Vijf jaar Barentsz: de ontdekkingsreis naar een nieuw merk

Vijf jaar geleden werd het eerste Barentsz Ontdekkingshuis gebouwd. Een perfect moment voor Derk Jan Wentink en Casper Hellebrekers om terug te blikken, stil te staan bij mijlpalen en vooruit te kijken naar wat komen gaat. “Onze grootste focus ligt op het ontzorgen van toekomstige bewoners.” 

Na jarenlang veel verschillende soorten projecten te hebben uitgevoerd, kreeg architectenbureau Nieuw Nederland de vraag om een energiezuinig huis te bouwen. De opdrachtgevers hadden een kavel gekocht in een ontwikkelwijk in Driemond met dertig woningen. De woning moest vrijstaand én energiezuinig zijn. De bouw van dit huis was een ware ontdekkingstocht die leidde tot een nieuw merk: Barentsz Ontdekkingshuizen. 

Tekentafel

“We werkten bij Nieuw Nederland vaker aan energiezuinige gebouwen, maar nog nooit kregen we dit verzoek voor een particulier woonhuis. De vraag om een energiezuinig huis te bouwen voor een gezin met drie kinderen intrigeerde ons,” aldus architect Derk-jan Wentink. “Bouwen voor particulieren vraagt een andere manier van denken en werken dus we moesten letterlijk terug naar de tekentafel.” 

Houtskeletbouw als antwoord

Casper: “De basis van energiezuinig bouwen draait om goed isoleren en wat je bouwt luchtdicht maken. Je wil namelijk de warmte binnen houden en zorgen dat de kou buiten blijft. Om extreem goed te isoleren en het betaalbaar te houden, kwamen we al snel tot de conclusie dat we aan de slag moesten met houtskeletbouw. Daar kun je de gevels en dak-elementen opvullen met isolatiemateriaal. Bij houtskeletbouw kun je meer en beter isoleren. Dat is dan ook de reden waarom we kozen voor bouwen met hout.”

Barentsz huis met douglas hout

Zware eisen

Voor het prefab produceren van de houten elementen koos het architectenbureau voor een samenwerking met een bedrijf in Estland. “De houten casco’s en gevels worden daar gemaakt om vervolgens per vrachtauto naar ons land te worden gebracht. Niet alleen het materiaal wordt naar Nederland gebracht. Ook een team dat hier alles monteerde op de bouwplaats reisde mee. Na een week stond er een wind- en waterdicht huis inclusief buitenkozijnen met glas erin. Met een blowertest werd gecontroleerd of het huis ook luchtdicht was. Na deze test werd het huis goedgekeurd en kregen we een officieel rapport waarin stond dat we van meet af aan aan de zwaarste eisen voldeden,” vertelt Derk-jan trots.

Groot succes

De oplevering van het huis – dat dankzij het gebruik van zwart gevelhout de naam All Black Wood kreeg – bleek een groot succes op meerdere vlakken. Het aanzicht van het huis viel in de smaak. Zozeer zelfs, dat mensen die een kavel verderop hadden gekocht ook zo’n huis wilden. Maar dan anders. Ook leverde het huis 50% meer stroom op dan dat werd verbruikt. Casper: “Normaal gesproken gaat het grootste deel van energieverbruik naar het warm stoken van je huis. Slechts een kleiner deel gaat naar elektra. Wij maken het huis 100% elektrisch, zorgen voor een waterdichte isolatie en installeren zonnepanelen op het dak die voldoende energie opwekken. Dankzij deze elementen is het huis zo duurzaam en zuinig.” 

 

Barentsz Ontdekkingshuizen zijn prefab én maatwerk ineen

 

Productlijn van huizen

Nadat het eerste huis af was, ging het team van Nieuw Nederland een paar dagen de hei op. Derk-jan: “Dat doen we wel vaker. Dan blikken we terug op wat goed gaat en wat anders of beter kan. Deze keer werd al gauw duidelijk dat we dit concept van duurzame houten woningen voor consumenten door wilden ontwikkelen. Oorspronkelijk begonnen we met Nieuw Nederland als architectenbureau en vervulden we de rol van ontwerper en adviseur. Die dag besloten we dat we alleen nog maar huizen wilden produceren die in hun eigen energieproductie kunnen voorzien. We starten een productlijn van huizen die we structureel in de markt wilden zetten als “een huis dat binnen 365 dagen gerealiseerd kan worden van ontwerp tot en met oplevering.” 

Een avontuur

Daarmee stond het fundament voor wat later Barentsz Ontdekkingshuizen ging heten. “Het grappige is dat mensen nog weleens denken dat de naam Barentsz Ontdekkingshuizen een verwijzing is naar Baarn, waar ons kantoor zit. De naam is een idee van Casper en een verwijzing naar de ontdekkingstocht van Willem Barentsz en zijn behouden huis. Barentsz was een ondernemende en stoere man die zijn eigen huis bouwde om te overleven in de kou van Nova Zembla. Met recht een avontuur te noemen en zo zien we het bouwen van deze huizen ook,” vertelt Derk-Jan. Casper: “Doordat zowel het ontwerp van het huis als de bouw ervan bij één partij gebeurt, is dit type huis relatief snel te bouwen. Twee keer zo snel als traditioneel. Binnen 365 dagen wordt een huis ontworpen, vragen we vergunningen aan en bouwen we het huis.” 

Ontwerpvrijheid

Derk-jan: “Ondanks dat we zaken zoals de productiemethode hebben gestandaardiseerd en een groot deel van een huis prefab wordt gemaakt, vinden we het belangrijk dat een ontwerp vrij blijft. Dat stemmen we af op de locatie en de wensen van de klant, waardoor het altijd uniek blijft. Mensen kunnen en willen graag meedenken. Daarmee zijn Barentsz Ontdekkingshuizen dus prefab én maatwerk ineen. Sinds het eerste huis vijf jaar geleden hebben we inmiddels al zo’n vijftien huizen ontworpen en gebouwd. Eind 2021 hopen we dat de teller op 20 staat.”

Nieuwe markten voor Barentsz

Derk-jan: “De Nederlandse markt is groot en er ligt een grote opgave als het gaat om woningbouw. We hebben dan ook mooie plannen voor de toekomst en willen graag kleinere types energiezuinige woningen maken, zodat meer mensen energiezuinig kunnen wonen. Daarom zijn we nu ook de zakelijke markt aan het verkennen. Projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen zijn vaak met grootschaliger plannen bezig zoals woonwijken met tientallen woningen. Met de Barentsz bouwmethode en onze aanpak zouden wij hier een prima bijdrage kunnen leveren.” 

Potentie

Wat de toekomst gaat brengen voor Barentsz? Derk-jan: “De afgelopen jaren staken we veel tijd en energie in Barentsz. Omdat we het leuk vinden, maar ook omdat we er veel potentie in zien. Wij zien de klimaatverandering als een kans en hopen met deze duurzame en energiezuinige huizen onze bijdrage te leveren, ook buiten Nederland. Onlangs zijn we benaderd om te kijken of de Barentsz Ontdekkingshuizen een plekje kunnen krijgen in de Ardennen. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn.” Casper vult aan: “We zijn altijd op zoek naar nieuwe en innovatieve mogelijkheden om onze producten beter te maken en nieuwe markten aan te boren. Het kan dus zomaar zijn dat er nog heel veel Barentsz Ontdekkingshuizen gebouwd gaan worden!” 

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!