Je eigen Barentsz-huis binnen 365 dagen

Een eigenzinnig, comfortabel en energieneutraal ‘Nordic’ huis

Een vrijstaand huis (laten) realiseren kan makkelijker en sneller dan je denkt. Tenminste, als je een robuust en heerlijk comfortabel huis zoekt, gemaakt voor ons noordelijke klimaat en ook nog eens onderhoudsvriendelijk en energieneutraal: een Barentsz Ontdekkingshuis (100% electrisch en ‘Nul op de meter’).

Je kunt het naar eigen inzicht samenstellen, indelen en afwerken. Met onze Barentsz Configurator krijg je een goed idee van de mogelijkheden. Maar eigenlijk heb je bij Barentsz vrijwel volledige ontwerpvrijheid. Hoe jouw Barentsz-huis er straks ook uitziet … binnen 365 dagen woon je er.

Ontdek meer

Informatie voor de echte liefhebbers

isolatiewaarde begane grond vloer:Rc-waarde= 6,5 m2K/W
warmtepomp:Nibe type F2120-16 tot 20 KW
isolatiewaarde gevels:Rc-waarde= 7,0 m2K/W
zonnepanelen:LG 340 WP (all black)
isolatiewaarde dak:Rc-waarde= 8,6 m2K/W
kozijnen:hout-aluminium kozijnen en ramen
isolatiewaarde tripple glas:U-waarde = 1,0 W/m2K
dakafwerking:stalen fels banen, verzinkt en gecoat
luchtdichtheid:Qv-waarde < 0,4 dm3/s*m2
gevelbekleding:hout, fijn bezaagd Douglas, geïmpregneerd en gebeitst

Nul-op-de-meter!

Een Barentsz-huis is een nul-op-de-meter-woning (NOM woning). Alle op jaarbasis benodigde energie wordt door de zonnepanelen op het dak geproduceerd. Naast de energie voor het verwarmen en het koelen van het huis en het warm tapwater is de energieproductie voldoende voor het opladen van een auto en fiets, het wassen en koken en de verlichting. Met behulp van onze rekentool maken we samen een reële inschatting van het energieverbruik op basis van de gezinssamenstelling en gedrag (zoals bijvoorbeeld douche frequentie en duur) en de hoeveelheid gebruiksapparaten. Op basis hiervan en de vorm en de oriëntatie van het huis wordt in overleg het definitieve aantal zonnepanelen bepaald. Voor banken kan een energieprestatiecontract zekerheid bieden om extra financieringsruimte aan kopers te verlenen.

Andere energiebegrippen

Naast nul-op-de-meter-woning zijn er nog meer begrippen rond energie-ambities voor zeer zuinige huizen. In de praktijk is er verwarring over wat de begrippen precies inhouden. Dit leggen we je graag uit.

EPC = 0

Dit wil zeggen dat het gebouwgebonden energieverbruik van een woning of een gebouw op jaarbasis (berekend volgens de Energieprestatienorm NEN 7120), precies op nul uitkomt. De huidige eis volgens het Bouwbesluit voor een nieuwbouwwoning is een EPC van maximaal 0,4.

Bijna energieneutrale gebouwen (BENG)

Deze gebouwen voldoen aan de wettelijke grenswaarden (BENG-eisen), die worden gesteld aan de energieprestatie van nieuwbouw. De BENG-eisen gelden voor woningbouw en utiliteitbouw en gaan in per 1 januari 2021. Vanaf dan worden de energieprestatie-eisen niet meer in een EPC-waarde uitgedrukt, maar in de BENG-eisen.

Passiefhuis

Een Passiefhuis is een (woning)concept met een zeer goede warmte-isolatie en kierdichting, gericht op het optimaal gebruik maken van passieve zonne-energie, voorzien van goede zonwering en zomernachtventilatie en uitgerust met gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Ook gebouwen zoals scholen en kantoren kunnen volgens de principes van ‘passief bouwen’ gerealiseerd worden. Het gebouw kan een Passiefhuis-certificaat krijgen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Active House

Active House is een zeer duurzame bouwvisie, met als uitgangspunt dat binnenklimaat, comfort en energie in balans zijn. Onder meer door beperking van het energiegebruik, het optimaal opwekken van hernieuwbare energie en duurzaamheid. Bij het ontwerpen van een Active House is er ontwerpvrijheid en gaat men uit van de prestatie-eisen van het gehele gebouw.

Duurzaam huis

De eerste stap bij duurzaam bouwen begint met het bouwen van een huis dat zo lang mogelijk kan voldoen aan onze woningbehoefte. Dit wordt gerealiseerd op een verantwoorde manier voor mens en milieu in de breedste zin van het woord. Concreet betekent dit dat je de energievraag van het huis zoveel mogelijk terugdringt door het huis zeer goed te isoleren. Verder kan je ervoor zorgen dat je zelf ten minste zoveel energie opwekt dmv zonnepanelen, als je op jaarbasis verbruikt. Naast energie besparen is het toepassen van hernieuwbare en onderhoudsvrije materialen van belang.

Houtskeletbouw

Bij houtskeltbouw wordt de constructie van het huis volledig uit hout elementen opgebouwd. Deze elementen worden vooraf gefabriceerd in een grote productiehal onder optimale omstandigheden. Dit verhoogt de kwaliteit van de constructie en zorgt voor een korte bouwtijd. Houtskeletbouw kenmerkt zich door het hoog isolerend vermogen dat zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat en een lage energierekening. Daarnaast geeft houtskeletbouw grote vrijheid in ontwerp en is het na oplevering relatief makkelijk aan te passen en uit te breiden.

Scandinavische Architectuur

Scandinavisch architectuur kenmerkt zich door een functionalisme dat samen gaat met een prettige manier van tijdloosheid en een verbondenheid met de natuur en het landschap.

Nordic Huis

Een Nordic huis is een modern eigentijds huis gebaseerd op de tijdloze Scandinavische architectuur. Een huis waar binnen en buiten in elkaar overlopen en waarbij de buitenruimte en omgeving een grote invloed hebben op het ontwerp en beleven van het huis.

Een houten huis bouwen

Door naar een specialist te gaan in houtbouw zoals Barentsz. Bij Barentsz verzorgen wij zowel het ontwerp als de vergunningen en de realisatie. Je hebt te maken met 1 partij die alles voor je regelt van eerste initiatief t/m de oplevering van je huis binnen 365 dagen.

Prefab bouwen

Prefab bouwen betekent dat de woning grotendeels in de fabriek of werkplaats wordt gemaakt (in de vorm van panelen) en daardoor heel snel op de bouwplaats in elkaar gezet kan worden. Meer weten over prefab wonen? Lees dan hier de blog Waarom je het verkeerde beeld hebt bij een prefab houten huis.

Wil je nog meer weten? Bekijk de FAQ of neem direct contact met ons op!