Barentsz heeft een eigen, toekomstbestendige visie op hout. Samenwerken met een partner die een evenzo sterkte filosofie uitdraagt zorgt voor een mooie combinatie. We hebben het over SDS Ommen. Zij verzorgen voor Barentsz de elegante en typerende stalen daken van de Ontdekkingshuizen. Een partner die letterlijk op Barentsz moet kunnen bouwen.
Samen willen ze op een zo duurzaam mogelijke manier het woongenot vergroten. “Een dak is als een jas die je aantrek”, vindt Harro Plaggenmersch, eigenaar van SDS Ommen. En die jas moet natuurlijk vertrouwd voelen. Tijd om het dak op te gaan.
Volhoudbaarheid
Als Harro over zijn stalen daken praat, vermijd hij het woord ‘duurzaam’ zoveel mogelijk. Voor hem een abstract containerbegrip dat plaats mag maken voor de term ‘volhoudbaarheid’. Inderdaad een prachtig woord, afkomstig uit het Zuid-Afrikaans. Hoe volhoudbaar zijn de daken van SDS? Het begint met de ijzersterke belofte van 50 jaar technische garantie. Ze kunnen het roepen, want ze werken met Ruukki: Scandinavische topkwaliteit gekenmerkt door een lange levensduur. Maar ook de impact op het milieu is beperkt: “Staal is niet schaars en je kan het goed recyclen. Dakpannen kosten veel energie om te maken en beton heeft weer een negatief effect op de CO2.” Grappend voegt hij eraan toe: “En zink moeten we niet meer gebruiken als bouwmateriaal, dat hoort in medicijnen en voedsel.”
Opgewekt over staal
De mogelijkheden van staal zijn ongekend groot. Harro filosofeert verder over alle volhoudbare mogelijkheden van zijn passieproduct: “Ik geloof dat staal de drager van de toekomst is. Op vele gebieden. Denk aan geïntegreerde zonnepanelen op een stalen plaat. Of misschien wekken we over 10 jaar wel volledig duurzame energie op via staal met een speciale coating. Ook kun je regenwater veel efficiënter afvoeren via een stalen dak. Het is namelijk glad en schoon, ideaal om water te recyclen voor in huis.”
Goede tijden, slechte tijden
Dan de samenwerking met Barentsz. Die is misschien wel een tikkie atypisch te noemen voor deze branche. Harro: “De bouwwereld kan hard en onpersoonlijk zijn. De architect doet zijn eigen ding en gaat stoeien met de aannemer. Want die vindt dat het anders moet.” Maar die wereld ziet hij veranderen en de samenwerking met Barentsz is daar een sprekend voorbeeld van: “Derk-Jan en ik geloven meer in een partnerschap. Je wilt het samen oplossen en steeds weer iets beter maken. Je bent er voor elkaar in goede en slechte tijden.” Tja, dus ook de samenwerking kun je rustig typeren als ‘volhoudbaar’.
‘We weten wat we doen’
Hoe is SDS nu van toegevoegde waarde voor de Barentszhuizen? Eén van hun kernwaardes ‘We weten wat we doen’ is een diepgewortelde. Ze zijn ontstaan uit een dakdekkersbedrijf en gaan al 55 jaar mee. Inmiddels uitgegroeid tot een staalspecialist die een voortrekkersrol vervult en breed meedenkt over de juiste dakoplossing. Harro: “Ja, we denken overal over na. Niet alleen over ons product, maar over de gehele dakopbouw, de bouwfysica. De architect tekent, maar wij toetsen het aan de praktische haalbaarheid. En zo gaan we samen stap voor stap verder. Als er een detail aan het huis bijkomt, dan denken wij mee. Op die manier ontstaat een verantwoorde dakconstructie.”
Hoe zo’n Barentsz-dak eruit ziet…?
Bekijk ons gevarieerde aanbod aan eigenzinnige huizen. En kom langs voor een kopje koffie.