Houtskeletbouw: the sky is the limit

Bouwen met hout heeft de toekomst. Hout is licht, duurzaam, circulair en gezond. Daarom heten we u van harte welkom in de nieuwe ‘houten eeuw’. Door de toepassing van nieuwe energiebesparende technologieën en kwalitatieve, herbruikbare materialen is een houtskeletbouw-huis de woning van én voor de toekomst. En de mogelijkheden nemen elke dag toe. Want als je met hout bouwt is de sky is the limit.

Hout is een ongelofelijk duurzaam bouwmateriaal en groeiende bomen slaan CO2 op. Door het te gebruiken als bouwproduct wordt de cirkel oneindig. Je hebt een circulair materiaal om mee te bouwen, dat ook nog eens aan veel woonwensen voldoet: mooi, sterk, isolerend, innovatief, warm en kwalitatief hoogwaardig. Hout is veel lichter dan steen en beton. Hierdoor zijn er voor de fundering meestal minder of zelfs geen betonnen heipalen nodig. Hieronder nog een paar redenen waarom we bij Barentsz heilig geloven in bouwen met hout

Gezond

Een oude Chinese wijsheid luidt: ‘Ben je ziek? Ga naar de dokter. Kan hij niet helpen? Ga in een houten huis wonen.’ Wonen in houtskeletbouw is gezond. Hout heeft namelijk een hygroscopische werking: het neemt vocht uit de lucht op staat deze in droge tijden weer af. In een Barentsz-huis leef je permanent in een neutraal klimaat. Mensen met astmatische klachten, bronchitis, allergieën, artritis en dergelijke, hebben heel veel baat bij houtbouw. 

Energiebesparend 

Doordat je met houtskeletbouw voornamelijk gebruik maakt van natuurlijke materialen geeft houtbouw een minimale milieubelasting. Daarnaast heeft hout een fantastische isolerende werking, waardoor het energieverbruik tot een minimum kan worden gereduceerd.

CO2 neutraal

Hout is het enige bouwmateriaal zonder negatieve impact op de natuur. Het kappen van bomen kan een bijdrage leveren aan de instandhouding van een gezond bos. Kappen stimuleert namelijk bijgroei van de bossen. Vrijgestelde bomen krijgen meer licht, waardoor ze harder kunnen groeien. Jongere aanplant groeit veel sneller dan bomen aan het einde van hun leven. En groei betekent CO2 vastlegging. Hout stoot niet uit, maar slaat CO2 op en is hiermee de nieuwe norm in gezond bouwen en luxe wonen. Door met hout te bouwen helpen we dus indirect het broeikaseffect te verminderen. Er is sprake van een zogenaamde ‘CO2 neutrale footprint’. 

Brandveilig 

Veel mensen denken dat houtskeletbouw brandgevaarlijk is. Op het eerste gezicht een logische gedachte. Niets is echter minder waar. De structuur van hout is relatief licht, maar zeer sterk. Bij brand behoudt hout veel langer z’n stevigheid dan staal en beton. De kans op instorten van de constructie is veel kleiner en het geeft bewoners meer tijd het huis te verlaten. Niet alleen comfortabel en gezond dus, maar ook nog veilig. 

Aardbevingsbestendig

Door haar kracht en flexibiliteit is hout te verkiezen boven steen of beton als het gaat om aardbevingsbestendigheid. In Noorwegen werd vorig jaar het hoogste houten gebouw ter wereld opgeleverd. Het Mjøstårnet project of de Mjösa toren is maar liefst 85,4 meter hoog en zo ongeveer alle houttechnieken zijn in de constructie toegepast. De 18 verdiepingen hout-hoogbouw zijn te bewonderen in  de Noorse plaats Brumunddal en de houten ‘wolkenkrabber’ is voor veel architecten een inspiratiebron. Toch hoeven we voor spectaculaire hoogbouw in hout eigenlijk Nederland niet uit …

Innovatief

In Amsterdam wordt het hoogste houten woongebouw van het land gebouwd. HAUT is een ontwerp van Team V Architectuur in samenwerking met ARUP, 73 meter hoog, innovatief en duurzaam gebouwd. Het ontwerp van HAUT is bekroond met hét keurmerk om nieuwbouwprojecten te beoordelen op duurzaamheidsprestatie: BREEAM. Dit label is een beloning voor het materiaalgebruik en innovaties op het gebied van energie- en waterbesparing, gezondheid, veiligheid, licht en comfort. 

Ontdek zelf de voordelen van houtskeletbouw 

Deze projecten bewijzen wat wij al jaren roepen: hout is hét bouwmateriaal van de toekomst. Alle pluspunten van bouwen met hout vind je uiteraard ook terug in Barentsz Ontdekkingshuizen. Kom zelf ontdekken waarom houtbouw de toekomst heeft, tijdens een van onze Barentsz bezoekersdagen of neem direct contact op voor een afspraak!