Voor een Scandinavisch huis hoef je echt niet meer naar eh … Scandinavië

Behalve fjorden en meren vind je in Scandinavië natuurlijk vooral heel veel bossen. Logisch dus dat hout in deze contreien altijd al een zeer belangrijk bouwmateriaal was. Een traditioneel Scandinavisch huis is dan ook een houten woning, vaak in een fraaie en opvallende kleur geschilderd. Dat was zo en dat is nog steeds zo, al kiest men steeds vaker voor een transparante behandeling. Hout mag immers weer gezien worden!

Hout duikt ook buiten Scandinavië overal weer op als favoriet bouwmateriaal. Wij ontdekken massaal wat ze in het hoge noorden allang wisten: bouwen met hout is duurzaam én energiezuinig, wonen in hout is gezond voor jou en voor de planeet. Het is comfortabel, werkt stressverlagend en isoleert supergoed. Ook de vochthuishouding in je houten huis is van nature op orde. Maar wat is nou precies een Nordic huis en wat zijn de verschillen tussen houtmassiefbouw en houtskeletbouw?

Houtmassiefbouw

In de houtbouw onderscheiden we twee belangrijke bouwtechnieken: houtskeletbouw en massieve houtbouw. Wat is Massief-houtbouw, ook wel CLT genoemd? De term CLT staat voor Cross Laminated Timber, oftewel kruislaaghout of kruislings gelaagd hout: drie of meer verlijmde lagen van hout. Deze manier van houtbouw is bijvoorbeeld geschikt voor grote overspanningen. Een ander voordeel is dat er minder afwerking nodig kan zijn.

Houtskeletbouw

Bij Barentsz hebben wij gekozen voor houtskeletbouw vanwege de mogelijkheid om zeer hoge isolatiewaarden te realiseren. Bij houtskeletbouw wordt een skelet opgebouwd uit staande balken en stijlen, met aan beide kanten een houten plaat of gipsplaat. Daartussen wordt de isolatie geplaatst. In de afgewerkte woning is er bij houtskeletbouw dus minder hout aanwezig dan bij houtmassiefbouw. De elementen worden vooraf gefabriceerd in een grote productiehal onder optimale omstandigheden. Dit verhoogt de kwaliteit van de constructie en zorgt voor een korte bouwtijd.

Houtskeletbouw kenmerkt zich door het hoog isolerend vermogen dat zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat en een lage energierekening. Daarnaast geeft houtskeletbouw grote vrijheid in ontwerp en is het na oplevering relatief makkelijk aan te passen en uit te breiden.

Scandinavisch huis van houtskeletbouw

Scandinavische Architectuur

Scandinavische architectuur kenmerkt zich door een functionalisme dat samengaat met een prettige tijdloosheid en een verbondenheid met de natuur en het landschap. Veel licht, soberheid en strakke lijnen overheersen, maar wonderlijk genoeg voelt een typisch Zweeds huis of Noorse woning nooit kil aan en is ook de uitstraling allesbehalve ‘afstandelijk’ of saai. Dat komt door het materiaal: hout leeft, hout ademt, hout voelt warm en behaaglijk aan. Scandinavische huizen zijn juist knus en ‘hygge’, gezellig. En toch modern en en strak.

Nordic Huis

Een Nordic huis is een modern eigentijds huis gebaseerd op de tijdloze Scandinavische architectuur. Een huis waar binnen en buiten in elkaar overlopen en waarbij de buitenruimte en omgeving een grote invloed hebben op het ontwerp en beleven van het huis. Een Nordic Huis is dus in feite hetzelfde als een Scandinavisch huis.

Proces en kosten van een Scandinavisch huis bouwen

Hoe bouw je nou zelf zo’n stoer, robuust en duurzaam Nordic huis? Door naar een specialist te gaan in houtbouw, zoals Barentsz. Wij verzorgen het gehele proces voor je, van het eerste ontwerp tot de vergunningsaanvragen en uiteraard de bouw van jouw houten droomhuis. Je hebt te maken met 1 partij die alles voor je regelt: van schets tot sleutel binnen 365 dagen!

 

Wil je meer weten over zo’n stoer houten huis met Noordelijk trekjes, kom dan gerust langs in Hilversum of ga zelf aan de slag met onze configurator!

Fotocredits: Anneriet van der Spek