit kozen we voor hen.”
En, hoe is het project verlopen? “Heel prettig, een no-nonsense partij die bestaat uit mensen die weten waar ze het over hebben. Van het maken van tekeningen tot berekeningen plus de hele bouwbegeleiding; je wordt echt ontzorgd. En dat is als ontwikkelaar heel fijn.” Ok, proefperiode geslaagd. What’s next?
15 woningen op Texel
KRKTR en Barentsz gaan nu een stukje verder met elkaar in zee. Van het vasteland naar één van onze eilanden. Taco: “Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden om samen met Barentsz een project van 15 woningen op Texel te gaan bouwen. Eerder verworven door KRKTR met een tender van de gemeente Texel. Na ons eerdere project van 17 traditioneel gebouwde woningen in dezelfde wijk, overwegen we nu in houtskeletbouw te bouwen met Barentsz. De bouwsnelheid van het HSB casco kan op Texel een voordeel opleveren. Ook het verminderen van transport van materialen en inzet van materieel (kranen) is gunstig ten opzichte van traditionele bouw. We zitten nu middenin de fase van bouwkostenramingen.” Wordt vervolgd dus!
Meerwaarde
Ze dagen elkaar ook een beetje uit als het gaat om efficiënt duurzaam bouwen, mét behoud van kwaliteit dus. Taco komt met een voorbeeld over de isolatie: “Ik dacht, hoe kunnen we materialen gebruiken die nog natuurvriendelijker zijn. En zo vroeg ik Barentsz of de isolatie gemaakt kan worden van hennep, gras of stro. Wat ik waardeer, is dat ze de meerwaarde zien van mijn vraag. We delen tenslotte dezelfde ambitie: een voorloper zijn in biobased, natuurinclusief bouwen.”
Onze andere projecten
Bouwen in harmonie met de omgeving. Benieuwd hoe dat eruit ziet?
Bekijk onze andere projecten.