Toen architectenbureau Nieuw-Nederland in 2015 voor het eerst gevraagd werd een super-energiezuinig huis te ontwikkelen, pakten ze die handschoen graag op. Het groeide uit tot een nieuw merk: Barentsz Ontdekkingshuizen. Na zo’n twintig huizen in particulier opdrachtgeverschap en een aantal eigen ontwikkelingen is het nu tijd voor de volgende stap: de handen ineenslaan met ontwikkelaars om voor zoveel mogelijk mensen energiezuinig en duurzaam wonen toegankelijk te maken. Architect Derk-jan Wentink over de uitdagingen, de missie en de voordelen. “Schaalvergroting betekent meer positieve impact. Daar gaat het om.”
“We staan met z’n allen voor een enorm maatschappelijk vraagstuk. Aan de ene kant zien we een acuut woningtekort en moeten er de komende jaren een miljoen woningen bijgebouwd en/of aangepast worden. Aan de andere kant hebben we te maken met de afname van biodiversiteit, de klimaatopgave en de energietransitie. Dat dwingt ons zorgvuldiger na te denken over onze ruimtelijke ordening. Maar minstens zo belangrijk is dat we ook nadenken over wát we bouwen en hóe we dat doen: duurzaam en energiezuinig.”
Ontdekkingstocht
“Het huis dat we in 2015 hadden bedacht, ontworpen én gebouwd leverde op jaarbasis 50% meer stroom dan dat het verbruikte. Dat was echt een eyeopener. We hebben toen tegen elkaar gezegd: vanaf nu bouwen we alleen nog maar houten huizen die in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Dat concept hebben we Barentsz Ontdekkingshuizen genoemd. Een verwijzing naar de ontdekkingstocht van Willem Barentsz en zijn behouden huis. Door het succes en het potentieel van dit concept is de focus de afgelopen jaren steeds meer op het verder ontwikkelen van Barentsz komen te liggen.”
Zelf ontwikkelen
“In het begin bouwden we onze huizen alleen in opdracht van particulieren, die zelf al een kavel hadden. Daarna zijn we ook ook zelf gaan ontwikkelen. We kochten een stuk grond en realiseerden daarop twee Barentsz Ontdekkingshuizen. Dat liep goed dus hebben we het daarna nog en keer gedaan maar nu met vier huizen. Ook dat was succesvol. Meer samenwerken met ontwikkelaars voelde als een logische volgende stap.”
Voordelen
“Sinds kort hebben we die eerste echte samenwerking bij het project de Krijgsman in Muiden. Ze waren erg gecharmeerd van ons product en de marketing eromheen. Naar aanleiding daarvan hebben ze ons opdracht gegeven voor het ontwerpen en realiseren van 5 vrijstaande Barentsz-huizen. In Muiden gaan we dus echt bouwen in opdracht van de ontwikkelaar. En onze vermoedens worden tot nu toe bevestigd: zo’n samenwerking heeft voor beide partijen veel voordelen.”
Dezelfde taal
Je spreekt onder professionals dezelfde taal, dat scheelt. Doordat we naast ontwerpen en realiseren, zelf ook regelmatig ontwikkelen, kunnen we ons goed verplaatsen in de belangen van de verschillende stakeholders; de commerciële belangen van de ontwikkelaar, maar ook de belangen van de overheid die de maatschappelijke kaders bepaalt. We kunnen snel schakelen en door onze opgebouwde expertise en ervaring de afgelopen jaren ook heel precies calculeren. Dat geeft vertrouwen.”
Zekerheid
“Dat we onze eigen productiefaciliteit hebben speelt daarin een cruciale rol. Barentsz is mede-eigenaar van een fabriek in Letland waar de prefab delen voor het casco van de houten huizen gemaakt worden. Bovendien werken we in Nederland met een vast bouwteam van aannemer en onderaannemers, die onze houten huizen afbouwen. Dat geeft zekerheid: wij kunnen harde toezeggingen doen over wat de houten huizen gaan kosten, wanneer we kunnen starten met bouwen en over de doorlooptijden.”
Flexibel
“Inmiddels richten we ons ook op kleinere types energiezuinige woningen, zodat steeds meer mensen in een energiezuinig houten huis kunnen wonen. We zijn nu al bezig met kleinere woningtypen die je kunt schakelen: twee onder-een-kappers en rijtjeswoningen. De volgende stap is dat we ook kunnen gaan stapelen, dat we appartementen gaan doen.
Het mooie van onze denk- en werkwijze is dat we in de omvang en vorm van onze houten huizen zeer flexibel zijn. We benaderen ieder vraagstuk vanuit onze ontwerp achtergrond. We hebben een aantal basiswoningen ontworpen, waarvan de bouwkosten bekend zijn en die geleverd kunnen worden met vele opties. Daarnaast is het mogelijk om 100% maatwerk te leveren, waardoor we voor iedere opgave een passend ontwerp kunnen bieden.”
Positieve impact
“De samenwerking met KNSF-vastgoed op De Krijgsman zien we als een logische volgende stap in de groei van ons bedrijf en de professionalisering van het merk Barentsz. We zijn met dit concept begonnen om een bijdrage te leveren aan verantwoord en duurzaam bouwen in Nederland. Schaalvergroting betekent ook dat we als bedrijf meer positieve impact kunnen maken. En daar gaat het uiteindelijk om.”
Wilt u kennismaken met Barentsz en ontdekken hoe we samen samen meer impact kunnen maken? Neem contact met ons op.