Hoe onze eigen fabriek helpt kosten in de hand en kwaliteit hoog te houden

Hoe onze eigen fabriek helpt kosten in de hand en kwaliteit hoog te houden

Toen we begonnen met het ontwerpen en bouwen van duurzame houtskeletbouw-huizen, was het uitgangspunt om maximale ontwerpvrijheid te behouden, lowtech te verduurzamen én gebruik te maken van prefab elementen. Het Barentsz-concept is hierdoor ook projectmatig bijzonder interessant. Onze eigen fabriek speelt daarin een sleutelrol.

Barentsz Ontdekkingshuizen zijn houtskeletbouw-woningen. Dat houdt in dat de huizen een houten constructie hebben die helemaal gevuld wordt met isolatiemateriaal en betimmerd wordt. Die houten constructie wordt in zijn geheel gemaakt in onze eigen fabriek in Letland. In Scandinavië en de Baltische Staten hebben ze al eeuwenlang ervaring met houtskeletbouw. Dus bij Barentsz wisten we: voor een partner met veel expertise en ervaring moeten we in het hoge Noorden zijn.

Binnen vijf à zes dagen wind- en waterdicht

In de fabriek worden vurenhouten panelen van maximaal drie meter hoog en veertien meter lang geproduceerd. Al het extra werk wordt ook al in de fabriek gedaan. Elektriciteit, leidingen, stopcontacten, ramen en deuren: het wordt allemaal al in Letland gemonteerd. Zodra de panelen klaar zijn worden ze vervoerd naar de bouwplaats in Nederland. Alles wat daar aankomt is dus min of meer kant-en-klaar. Ons bouwteam kan een huis daarom in vijf of zes dagen in elkaar zetten. Dan is het wind- en waterdicht.

Een ‘win’ op vele vlakken

Hoewel we van oorsprong een architectenbureau zijn, is het regisseren, coördineren en controleren van het bouwproces een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Inmiddels zijn we mede-eigenaar van de fabriek, wat betekent dat we nóg meer grip hebben op het hele proces. De bouwsnelheid gaat omhoog met het verder prefabriceren van onze houten huizen. Efficiënter met mens en materiaal omgaan is beter voor het milieu, de kosten gaan omlaag en je hebt minder tijd nodig. Dat is een ‘win’ op vele vlakken. Niet zo gek dus, dat we bij Barentsz iedere dag bezig zijn dit proces nog verder te optimaliseren. Dankzij onze manier van werken kunnen we een aantal keiharde beloftes doen, die ook voor onze professionele (bouw)partners veel voordelen bieden.

De Barentsz-beloftes

 

1. Binnen 365 dagen van schets tot sleutel

Doordat zowel het ontwerp van het huis als de bouw ervan bij één partij gebeurt, is ons type huis relatief snel te bouwen. Twee keer zo snel zelfs als traditioneel. Wij realiseren een op maat ontworpen Barentsz Ontdekkingshuis van schets tot sleutel binnen 365 dagen.

2. Het allerhoogste afwerkingsniveau

Bouwen onder zulke gecontroleerde en goede (arbeids)omstandigheden betekent ook dat je snel en kwalitatief hoogstaand kunt produceren. En doordat alles op één plek gebeurt worden er veel minder fouten gemaakt. Onze houten huizen hebben daardoor het allerhoogste afwerkingsniveau.

3. Maximale grip op de kosten

Omdat we het belangrijk vinden dat onze opdrachtgevers niet voor verrassingen komen te staan (behalve voor positieve), hebben we onze werkwijze zo georganiseerd dat je met elke wijziging op de bouwtekening binnen een dag ziet wat het kost. Dit kan doordat we met een 3D-model werken en een vast bouwteam. Zo kunnen we de prijzen van onze woningen steeds sneller en preciezer voorspellen.

4. Hout uit duurzaam beheerde bossen

Voor de constructie van een houten huis gebruiken wij vuren: een snelgroeiende houtsoort. Ons hout voldoet altijd aan het FSC-keurmerk. Dat betekent dat het hout dat we gebruiken wordt geoogst uit duurzaam beheerde bossen.

Innovatief en duurzaam bouwen heeft de toekomst

Met een schreeuwend tekort aan huizen en een almaar groter wordende klimaatcrisis moet de bouwsector een manier vinden om met beperkte milieubelasting zo snel mogelijk honderdduizenden huizen te bouwen. Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Wat ons betreft is het antwoord: innovatief bouwen met hout, volgens de Barentsz-methode.

Wilt u eens sparren over uw duurzame bouwproject of plannen? Wij staan in de startblokken! Neem hier contact op.