Geen BENG maar HENG!

Geen BENG maar HENG! cover

Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG)? Wij leggen de lat hoger en gaan voor Helemaal Energieneutrale Gebouwen. En daarom zeggen we bij Barentsz: geen BENG maar HENG. Huizen ontwerpen, bouwen of verkopen anno 2022, het betekent serieus rekening houden met een groeiende nul-op-de-meter-wens. Bij ons is dat al jaren een vanzelfsprekende voorwaarde voor onze huizen.

HENG is hot

Het ligt voor de hand dat wij als bio-based bouwers van Barentsz-huizen ‘HENG’ roepen. Want nul op de meter? We weten niet beter. Maar het is allang niet meer enkel een nobel duurzaam streven van milieubewuste ontwikkelaars, coöperaties of de overheid. De koper anno nu wíl het simpelweg. En met ‘nu’ doelen we op een zeer recente ontwikkeling. Wim van Kocken Makelaars uit Purmerend ziet de markt snel verschuiven: “Volledig duurzame huizen zijn het afgelopen jaar enorm belangrijk geworden voor kopers. Het is werkelijk ‘hot’ in de markt. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn met hun energiekosten.”

Zoekgedrag verandert

De energieneutrale ommekeer heeft natuurlijk veel – zo niet alles – te maken met de energiecrisis waarin we zitten. En dat zie je direct terug in de koopintentie van mensen. Funda onderzocht het zoekgedrag op hun website en wat bleek? Twee derde van de zoekers met een koopintentie vindt het energielabel belangrijker sinds de stijging van de energieprijzen. En de groep die het energielabel hierdoor véél belangrijker vindt, is zelfs verdubbeld in een half jaar tijd.

Volgens Funda worden energielabels ook sneller ongunstig of schrikken ze zelfs af. Zo geeft bijna een derde van de kopers aan dat ze hun bod aanpassen bij een ongunstig energielabel. Wat iemand bestempelt als ‘ongunstig’, verschilt per persoon. Duidelijk is wel dat er steeds meer vraag is naar zowel BENG als HENG.

Barentsz is ZEN

Per 1 januari 2021 is BENG niet alleen verplicht voor overheidsgebouwen, maar voor álle gebouwen. Het heeft de ontwerpeisen voor de meeste woningen veranderd. Dat geldt niet voor onze Barentsz Ontdekkingshuizen. Die waren al energieneutraal en ZEN (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw). Een pakkend voorbeeld daarvan is onze stolpboerderij in de Mijzenpolder. Dit Noord-Hollandse boerenicoon lévert zelfs energie.

Maar we zijn er niet alleen voor de particuliere markt. Ons bio-based concept leent zich bij uitstek ook voor kleinschalige duurzame bouwprojecten van ontwikkelaars of gemeenten. Dus laten we samen ontdekken hoe we ons steentje – of beter gezegd ‘houtje’ – kunnen bijdragen aan de energietransitie.

Maak jij de omslag naar HENG?

Laten we dan eens koffie drinken. En kijken of we onze duurzame dromen kunnen bundelen.