Unieke Barentsz-villa’s op De Krijgsman: “Het ware houthakkers-gevoel”

Unieke Barentsz-villa’s op De Krijgsman: “Het ware houthakkers-gevoel” cover

Een 19e-eeuws decor van kruitbomenbos met ronkende fabrieksgebouwen, kronkelende vaarwegen en oude productiepaden. Zie je het voor je? Decennialang werd in Muiden kruit geproduceerd. Na de vuurwerkramp in Enschede werd de laatste kruitfabriek ontmanteld door projectontwikkelaar KNSF Vastgoed. En vanaf dit voormalige fabrieksterrein verrijst sinds 2000 een bijzonder eigenzinnige woonwijk: De Krijgsman. Met daarop binnenkort twee unieke Barentsz-villa’s, prachtig gelegen tussen de kruitbomen en nabij het IJsselmeer. De hoogste tijd dus om in te zoomen: wat maakt woonprojecten realiseren binnen De Krijgsman zo speciaal?

Projectontwikkelaar Marcus Wieringa is vanaf 2012 betrokken en vertelt over de krachtige samenwerking met Barentsz. Én de aanzuigende werking op hoofdstedelingen voor dit bijzondere stuk grond. Want rustiek wonen naast onze bruisende hoofdstad, het kan gewoon.

Onconventioneel transformeren

De Krijgsman is een enorme gebiedsontwikkeling en ‘transformatielocatie’ van 72 hectare grond. Van de 1300 woningen is al een groot deel verkocht. “Het project verloopt erg succesvol”, vertelt Marcus. Maar liefst 9 architecten – waaronder Barentsz – hebben zich vastgebeten in dit karakteristieke gebied. En zo ontstaan verschillende huizen en diverse wijken met een eigen belevingswereld. Denk aan landelijk, juist stedelijk of modern-industrieel. Iedereen vindt er een woning die bij hem of haar past.

De aanpak van De Krijgsman is onconventioneel te noemen. Zo houden ze zich bij de ontwikkeling van dit gebied liever bezig met inpassing in het bestaande landschap om het karakter van het terrein te bewaren. Stedenbouwkundige eisen of zoiets als de aanleg van draaicirkels voor parkeren staan wat minder hoog op de agenda. Marcus: “We zorgen voor behoud van dit unieke terrein met respect voor de natuur. Dat is echt anders dan bij veel Vinex-wijken. Zo laten we 18 hectare kruitbos staan, geplant door de toenmalige werknemers van de fabrieken. Daartussen herken je oude productiepaadjes die nu een tweede leven krijgen als wandelpad.”

Ook de bewoners van De Krijgsman zijn milieubewust bezig. Dat zie je terug in het initiatief genaamd Vloto. Marcus licht toe: “We hebben geluisterd naar deze wens van bewoners: een deelplatform van elektrische auto’s. Je ziet daardoor dat mensen vaak hun (tweede) benzineauto verruilen voor een zuinige deelauto.” Vloto is gestart met luxe deelauto’s, maar zal in de toekomst ook komen met scooters, (bak)fietsen en zelfs bootjes!

Flinke aantrekkingskracht

De aantrekkingskracht van De Krijgsman is groot, vooral op gezinnen met jonge kinderen. “Je hebt dat gevoel van wonen in een vakantiehuis. En dat heel dicht bij Amsterdam, waar veel bewoners vandaan komen. Ze behouden daardoor hun sociale leven en verbinding met de hoofdstad. Voordeel is natuurlijk ook dat kinderen opgroeien in een groene omgeving met veel ruimte”, aldus Marcus.

Samenwerking met Barentsz

Die aantrekkingskracht was er ook tussen Marcus en Barentsz: “Wat mij bijzonder aanspreekt is de wijze waarop zij bouwen. Binnen 6 maanden staat er een huis! Met het duurzame karakter van hout en de ultieme beleving van buiten wonen.”

Het ware houthakkers-gevoel


Barentsz-villa’s binnen De Krijgsman

En zo ontstond er een mooie samenwerking. Middenin het kruitbos worden twee unieke, bijna kubistische Twin Houses van Barentsz gerealiseerd. Geïnspireerd op een Scandinavische bouwstijl en volledig verweven met het landschap rondom. Kenmerkend voor deze eigenzinnige villa’s is onder meer de gedeelde kapschuur ernaast. En de erfafscheiding wordt gevormd door een karakteristiek houten hekwerk langs het wandelpad. Deze ‘Twin Houses’ worden ontwikkeld in een bouwtijd van slechts 6 maanden.

Marcus is laaiend enthousiast: “Vanaf het platte dak met dakterras kijk je straks tussen de boomtoppen door naar het IJsselmeer.” En een deel van die boomtoppen is helemaal van de bewoners zelf. De Barents Ontdekkingshuizen krijgen namelijk een perceeltje kruitbos erbij. Hoewel deze bomen natuurlijk niet in de houtkachel belanden, spreekt Marcus toch terecht over het ware ‘houthakkers-gevoel’.

Een Barentsz Ontdekkingshuis is behaaglijk

Aandacht voor elk detail

Hij kent de Barentsz-projecten niet alleen van de bouwtekeningen, maar heeft eerder al in andere huizen mogen rondlopen. Want woonplezier ervaren is zien, ruiken en rondsnuffelen. Wat maakt een Barentsz Ontdekkingshuis nu zo bijzonder? “Het is behaaglijk. Dat komt enerzijds doordat is nagedacht over elk detail. En na de bouw is een huis ook echt af: van de binnenwanden tot het plafond. Anderzijds is de goede akoestiek echt opvallend. Die is veel beter dan bij bestaande betonbouw.”

Heb jij ook een open geest en uitdagend project?

Dan gaan we graag met jou in gesprek. Neem gerust en vrijblijvend contact op met ons.