Barentsz verrast op vele vlakken, maar níet met de prijs

The sky is no limit: Barentsz zet in op biobased gestapelde bouw cover

Als ontwikkelaar zijn drie zaken cruciaal bij elk nieuw project: kwaliteit, kosten en bouwsnelheid. En deze drie zaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat weten we bij Barentsz als geen ander, omdat we zelf ook af en toe een project van A tot Z ontwikkelen. Dus daar hebben we in ons concept rekening mee gehouden. En daar plukt u als ontwikkelaar ook de vruchten van.

Om te beginnen de bouwsnelheid. Daarover schreven we al eerder de blogpost ‘Een Barentsz-huis van de grond: quick, not dirty.’ Voor de kwaliteit van onze huizen steken we al zo’n zes jaar onze hand in het vuur, net als de bewoners van de inmiddels ruim 20 Barentszhuizen die Nederland rijk is. In dit artikel de focus op de factor waarin alles samenkomt: de kosten.

Een van de problemen in de traditionele bouw is dat het vooraf inschatten van de totale kosten heel moeilijk is. Zo heb je te maken met verschillende soorten grond, bouwmethodes en materialen en zijn de arbeidskosten ook afhankelijk van (onder andere) hoe lang de bouw duurt. Iets wat vaak lastig te voorspellen is. Bij Barentsz hebben we een heel goed beeld van die kosten, waardoor het voor onze opdrachtgevers altijd duidelijk is waar ze aan toe zijn. Dat we daar zo’n precieze berekening van kunnen maken heeft te maken met drie factoren.

1. Het slimme Barentsz-bouwconcept

Onze houtskeletbouw-huizen worden allemaal ontwikkeld vanuit hetzelfde – door ons ontworpen – bouwconcept. Ondanks de hoge mate van ontwerpvrijheid zijn een aantal cruciale onderdelen gestandaardiseerd, waardoor de huizen en daarmee de kosten van de bouw, dus heel vergelijkbaar zijn. Als het ontwerp van een huis (of meerdere huizen) helemaal klaar staat in ons driedimensionale computermodel weten we met één druk op de knop de hoeveelheden aan materialen. En we weten vervolgens heel goed wat die materialen kosten en wat een huis kost per kuub. Een kleine disclaimer: de sterk variërende grondstofprijzen als gevolg van de instabiele wereldeconomie maakt een exacte kostenvoorspelling wel iets lastiger. Maar gelukkig hebben we onze eigen fabriek.

2. Eigen fabriek

Al het hout dat we gebruiken komt uit onze eigen fabriek in Letland. Sterker nog: het hele casco van onze huizen wordt daar gebouwd. Dat heeft heel veel voordelen, onder andere dat je bouwt onder gecontroleerde en goede omstandigheden en er zo ook minder fouten gemaakt worden. Fouten hebben namelijk vaak financiële gevolgen. Daarbij zijn we altijd op de hoogte van de actuele prijs van hout, en is deze altijd optimaal. Dus zodra we alle hoeveelheden materialen weten, krijgen we van de fabriek meteen een kostenplaatje.

3. Bouwkosten

Bij Barentsz werken we al jaren samen met vaste teams. Daardoor kunnen we de bouwkwaliteit garanderen én kunnen we vaste prijsafspraken maken. Want door het Barentsz-concept, waarin al zoveel van tevoren is uitgedacht, weten onze bouwteams ook precies waar ze aan toe zijn. En daar plukt iederéén de vruchten van.

Barentsz-huizen in uw plannen?

Duurzaam en toekomstbestendig bouwen is een must vandaag de dag. Wilt u eens sparren over de mogelijkheden voor de (seriematige) bouw van Barentsz-huizen voor uw project? Bij Barentsz verrassen we je op vele fronten, maar niet met de prijs. Laten we eens koffie drinken en kijken of we onze duurzame dromen kunnen bundelen. Onze deur staat altijd voor u open.