“Een energieneutrale woning is niet langer een huis van de toekomst. Een Barentsz-huis is een huis van nú”. Het zijn de woorden van Wim Kocken, trotse troonopvolger in een lange familietraditie: Kocken Makelaars uit Purmerend. Hij behoort samen met vader Walther tot de derde en vierde generatie in het makelaarsgilde. Met een imposante geschiedenis achter zich, bouwen ze samen met Barentsz aan wat voor ons ligt. Energieneutrale, biobased huizen verkopen. In tijden van energiecrisis nu extra relevant… én gewild!
Familietraditie sinds 1932
We slaan eerst een paar bladzijden van het geschiedenisboek terug. 90 jaar geleden werd het kantoor opgericht door Walther’s grootvader en in 1946 breidde Walther’s vader de onroerend goed-zaken verder uit. Op hun beurt hebben Walther en zijn zoon Wim het makelaars-DNA overgenomen. Gepassioneerd houden ze de familietraditie in stand met een gevestigd kantoor waar ouderwets en nieuwerwets samensmelten.
Hoewel ze terugkijken op een fraaie historie, is de blik altijd vooruit gericht. Wim: “We proberen voorop te lopen met de laatste ontwikkelingen in de wereld van de makelaardij, zowel on- als offline. En voor klanten die binnenlopen, creëren we een warm woonkamergevoel. Dat alles in een pand uit 1882, maar wel eigentijds verduurzaamd: gasloos en volledig geïsoleerd.”
“We denken in dezelfde richting”
Een kick-start met vertrouwen
Dan de samenwerking met Barentsz. Hoe kwam die tot stand? Laten we zeggen, uit spontane ontmoetingen ontstaat weleens iets moois. Zo ook in dit geval. Barentsz co-founder Derk-Jan Wentink was op hetzelfde huwelijksfeest als Walther en ze raakten enthousiast aan de praat: “Derk-Jan vertelde dat hij architect is en grond wilde aankopen in Purmerend voor het ontwikkelen van twee Barentsz-huizen. Wij hebben ze geïnformeerd over de lokale markt en niet lang daarna hebben ze de grond aangekocht en het plan ontwikkeld. Wij hadden de huizen in 2 weken tijd verkocht.”
En dat was nog niet alles. Walther vervolgt: “Daarna deden we nog enkele mooie projecten, zoals de realisatie van een karakteristieke Noord-Hollandse stolpboerderij in de Beemster. We denken bij onze projecten in dezelfde richting.” En die richting komt in ieder geval samen in een ultieme klantbegeleiding, ook ná de verkoop. Wim benadrukt de prettige samenwerking: “Als je vertrouwen in elkaar hebt, straal je dat uit en hebben verkopers vertrouwen in jou.”
Een Barentsz-huis is echt ‘af’
En wat vinden vader en zoon zelf van de Barentsz Ontdekkingshuizen? Wim is duidelijk: “Onwijs stoer en robuust. Ze maken goed gebruik van ruimte en licht, de woningen zijn slim ingericht. Die stolp is echt waanzinnig, maar bijvoorbeeld ook het huis met schuurwoning dat we mochten verkopen.” Enthousiast haakt Walther in: “Vooral als je jong en energiek bent, wil je echt even klaar zijn met de dag als je thuiskomt van je werk. Een Barentsz-huis kent weinig onderhoud en datzelfde geldt voor de tuin. Die is mooi ingepast, want ze werken met een landschapsarchitect.”
“Je komt niet meer weg met energielabel F”
Nu extra relevant
De stijgende energieprijzen maakt een Barentsz-huis in deze tijd bijzonder relevant. Walther: “Barentsz is voorloper in de markt met 0 op de meter. En dat spreekt mensen aan. Je komt sinds kort niet meer weg met energielabel F of G, die staan echt onder druk. Label A is de norm geworden.”
Wim benadrukt dat mensen dit ook echt willen: “De huizen zijn volledig duurzaam en dat is het afgelopen jaar enorm belangrijk geworden voor kopers. Het is werkelijk ‘hot’ in de markt en mensen willen weten waar ze aan toe zijn met hun energiekosten. Je kan het verhaal van Barentsz gemakkelijk uitleggen.”
Heb jij ook een open geest en uitdagend bouwproject?
Laten we dan eens koffie drinken en kijken of we onze duurzame ambities kunnen bundelen. Onze deur staat altijd open.