Warning: Attempt to read property "display_name" on bool in /home/vhosts/barentsz.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52

Tatja Claessen en Aart van den Beukel wonen in het allereerste Barentsz-huis: “We zijn heel gelukkig in dit huis”

Tatja Claessen en Aart van den Beukel wonen in het allereerste Barentsz-huis: “We zijn heel gelukkig in dit huis” cover

Tatja Claessen en Aart van den Beukel wonen ruim vijf jaar in hun houten Barentsz-huis. Hun stoere, duurzame en energieneutrale huis is speciaal voor ze ontworpen en is het eerste huis dat op de Barentsz-manier tot stand kwam. “Heel eerlijk: dat was soms even een zoektocht, maar het eindresultaat is super.”

Het was altijd al een droom van Tatja en Aart om zelf een huis te bouwen. Toen ze hoorden dat er in Driemond – net buiten hun woonplaats Weesp – kavels beschikbaar waren, gingen ze direct op onderzoek uit. Gelukkig waren er nog een aantal beschikbaar, ze konden zelfs kiezen, en hun oog viel op een stukje grond dat grenst aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Volgens de voorschriften moest het nog te bouwen huis een houten uiterlijk hebben. Dat kwam goed uit, want wat Tatja en Aart wilden was een mooi, duurzaam en energieneutraal houten huis met een prettig leefklimaat. Maar, hoe krijg je zoiets voor elkaar?

Samen op avontuur

Tatja vertelt: “Wij kenden Derk-jan van Nieuw Nederland uit Weesp en wisten dat hij architect is. We wisten ook dat de mannen van Nieuw Nederland wel openstaan voor een avontuur maar geen cowboys zijn: ze hechten aan kwaliteit en verkopen geen onzin. Daar hadden we vertrouwen in. Dus we zijn met ze gaan praten en hebben gevraagd of ze een houten huis voor ons konden bouwen. Dat hadden ze nog nooit gedaan, en ze waren ook nog niet zo bezig met duurzame energie, maar het leek ze een mooie uitdaging. Zo zijn we met z’n allen het avontuur aangegaan. Dat Nieuw Nederland zowel de architect als de aannemer was, was ook nieuw voor ze. Heel eerlijk: dat was soms ook even een zoektocht, maar het eindresultaat is super. We zijn heel gelukkig in dit huis. Eigenlijk is ons huis de pilot geweest van wat nu het concept van Barentsz is.”

Proces

Tatja en Aart hadden zelf een aantal ideeën: veel glas op het zuiden, een houtkachel en vanuit de woonkamer en keuken uitkijken over de dijk van het kanaal waaraan de achtertuin grenst. Deze ruimtes moesten zich dus op de eerste verdieping bevinden. De rest lieten ze over aan Nieuw Nederland. Dat pakte goed uit: “Hoe het er uiteindelijk uitziet, dat hadden wij niet kunnen bedenken. Het is echt een heel prettig huis, je denkt nooit na over de temperatuur, het leefklimaat is echt heel prettig. Hout voelt warm en vriendelijk. Mijn favoriete plek in het huis is de bank in de woonkamer op de eerste verdieping, vooral ‘s ochtends met een kopje koffie. Doordat er zoveel ramen zijn kijk je uit over het kanaal en het groen en er is veel daglicht binnen. Dan besef ik altijd hoe bevoorrecht ik ben dat ik ik zo'n huis mag wonen.”

Honderd procent waard

Maar óók als je met Barentsz bouwt zijn de laatste loodjes zwaar, vertelt Tatja: “Tussen het moment dat de eerste paal de grond in ging tot we er gingen wonen zat een half jaar. Dat was supersnel natuurlijk, maar toch moesten er nog een paar dingen gebeuren toen we er al woonden. Ook moest er een fout hersteld worden, wat Barentsz trouwens heel goed heeft opgepakt. Maar we hadden de hele dag werkmannen over de vloer en ik had ook nog een nieuwe baan. Toen dacht ik: dit is verschrikkelijk. Nu denk ik: dit zou ik nog wel een keer willen doen. Ik kijk er heel goed op terug, en het was alles honderd procent zeker waard. Zeker nu ze nog veel meer van zulke huizen hebben gebouwd, kan ik een huis laten bouwen door Barentsz zeker aanraden. Sterker nog: als wij hier ooit weggaan, doen we het zelf misschien wel weer.”

Wil je ook wonen in een stoer, houten, energieneutraal huis? Kom er eerst eentje ervaren of begin zelf alvast met het ontwerpen van jouw houten droomhuis.

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!