Wonen in hout met de natuur als buur

vrijstaand prefab houtskeletbouw Barentsz huis in landelijke omgeving

Midden in de polder van Noord-Holland, tegen Ilpendam aan, wonen Johan, Gonneke en hun drie kinderen op een zeldzaam mooie landelijke locatie. Daar verrijzen midden in de weilanden twee unieke, geschakelde houten huizen uit het vlakke land. Ze worden van elkaar gescheiden door de ruime garage. Volop privacy dus. En voor de bewoners minstens zo belangrijk: hun Barentsz Ontdekkingshuis is extreem energiezuinig en duurzaam. Bewoners Johan en Gonneke aan het woord over wonen in een houten huis met de natuur als buur. 

Wonen in hout

Johan: “De combinatie van de locatie en duurzaam bouwen met hout sprak ons direct aan. Ook stonden wij volledig achter het ontwerp van de ontdekkingshuizen. Het project was bij de verkoop al langs de welstand en de gemeente geweest. Voorheen stond er op de kavel een grote boerderij met een schuur. Nieuw Nederland landinrichters en architecten had het project prachtig uitgewerkt, passend in de polder. Twee op zichzelf staande houten huizen, maar wel als boerderij met schuur.” 

Totaalconcept

“Wij wonen in het gedeelte dat voorheen de schuur was. Onze buren André en Claudia en wonen met hun kinderen in de grotere boerderij. Wij kozen bewust voor de schuur, want de indeling van het huis past het best bij onze leefstijl. Bij de verdere keuzes zijn we zoveel mogelijk bij het bestaande concept gebleven. Nieuw Nederland had al zo’n prachtig totaalconcept met twee woningen ontworpen. Van de relatie met de historie van de boerderij en de stal in omgeving, het uitzicht op de omgeving en dus de weilanden plus fruitbomen tot binnen met plafonds met brede balken. Overal was al over nagedacht. Hoe meer je als koper dan gaat aanpassen, hoe meer het van het projectplan gaat afwijken. Dat wilden we niet.”

vrijstaand prefab houtskeletbouw Barentsz huis in landelijke omgeving

Wegkijken over weilanden

Gonneke geniet iedere dag van het wonen in hout op deze unieke plek. “Op tekening wist ik al dat de woonkeuken onze favoriete plek zou zijn. Via de grote raampartijen kijk je er vrijuit naar buiten. Als er vrienden op bezoek komen is het houten plafond met brede balken de eerste blikvanger en direct daarna ons uitzicht. We blijven doorgaans gezellig rondom het kookeiland hangen. We kijken weg over de weilanden waar hazen rondlopen, roof- en weidevogels neerstrijken en koeien grazen. Als de koeien op de rand van hun weide lopen, vraag ik mij wel eens af: wie kijkt er naar wie? Het binnen-buitengevoel is hier uniek.” 

houtskeletbouw Barentsz huis met houten kozijnen

Fijn binnenklimaat

“Die plek in de keuken is favoriet, net als de hangstoel voor het grote raam op de eerste verdieping. “Onze dochter relaxt graag in die stoel en kijkt aan de voorkant van ons huis naar de weilanden met schapen”, aldus Gonneke. Ook het trapgat is geheel in hout opgetrokken. “Soms wil ik het hout gewoon even aanraken als ik naar boven loop. Hout voelt fijn, net zo fijn als ons binnenklimaat en de rustige akoestiek.”

42 zonnepanelen

Bewust op een duurzame manier leven, houdt voor de bewoners in: minder vlees consumeren, vliegen tot een minimum beperken en wonen in een energiezuinig huis. “We kozen niet per se voor bouwen in hout, maar wel voor de moderne uitstraling van het huis en 100% elektrisch wonen. Op tekening was ons huis bijvoorbeeld al voorzien van 28 in het dak weggewerkte zonnepanelen, maar wij hebben dat uitgebreid naar 42 stuks. Zo kan de elektrische auto prima worden opgeladen”, vertelt Johan.

Buiten maar toch binnen

Bij mooi weer staan zowel de openslaande deuren als de schuifpuien open. “Dan zit je buiten, maar toch binnen en dat is genieten. De openslaande deuren aan de noordkant gebruiken we in de praktijk veel vaker dan verwacht. Het terras hebben we daar verbreed en we kijken er weg over het weiland. Dit blijkt de ideale plek te zijn om van de ochtendzon te genieten.” 

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!