Wonen in hout: goed voor jezelf én voor de planeet

Stoov x Barentsz: “We stoken niet voor de vogeltjes” cover

We krijgen steeds vaker de vraag: “Is het nou echt gezonder om in een houten huis te wonen?” Recente onderzoeken wijzen uit dat dit inderdaad klopt. Maar eigenlijk is het al eeuwen bekend. “Ben je ziek, ga dan naar de dokter. Kan hij je niet helpen? Ga dan in een houten huis wonen”, luidt bijvoorbeeld een oud Chinees gezegde. Maar het is niet alleen goed voor je eigen gezondheid; ook de planeet vaart er wel bij.

Omdat hout een natuurlijk ‘levend’ materiaal is, absorbeert het vocht uit z’n omgeving. En wordt de luchtvochtigheidsgraad te laag, dan geeft hout dat extra geabsorbeerde vocht als het ware terug. Zo blijft de luchtvochtigheid in een houten huis constant op een natuurlijke manier op peil. Die vochtregulerende werking binnenshuis is erg belangrijk voor je gezondheid. De comfortzone voor de mens ligt tussen 45% en 65% relatieve luchtvochtigheid. Is het klimaat vochtiger, dan remt dit ons natuurlijke koelsysteem. Het voelt niet alleen onaangenaam, maar het is ook niet goed voor je gezondheid. Ligt de luchtvochtigheid daarentegen lager, dan drogen onze slijmvliezen uit en stijgt het risico op infecties.

Positieve invloed

In het ideale binnenklimaat krijgen ook schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën minder kans. Bovendien vermindert wonen in hout het risico op allergieën, astma en infecties van de luchtwegen. Wetenschappers zijn eensgezind over de positieve invloed van een houten woning op reuma, artrose en artritis. Is het toeval dat er in noordelijk gelegen landen (waar veel meer mensen in houten huizen wonen) minder reuma voorkomt dan in meer zuidelijk gelegen landen (waar meer mensen in stenen huizen wonen)?

Hele steden van hout

En wonen in hout is niet alleen gezond voor jezelf, het is ook gezond voor de planeet. De Canadese architect Michael Green (what’s in a name) pleit in deze inspirerende TED talk dan ook voor de bouw van hele steden van hout. Zijn belangrijkste argument: een houten wolkenkrabber van 20 verdiepingen staat gelijk aan 900 auto’s die een jaar lang van de weg worden gehaald. Om het bouwmateriaal te vervaardigen heb je alleen de bodem en de zon nodig, in tegenstelling tot het maken van bouwmaterialen als steen, beton en staal. Daarnaast slaat hout ook nog eens koolstof op. Volgens Michael is bouwen met en wonen in hout dan ook een no-brainer. Bekijk hieronder zijn TED Talk. Inspiratie gegarandeerd.

Ervaringen van bewoners

Behalve alle voordelen voor de planeet die Green hierboven noemt, is wonen in hout stressverlagend, goed voor je hart, de akoestiek is er beter, het voelt natuurlijk en harmonieus aan en het binnenklimaat wordt met hout op een natuurlijke manier gereguleerd. Dat beamen de bewoners van onze Barentsz Ontdekkingshuizen. Voor Claudia is dit een extra reden voor haar woonplezier in het karakteristieke Farm House middenin de ongerepte polder bij Purmerend.
In Driemond wonen sinds een aantal jaar Tatja en Aart in hun Barentsz-huis. Ook zij ondervinden elke dag weer het genot van wonen in hout: “Het is echt een heel prettig huis, je denkt nooit na over de temperatuur, het leefklimaat is echt heel prettig. Hout voelt warm en vriendelijk.”
Bij Barentsz hebben we de ambitie om Nederland met elk Barentsz Ontdekkingshuis mooier en duurzamer te maken. Laten we daar ‘gezonder’ maar aan toevoegen.