Je eigen Barentsz-huis binnen 365 dagen

Een eigenzinnig, comfortabel en energieneutraal ‘Nordic’ huis

Een vrijstaand huis (laten) realiseren kan makkelijker en sneller dan je denkt. Tenminste, als je een robuust en heerlijk comfortabel huis zoekt, gemaakt voor ons noordelijke klimaat en ook nog eens onderhoudsvriendelijk en energieneutraal: een Barentsz Ontdekkingshuis (100% electrisch en ‘Nul op de meter’).

Je kunt het naar eigen inzicht samenstellen, indelen en afwerken. Met onze Barentsz Configurator krijg je een goed idee van de mogelijkheden. Maar eigenlijk heb je bij Barentsz vrijwel volledige ontwerpvrijheid. Hoe jouw Barentsz-huis er straks ook uitziet … binnen 365 dagen woon je er.

Ontdek meer

Informatie voor de echte liefhebbers

isolatiewaarde begane grond vloer:Rc-waarde= 6,5 m2K/W
warmtepomp:Nibe type F2120-16 tot 20 KW
isolatiewaarde gevels:Rc-waarde= 7,0 m2K/W
zonnepanelen:LG 320 WP (all black)
isolatiewaarde dak:Rc-waarde= 8,6 m2K/W
kozijnen:hout-aluminium kozijnen en ramen
isolatiewaarde tripple glas:U-waarde = 1,0 W/m2K
dakafwerking:stalen fels banen, verzinkt en gecoat
luchtdichtheid:Qv-waarde < 0,4 dm3/s*m2
gevelbekleding:hout, fijn bezaagd Douglas, geïmpregneerd en gebeitst

Nul-op-de-meter!

Een Barentsz-huis is een nul-op-de-meter-woning (NOM woning). Alle op jaarbasis benodigde energie wordt door de zonnepanelen op het dak geproduceerd. Naast de energie voor het verwarmen en het koelen van het huis en het warm tapwater is de energieproductie voldoende voor het opladen van een auto en fiets, het wassen en koken en de verlichting. Met behulp van onze rekentool maken we samen een reële inschatting van het energieverbruik op basis van de gezinssamenstelling en gedrag (zoals bijvoorbeeld douche frequentie en duur) en de hoeveelheid gebruiksapparaten. Op basis hiervan en de vorm en de oriëntatie van het huis wordt in overleg het definitieve aantal zonnepanelen bepaald. Voor banken kan een energieprestatiecontract zekerheid bieden om extra financieringsruimte aan kopers te verlenen.

Andere energiebegrippen

Naast nul-op-de-meter-woning zijn er nog meer begrippen rond energie-ambities voor zeer zuinige huizen. In de praktijk is er verwarring over wat de begrippen precies inhouden. Dit leggen we je graag uit.

EPC = 0

Dit wil zeggen dat het gebouwgebonden energieverbruik van een woning of een gebouw op jaarbasis (berekend volgens de Energieprestatienorm NEN 7120), precies op nul uitkomt. De huidige eis volgens het Bouwbesluit voor een nieuwbouwwoning is een EPC van maximaal 0,4.

Bijna energieneutrale gebouwen (BENG)

Deze gebouwen voldoen aan de wettelijke grenswaarden (BENG-eisen), die worden gesteld aan de energieprestatie van nieuwbouw. De BENG-eisen gelden voor woningbouw en utiliteitbouw en gaan in per 1 januari 2021. Vanaf dan worden de energieprestatie-eisen niet meer in een EPC-waarde uitgedrukt, maar in de BENG-eisen.

Passiefhuis

Een Passiefhuis is een (woning)concept met een zeer goede warmte-isolatie en kierdichting, gericht op het optimaal gebruik maken van passieve zonne-energie, voorzien van goede zonwering en zomernachtventilatie en uitgerust met gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Ook gebouwen zoals scholen en kantoren kunnen volgens de principes van ‘passief bouwen’ gerealiseerd worden. Het gebouw kan een Passiefhuis-certificaat krijgen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Active House

Active House is een zeer duurzame bouwvisie, met als uitgangspunt dat binnenklimaat, comfort en energie in balans zijn. Onder meer door beperking van het energiegebruik, het optimaal opwekken van hernieuwbare energie en duurzaamheid. Bij het ontwerpen van een Active House is er ontwerpvrijheid en gaat men uit van de prestatie-eisen van het gehele gebouw.

Wil je nog meer weten? Neem dan contact met ons op!