Volgend jaar uit eten op kosten van je energieleverancier? Zo doe je dat

In een Barentsz-ontdekkingshuis betaal je geen energielasten. Dat was een van de uitgangspunten van het Barentsz-concept. Vijf jaar geleden hebben wij met elkaar afgesproken dat onze woningen volledig in hun eigen energiebehoefte moeten voorzien. Dat is inmiddels gelukt. En hoe!

Barentsz-huizen zijn nul op de meter woningen. Dit betekent dat ze op jaarbasis ten minste zoveel stroom opwekken als wat je op jaarbasis nodig hebt voor verwarmen, ventileren, verlichten en het draaien van je apparatuur. En als we het helemaal goed doen, dan zorgen we dat er nog extra stroom geproduceerd wordt voor het opladen van je elektrische auto of fiets. Het best presterende huis dat wij tot nu toe gerealiseerd hebben, produceert 50% meer stroom dan de bewoners op jaarbasis verbruiken. Zij kunnen nu een paar keer met het hele gezin uit eten op kosten van het energiebedrijf. Dat klinkt als te mooi om waar te zijn en toch is het zo. Hoe we dat voor elkaar krijgen? Dat leggen we uit. 

Superieure isolatie

Allereerst door de vraag naar energie voor het verwarmen sterk terug te dringen, door onze Barentsz-huizen extreem goed te isoleren en kierdicht te maken. Isolatiewaarden met een Rc van 7 tot 8,5 zijn voor ons heel gewoon en onze huizen worden standaard voorzien van triple glas (HR +++). De kierdichting van de huizen wordt tijdens de bouw 2 keer getest door middel van een blowertest. Het huis wordt dan op over- en onderdruk gezet en de resultaten van deze testen zijn fantastisch. De waarde voor de luchtdichtheid van onze huizen ligt onder de 0,15 (Qv-waarde < 0,15 dm3/s*m2). 

Mechanische ventilatie

Maar goed, als je een huis luchtdicht maakt, moet je er wel voor zorgen dat je goed kunt ventileren. Barentsz-huizen worden uitgevoerd met een CO2-gestuurd mechanisch afzuigsysteem in combinatie met natuurlijke luchttoevoer via de gevels. Verder kan in iedere ruimte een raam open worden gezet om te ‘spuien’ als je hier behoefte aan hebt. Op deze manier verlies je niet onnodig warmte, maar houd je het huis wel lekker fris.

Warmtepomp uit Zweden

Barentsz-huizen worden verwarmd d.m.v. een elektrische warmtepomp van Nibe. Dit gerenommeerde bedrijf uit Zweden heeft al ruim 40 jaar ervaring met het produceren van deze pompen voor in een extreem klimaat. De pompen worden uitgevoerd met een lucht/water systeem of een bodembron. De pomp verwarmt het water dat door het vloerverwarmingssysteem in de woning loopt. In de zomer kun je met dit systeem ook koelen. 

Zonnepanelen

De stroom die nodig is voor de warmtepomp, wordt geproduceerd met PV-zonnepanelen van LG op het dak. Die leveren trouwens genoeg stroom op voor je volledige energiebehoefte op jaarbasis. Omdat je in de zomer meer produceert dan in de winter, lever je in de zomer terug aan het net. In de winter, als je minder produceert dan je nodig hebt, kan je stroom afnemen van het net. Dit noemen we salderen. In een nul op de meter woning kom je op jaarbasis, per saldo, op nul uit. Dat betekent geen energielasten.

En in sommige gevallen dus zelfs daaronder. 

Ook uit eten op kosten van je energieleverancier? Neem contact op.