Waarom je het verkeerde beeld hebt bij een prefab houtskeletbouw

een prefab houtskeletbouw van Barentsz

Het woord ‘Prefab’ is nog vaak beladen als het om bouwen gaat. Bij een prefab houtskeletbouw huis zijn kwaliteit en maatwerk niet het eerste waar mensen aan denken. Heel gek eigenlijk, want prefab betekent niets anders dan ‘geprefabriceerd’. Dat heeft niks te maken met lopende band werk of eenheidsworst. Het is een bouwmethode. Niet meer, maar zeker ook niet minder!

Wat is prefab houtskeletbouw?

Wat we ook vaak horen: ‘Maar prefab houtskeletbouw, dat is toch zo’n dertien-in-een-dozijn cataloguswoning?’ Bij Barentsz in elk geval niet. Al onze huizen zijn uniek. We gebruiken voor alle Barentsz Ontdekkingshuizen weliswaar dezelfde ontwerpprincipes maar de ontwerpvrijheid is bijna grenzeloos. Prefab houtskeletbouw betekent dat de woning grotendeels in de fabriek of werkplaats wordt gemaakt (in de vorm van panelen) en daardoor heel snel op de bouwplaats in elkaar gezet kan worden.

Waarom prefab houtskeletbouw?

De voordelen van prefab houtskeletbouw zijn legio:
– De invloed van het weer op de bouwtijd wordt geminimaliseerd (minder vertraging tijdens de bouw)
– Snellere doorlooptijd van projecten betekent lagere bouwkosten
– Minder afval: tijdens de prefabricage ontstaat veel minder afval dan bij traditioneel bouwen. En wat er aan afval is wordt hergebruikt; goed voor het milieu
– Meer zekerheid, zowel over kosten als over de oplevertermijn: jouw Barentsz-huis is, vanaf het moment dat we het eerst potlood op papier zetten, binnen 365 dagen klaar voor de verhuiswagen.

Uniek en hoogwaardig bouwen

Barentsz werkt samen met houtskeletbouwers die al decennialang prefab huizen produceren in onder andere Zweden en Noorwegen. Ze kennen ons inmiddels door en door. Net als wij zijn het fanatieke houtliefhebbers en echte specialisten in hun vakgebied. Wij voegen onze innovatieve Barentsz-technieken en moderne architectuur toe aan hun vakmanschap en zo ontstaat er steeds een uniek en hoogwaardig eigenwijs-eigentijds Barentsz Ontdekkingshuis.

prefaf houtskeletbouw

In onze Letlandse fabriek bouwen we de houten constructie van een Barentsz-huis

Binnen een week wind- en waterdicht

Door ons stappenplan en uitvoerig voortraject, waarin alle wensen van onze opdrachtgevers nauwkeurig worden besproken, kunnen wij een heel gedetailleerd ontwerp aanleveren bij onze producent. In de werkplaats kan daardoor snel en nauwkeurig worden gewerkt aan de hoogwaardige bouwelementen. Daardoor gaat het opbouwen op de uiteindelijke bouwplaats heel snel. Binnen één week is jouw Barentsz-huis wind- en waterdicht.

Houtbouw buiten

Hout is, in tegenstelling tot steen, een levend product. Dat betekent dat hout geen onbeperkte levensduur heeft. Gelukkig zijn er vandaag de dag slimme (en milieuvriendelijke!) manieren om hout zo goed als het eeuwige leven te geven. Onze gevelbekleding is van Douglas, vacuümdruk geïmpregneerd en verduurzaamd door Leegwater houtbereiding. Dit zorgt voor een extreem lange levensduur. Ons hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en is voorzien van een keurmerk van duurzaam bosbeheer (FSC+PEFC). Gevelbekleding van hout beschermt, net als baksteen, de achtergelegen constructie tegen alle weersinvloeden.

Houtbouw binnen

Ook binnen gebruiken wij naast stucwerk vooral hout voor de wandafwerking. Uiteraard wordt dit samen met de opdrachtgevers tijdens de ontwerpfase bepaald. Hout is een veelzijdig, natuurlijk bio-based en circulair product dat we voor heel veel afwerkingen kunnen inzetten, denk ook aan de vloer en zonwering.

Houtbouw onderhouden

Prefab houtskeletbouw, heeft dat niet gigantisch veel onderhoud nodig? Nou dat valt dus enorm mee. Het hout waar wij mee werken is zo verduurzaamd dat het makkelijk een leven lang mee gaat. Volledig onderhoudsvrij is het alleen wanneer de zelf vergrijzende variant wordt gebruikt. Gebeitst heeft ons hout een onderhoudsinterval van tussen de 6 en 10 jaar om de kleurechtheid te waarborgen. Afhankelijk van de positionering ten opzicht van bijvoorbeeld de zon of de overheersende windrichting moet de gevel periodiek gereinigd worden. Wij geven daar uiteraard uitgebreid advies over tijden.

Wat kost prefab houtskeletbouw?

Tot slot, wat ben je eigenlijk kwijt aan een Barentsz huis, volledig in prefab houtskeletbouw? ‘Bouwen met hout is duur’ is nog weleens een veelgehoord vooroordeel. Onterecht vinden wij! Want een complete nul-op-de-meter (NOM) gezinswoning in prefab houtskeletbouw heb je al vanaf € 494.500,-incl btw. Met onze handige configurator krijg je stap voor stap inzicht in de kosten.

Meer weten over prefab houtskeletbouw? Bekijk hier de veelgestelde vragen.