Bij het ontwikkelen van een project is één aspect minstens zo belangrijk als het ontwerp of de bouw van een huis: de leefomgeving. Makelaars zeggen het, kopers vinden het, en wij van Barentsz verweven het met ons werk: “Je komt bij Barentsz niet alleen voor het ontwerp van een gebouw, maar ook voor de context van de leefomgeving”, aldus mede-oprichter en architect Derk-Jan Wentink.
Duurzaam wonen waar je maar wil
Ja, er zijn hotspots waar de Barentszbewoner graag leeft: “Over het algemeen zijn dat ruime kavels die liggen in een natuurlijke omgeving. Ze kiezen vaak voor een locatie op een bosrijke plek of in een villawijk. Het zijn mensen die bewust willen leven én van het buitenleven houden. Wonen in hout met alle natuurlijk materialen sluit daar op een mooie manier op aan.” In vrijwel elk concept haalt Barentsz buiten naar binnen zodat er interactie ontstaat met de leefomgeving. Een voorbeeld daarvan zijn de grote portretramen.
Maar betekent dit dat Barentsz alleen huizen ontwerpt voor vergezichten of enkel groen rondom? Zeker niet. Derk-Jan: “We willen duurzaam wonen toegankelijk maken voor een brede groep. We zijn inderdaad begonnen met particuliere bouw in het buitengebied, maar gaan nu ook opschalen naar projectbouw, bijvoorbeeld in binnenstedelijke gebieden. Er is veel interesse voor gestapelde bouw, twee-onder-een-kap, rijtjeswoningen en appartementen. We gaan binnenkort dan ook onze eerste appartementengebouwen in hout maken.”
Voor de voordeur
Barentsz wil niet alleen impact maken met de ‘technische’ kant van duurzaam wonen, maar ook met de sociale kant. Waarbij een stap wordt gezet van individueel naar gezamenlijk wonen, of beter gezegd ‘leven’: “Er komen meer alleenstaande mensen bij in de samenleving en vereenzaming is daarbij een aandachtspunt. Neem rijtjeshuizen. Die worden vaak gebouwd aan weerszijde van de straat en mensen hebben voor een tuintje en achter een schuur. Dat is heel individualistisch wonen”, vindt Derk-Jan.
Hoe dan wel? “De bouwmethodiek van de hofjes is een interessant voorbeeld. Dat zijn ook rijtjeshuizen, maar dan niet aan weerszijde van de straat, maar rondom een gemeenschappelijke tuin zonder schuttingen. Die manier van een leefomgeving creëren, leidt op een natuurlijke manier tot interactie tussen mensen. Een alleenstaande oudere man gaat op een bankje zitten en maakt makkelijker een praatje met die jonge buurman die thuiskomt van zijn werk.” Een praktijkcase van een Barentszproject waarbij een gemeenschappelijke leefomgeving ontstaat en ontmoetingen worden gefaciliteerd is Hout Hof Weesp.
Nog een voorbeeld: de flat. Derk-Jan vervolgt: “Die kan je ontwerpen met galerijen. Anonieme wooneenheden waarbij je het gevoel hebt een nummer te zijn. Met een portiek waarbij je drie appartementen ontsluit, wordt het al veel toegankelijker. De kans dat je die paar mensen die in zo’n portiek wonen kent, wordt al veel groter!”
Attentie: ontwerp vanuit de leefomgeving
Derk-Jan is voortvarend: “We willen ontwerpen vanuit de leefomgeving heel graag onder de aandacht brengen bij ontwikkelaars. Hoe eerder we aan tafel zitten, hoe meer invloed we hebben op de wijze waarop we woningen inpassen in de leefomgeving. Door naar sociale vraagstukken rond wonen te kijken, leveren we een positieve bijdrage aan de kwaliteit van leven.” Voor hem als architect is het vanzelfsprekend de leefomgeving voorop te zetten. Maar hij weet ook dat dat niet voor iedereen is weggelegd: “Bouwers met grote fabrieken kunnen de productiecapaciteit minder makkelijk aanpassen en niet zomaar overal bouwen. Bij ons is het omgekeerd: we kunnen alles ontwerpen wat we willen en overal toepassen waar we willen. Maatwerk is voor ons een natuurlijke werkwijze.”
Heb jij ook ambities voor een mooiere leefomgeving?
Wil je meer weten over hoe we de leefomgeving voorop zetten in ons werkwijze? Kom dan langs op een van de Barentsz Ontdekkingsdagen!