Waar komt een Barentsz-huis vandaan? Reis voor het antwoord op die vraag een kleine 2000 kilometer oostwaarts met ons mee. We komen uit in Letland, waar Barentsz samen met Gatis Šperlings een eigen fabriek heeft. Op deze plek worden onder andere de casco’s van Barentsz-huizen gemaakt. Traditioneel vakmanschap en liefde voor houtskeletbouw komen hier samen. En we kunnen daaraan toevoegen: zoals je nergens anders ziet.
Een reis naar de oorsprong van ons hout dus, en die maken we samen met onze Letse fabrieksleider Gatis. Interessant, want de fabriek – Nordic Building Systems – groeit mee met de duurzame ambities van Barentsz. Hoe staan we ervoor? Is er eigenlijk een verschil tussen produceren voor de Nederlandse en Noorse markt? Hoe verloopt de samenwerking en waarom zijn Bonne Datema en Gatis’ broer daar zo’n belangrijke factor in?
Eerst naar de oorsprong van Gatis zelf. Toen hij ruim 15 jaar geleden nog ontwerpstudent was, werd zijn interesse voor houtskeletbouw aangewakkerd. De Baltische Staten (waartoe Letland behoort) startten in die periode met het produceren en exporteren ervan. Toen alleen nog naar de Scandinavische landen. In 2017 startte hij Nordic Building Systems, samen met een Noorse en later een Zweedse partner.
Twee keer twee
Nu groeit de fabriek als nooit tevoren: “Drie jaar geleden zijn we verdubbeld van 1200 m² naar 2400 m² en datzelfde geldt voor de productielijn. Dit jaar gaan we opnieuw verdubbelen naar zo’n 4200 m². Tegelijkertijd maken we mooie stappen naar een meer geautomatiseerd productieproces. Dat betekent minder menselijke fouten.” Deze flinke stap voorwaarts is een doordachte zet van Gatis, die hij de ‘stilte voor de storm noemt’: “Nu ligt de bouwindustrie in Noorwegen en Zweden op z’n gat, dus juist nu willen we werken aan onze schaalvergroting. Want als de markt straks herstelt, zijn wij klaar om te leveren. Op dit moment zijn er nog mankracht en materiaal beschikbaar, maar straks misschien niet meer.”
Kinderschoenen
De fabriek produceert voor verschillende markten, die allemaal een ander kennisniveau hebben als het gaat over houtskeletbouw. Waar het in Nederland nog in de kinderschoenen staat, lopen de Noren voorop: “Noorwegen kent een lange historie en traditie in houtskeletbouw. Het zijn de pioniers die weten hoe je dit snel en goed geprefabriceerd maakt. Die ervaring nemen we mee naar de Nederlandse markt, waar het nog relatief nieuw is. En het werkt: Nederlanders vertrouwen wat we maken.” Op dat punt is vervolgens weer terrein te winnen in zijn eigen Letland: “Hier vertrouwen mensen houtskeletbouw nog niet altijd. Ze denken dat het een tijdelijk huis is en je na 15 jaar een nieuwe woning nodig hebt.”
Kwaliteit
Een vanzelfsprekendheid voor zowel Gatis als Barentsz is kwaliteit. Dat geldt voor alle onderdelen, zoals het casco. “Alles wat we produceren gaat langs verschillende checkpoints en voldoet aan de ISO-normen. Ook maken we foto’s, zodat we daar altijd naar kunnen kijken als er iets fout is. Dat is echt een routineklusje geworden inmiddels.” Natuurlijk kan er tijdens het produceren altijd een issue opspelen dat opgelost moet worden. Omdat de uiteindelijke Barentszhuis-bewoner daar niks van mag merken, is hun belangrijkste regel: “Een fout in de fabriek is geen fout. Reist de fout mee naar de bouwplaats, dan is het een grote fout.”
Geen blabla met Barentsz
Toen Gatis’ Zweedse partner eruit stapte, kwam er ruimte voor een nieuwe partner. Maar dit keer niet uit Scandinavische hoek: het werd Barentsz. Ze kwamen snel tot een overeenkomst en de eerste twee Barentsz-huizen werden gemaakt. Hoe verloopt het nu tussen beide bouwers? “Ik ben heel blij met de samenwerking, want samen met hen kunnen we echt groeien. Wat ik opvallend vind, is dat Barentsz heel nauwkeurig werkt. Elk detail en elke afspraak wordt goed vastgelegd. Dat is bij andere partijen weleens anders. Wat we in meetings bespreken, komt ook echt uit. Geen blabla met Barentsz!” En ja, soms is het een beentje bijtrekken voor de Letten, want de Barentsz-huizen vragen om een specialistische en soms flexibele aanpak.
Bouwen op Bonne
Barentsz co-founder Bonne helpt met de groei van de fabriek en hij reist dan ook regelmatig af naar Letland. Gatis glimlacht: “Bonne is een echte businessman. Die lach verraadt dat hij enthousiast is over zijn strategische inbreng: “Hij zet alles op de juiste positie en stuurt in de goede richting.” Maar ook zijn bijna 10 jaar jongere broer is een belangrijke speler in de fabriek: “We hebben dezelfde achtergrond als ontwerper. Toen ik mij meer ging focussen op de fabriek is hij de kartrekker geworden van de engineers. Hij heeft het team uitgebouwd en is ook contactpersoon richting Barentsz.” Opnieuw verschijnt een lach: “Hij is mijn sterke rechterhand.”
Wil je meer weten over onze fabriek?
Binnen 365 dagen ben jij van je energierekening af, dankzij onze fabriek in Letland. Dat is de Barentsz-belofte. Hoe dat kan? Lees meer