Unieke Barentsz-villa’s op De Krijgsman: “Het ware houthakkers-gevoel”

Unieke Barentsz-villa’s op De Krijgsman: “Het ware houthakkers-gevoel” cover

Een 19e-eeuws decor van kruitbomenbos met ronkende fabrieksgebouwen, kronkelende vaarwegen en oude productiepaden. Zie je het voor je? Decennialang werd in Muiden kruit geproduceerd. Na de vuurwerkramp in Enschede werd de laatste kruitfabriek ontmanteld door projectontwikkelaar KNSF Vastgoed. En vanaf dit voormalige fabrieksterrein verrijst sinds 2000 een bijzonder eigenzinnige woonwijk: De Krijgsman, Met daarop twee unieke Barentsz-villa’s, met een eigen stuk Kruitbos en een eigen plek aan “Lake” Het Grote Wiel. En dit ook nog nabij het IJsselmeer.

De hoogste tijd dus om in te zoomen: wat maakt wonen binnen De Krijgsman nu zo speciaal? Projectontwikkelaar Marcus Wieringa is sinds 2012 betrokken en vertelt over de aanzuigende werking van dit bijzondere stuk grond. Rustiek wonen naast onze bruisende hoofdstad, het kan gewoon.

Natuurvriendelijk transformeren

De Krijgsman is een enorme gebiedsontwikkeling met verschillende typen woningen. Maar liefst 9 architecten – waaronder Barentsz – hebben zich vastgebeten in dit karakteristieke project. En zo ontstaan diverse wijken met een eigen belevingswereld. Denk aan landelijk, juist stedelijk of modern-industrieel. Iedereen vindt er een woning die bij hem of haar past. De ontwikkeling van dit gebied valt of staat met aandacht voor het landschap. Marcus: “We zorgen voor behoud van dit unieke terrein met respect voor de natuur. Zo laten we 18 hectare kruitbos staan, geplant door de toenmalige werknemers van de fabrieken. Daartussen herken je oude productiepaadjes die nu een tweede leven krijgen als wandelpad.”

Ook de bewoners van De Krijgsman zijn milieubewust bezig. Dat zie je terug in het initiatief genaamd Vloto. Marcus licht toe: “We hebben geluisterd naar de wens van bewoners: een deelplatform van elektrische auto’s. Je ziet daardoor dat mensen vaak hun (tweede) benzineauto verruilen voor een zuinige deelauto.” Vloto is gestart met luxe deelauto’s, maar zal in de toekomst ook komen met scooters, (bak)fietsen en zelfs bootjes!

Flinke aantrekkingskracht

De aantrekkingskracht van De Krijgsman is groot, vooral op gezinnen met jonge kinderen. “Je hebt dat gevoel van wonen in een vakantiehuis. En dat heel dicht bij Amsterdam, waar veel bewoners vandaan komen. Ze behouden daardoor hun sociale leven en verbinding met de hoofdstad. Voordeel is natuurlijk ook dat kinderen opgroeien in een groene omgeving met veel ruimte”, aldus Marcus.

De omgeving geeft je het ware houthakkers-gevoel


Barentsz-villa’s binnen De Krijgsman

Middenin het kruitbos zijn twee unieke, bijna kubistische villa’s van Barentsz gerealiseerd. Geïnspireerd op een Scandinavische bouwstijl en volledig verweven met het landschap rondom. De erfafscheiding wordt gevormd door een karakteristiek houten hekwerk langs het wandelpad. Deze ‘Twin Houses’ zijn inmiddels gerealiseerd en in verkoop. Voor meer informatie en verkoop, www.dekrijgsman.nl.

Marcus is laaiend enthousiast: “Vanaf het platte dak met dakterras kijk je straks tussen de boomtoppen door naar het IJsselmeer.” En een deel van die boomtoppen is helemaal van de bewoners zelf. De Barentsz Ontdekkingshuizen krijgen namelijk een perceeltje kruitbos erbij. Hoewel deze bomen natuurlijk niet in de houtkachel belanden, spreekt Marcus toch terecht over het ware ‘houthakkersgevoel’.

Een Barentsz Ontdekkingshuis is behaaglijk

Aandacht voor elk detail

Hij kent de Barentsz-projecten niet alleen van de bouwtekeningen, maar heeft eerder al in andere huizen mogen rondlopen. Want woonplezier ervaren is zien, ruiken en rondsnuffelen. Wat maakt een Barentsz Ontdekkingshuis nu zo bijzonder? “Het is behaaglijk. Dat komt doordat is nagedacht over elk detail. En na de bouw is een huis ook echt af: van de binnenwanden tot het plafond. Ook de goede akoestiek is echt opvallend. Die is veel beter dan bij bestaande betonbouw.”

Kom langs en beleef De Krijgsman

Projectontwikkelaar Marcus Wieringa: “Benieuwd hoe deze biobased Barentsz-villa’s er in het echt uitzien? Kom langs”

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!