Ontdek ‘The Big Five’: kenmerkende details van Barentsz Ontdekkingshuizen

Open keuken met veel licht

Alle Barentsz Ontdekkingshuizen zijn uniek. Maar ze zijn wel allemaal uit hetzelfde hout gesneden en hebben dezelfde slimme en esthetische details. De vijf kenmerkende details van Barentsz Ontdekkingshuizen noemen we The Big Five. 

Charles Eames zei ooit: “The details are never the details: they make the design”. Daar is geen woord van gelogen, vinden we bij Barentsz. De kenmerkende details van onze ontdekkingshuizen máken dat het een Barentsz ontdekkingshuis is. Een stoer Hollands houten huis dat je van mijlenver herkent. Als we praten over The Big Five, hebben we het over: 

  •       De grote ramen
  •       De zware balkenplafonds
  •       Het puntdak
  •       De schoorsteen
  •       Het hout 

 

Raam met uitzicht op een weiland

Grote ramen

We bouwen onze houten huizen op mooie locaties; een open polderlandschap of in een bosrijke omgeving. Daarom vinden we het belangrijk om de interactie tussen binnen en buiten te maken. Waar je woont gaat om meer dan alleen je huis; het gaat ook over de tuin en de omgeving daaromheen. Met grote glaspartijen haal je die omgeving naar binnen. Daarom beginnen onze ramen vaak op de vloer of net iets daarboven. Dat geeft ook nog eens een extra ruimtelijk effect. In het laatste geval krijg je heel lage vensterbanken waar je lekker in kunt zitten. Dan is het letterlijk een vensterbank.

Ook leuk om te weten: de glaspartijen plaatsen we vaak aan de zonnige zuidkant, waar ook vaak het terras is. De zonnepanelen van onze energiezuinige huizen vind je ook aan die kant. De noordkant is vaak wat guurder en die houden we wat meer gesloten. Zo zit je met je rug in de wind en je blik naar het zuiden.

Keuken met drie grote ramen

Zware balkenplafonds

Binnen de houtbouw zijn er twee principes: houtskeletbouw en massief houtbouw. Barentsz maakt gebruik van houtskeletbouw, wat inhoudt dat het casco van onze ontdekkingshuizen van houten stijlen met daartussen regels is gemaakt. Voor verdiepingsvloeren gebruiken we ook houten balken. Die balklagen zijn er voor de draagkracht, maar eerlijk is eerlijk: ze zien er ook mooi uit. Daarom maken wij ze wat steviger en zwaarder dan strikt noodzakelijk, dat maakt de look extra stoer. Voor de akoestiek zijn houten balken trouwens ook heel goed. Doordat het geluid minder weerkaatst heb je geen last van galm. Die zware balkenplafonds zijn dus mooi én functioneel. 

Barentsz Ontdekkingshuizen

Puntdak

Nederlandse huizen hebben van oudsher een puntdak. Om de simpele reden dat het water dan makkelijk wegstroomt. Begin vorige eeuw namen we de platte daken van de zuidelijke Europese landen over. Handig, want dan kan je het dak als dakterras gebruiken. Maar ondanks dat zo’n plat dak functioneel was, ontstond er in de architectuur een soort eenheidsworst.

Eenheidsworst lusten we niet bij Barentsz. We willen juist dat onze houten huizen bijzonder en herkenbaar zijn. Daarom besloten wij: om onze huizen eruit te laten springen zit op een Barentsz-huis in principe een puntdak. Als iemand een heel modernistische bungalow wil maken helpen we daar ook zeker bij, maar in de basis heeft een Barentsz-huis een puntdak en een schoorsteen.

Houten huis met een schoorsteen

Schoorsteen

Wat betreft die schoorsteen: die is onderdeel van de vormgeving van het huis en daarom op een natuurlijke manier geïntegreerd. Het is bijna een soort versiering. Op een Barentsz-huis vind je geen onnodige poespas, maar we vinden het leuk om functionele dingen te verbijzonderen. Als de schoorsteen midden op het dak staat, maken we hem van hetzelfde materiaal als de dakafwerking. Van staalplaat dus. Als we hem op de kopgevel plaatsen, trekken we het hout door en wordt de schoorsteen onderdeel van de gevel.

douglas gevel

Het hout

Een Barentsz-huis wordt gemaakt van duurzaam geproduceerd productiehout. We laten onze casco’s maken in onze eigen fabriek in Letland. Het constructiehout is over het algemeen vuren uit de Baltische staten, Finland en Rusland. Voor de gevel gebruiken we douglas. Deze komt meestal uit Duitsland of Frankrijk.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben onze houten gevels amper onderhoud nodig. Het hout wordt onder hele hoge druk geïmpregneerd en desgewenst gebeitst voor de kleur. Deze beitsen zijn altijd transparant en blijven zo’n zeven à tien jaar mooi. Een andere behandeling geeft een voorvergrijsde kleur, dit type ‘waxed wood’ is onderhoudsvrij: hier hoef je nooit iets aan te doen.

Wil je The Big Five eens in het echt aanschouwen? Kom langs bij ons in Baarn. Of ontwerp je eigen houten huis met alle kenmerkende details in onze configurator.