Waarom vooroordelen over hout toch echt voordelen zijn

Waarom vooroordelen over hout toch echt voordelen zijn cover

We houden bij Barentsz wel van mythes. Behálve als ze gaan over hout. Onderhoudsgevoelig? Gehorig? Zonde van de bomen dan? Brandgevaarlijk misschien? Allemaal niet waar. Sterker nog, we hebben breaking news: de vooroordelen zijn eigenlijk voordelen.

Want vergeleken met traditionele bouw, woon je in een Barentszhuis bijna onderhoudsvrij. En ervaar je eerder een warme akoestiek dan hinderlijk geluid. Daarnaast vangen de productiebossen juist CO₂ af én kan ook het brandveiligheidsaspect de prullenbak in: ons hout werkt brandvertragend. Dit alles heeft natuurlijk een beetje uitleg nodig. Daarom neemt Co-founder Derk-Jan Wentink je mee langs de vooroordelen over hout.

Hout = onderhoud

Je wilt zorgeloos wonen in een Barentszhuis, zonder veel tijd te besteden aan onderhoud. Dat begrijpen we bij Barentsz: “Houten kozijnen zijn vaak de grootste onderhoudspost. Zo moet je om de zoveel jaar een dekkende verflaag aanbrengen om het rotten tegen te gaan. Bij onze Barentszhuizen werken we voor de houten kozijnen met een aluminium afdeklijst en die is onderhoudsvrij”, vertelt Derk-Jan.”

Hout is gehorig

Het volgende vooroordeel. Ja, hout is gehorig. Wanneer de kinderen in je jaren ’30 huis voorbij komen ‘klossen’ op hun schoenen. Dat is anders bij een eigentijdse Barentszwoning: “Je hoort eigenlijk geen voetstappen doordat de vloer heel solide is. We maken zware houten balken waar een dekvloer van cement op ligt”, aldus Derk-Jan. Hij vult aan: “De kamers onderling zijn voorzien van houten platen en gips. Dat werkt ook geluidwerend. En als we het hebben over geschakelde bouw; we maken woningscheidende wanden en vloeren die voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.”

Geluid kan hinder veroorzaken, maar het kan ook in je voordeel werken. Extra pluspunt van een Barentszhuis ten opzichte van traditionele bouw is de akoestiek: “Als je met je vrienden zit te kletsen, hoor je geen galm. Het geluid weerkaatst minder hard.”

Brandgevaarlijk

Veiligheid boven alles. Hoe brandgevaarlijk is hout eigenlijk? “Onze houten gevels krijgen een brandvertragende laag waardoor vuur zich minder snel verspreidt.” En wat gebeurt er in het uiterste doemscenario bij een zware brand? Derk-Jan: “Als je het vergelijkt met traditionele bouw: bij een hevige brand bezwijkt staal terwijl hout ‘inbrandt’. Het behoudt langer z’n sterkte dan staal doordat hout kan meebuigen. Dat is een voordeel bij instortingsgevaar. De technologie is al zoveel beter dan jaren terug. Ze maken nu gigantische houtconstructies die voldoen aan de veiligheidseisen.”

Zonde van al die bomen

En hoe zit het met de natuur? Derk-Jan grapt: “Ik heb breaking news”. Er komt meer bos bij dan er weggaat. In Scandinavië en de Baltische staten zijn ze al jaren bezig met productiebossen die specifiek worden aangelegd voor het ontwikkelen van houten huizen. Tijdens dit productieproces wordt C0₂ juist afgevangen. De C0₂ footprint van houtbouw is dan ook positief, terwijl bij stenen bakken uit klei voor traditionele bouw juist wel C0₂ wordt uitgestoten.”

Ok. Maar de prijs dan…

“Ik durf te stellen dat houtbouw voor vrijstaande woningen niet duurder is dan traditionele bouw. Goedkoper zelfs. Want je bouwt sneller doordat onderdelen al geprefabriceerd zijn in de fabriek. En als we tientallen kleinere woningen tegelijk gaan bouwen – denk aan rijtjeswoningen of appartementen – dan kunnen ook die kosten omlaag. Heel efficiënt dus.”

Nog niet helemaal overtuigd? Lees dan nog even verder:

10 voordelen van wonen in hout op een rij

De voordelen van houtskeletbouw zijn legio. Dit zijn alle voordelen

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!