Hoeveel kost een vrijstaand houten huis bouwen? En wat levert het op?

Hoeveel kost een vrijstaand houten huis bouwen? En wat levert het op? cover

Denk je aan het bouwen van een huis, dan denk je aan een lang en duur project met een eindeloze reeks aan tegenvallers en moeilijke keuzes. Als je kiest voor houtbouw hoef je hier – mits je ook andere slimme keuzes maakt – niet mee te maken te krijgen. Want de kosten van het bouwen van een houten huis zijn in tijd én geld een stuk lager dan je in eerste instantie denkt.

Je wilt je eigen houten woning bouwen. Goed idee! Voordat je van start gaat wil je natuurlijk weten hoeveel je dit gaat kosten. De eerste grote kostenpost is de bouwkavel. Kavels worden meestal door de gemeente verkocht. De prijs daarvan – deze varieert nogal – kun je bij de verkopende gemeente opvragen. Kavels die je bij de gemeente koopt zijn kant-en-klaar, koop je ergens anders een mooi stuk grond, dan moet je deze soms zelf nog ‘bouwrijp’ maken (denk aan het bestaande huis en opstallen slopen, grond egaliseren en nutsvoorzieningen aanbrengen). Wij kunnen je helpen die kosten in te calculeren. Hou bij het kopen van een kavel ook rekening met financieringskosten, bouwrente, legeskosten, aansluitkosten en sonderingsonderzoek.

Lees hier meer over het vinden van een bouwkavel en hoe Barentsz je daarbij kan helpen.

Bouwen met steen of hout

De volgende grote uitgave is het daadwerkelijk (laten) bouwen van je houten huis. Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt kiezen voor traditionele bouwmaterialen zoals bakstenen, beton en staal, of voor natuurlijke materialen zoals hout. Met houtskeletbouw is het mogelijk om de houten constructie te combineren met alle soorten bouwmaterialen. Bovendien is  je houten huis in no time klaar en daarmee boek je winst op tijd (en dus geld). Kies je voor een Barentsz Ontdekkingshuis, dan is de tijd tussen schets en sleutel slechts 365 dagen!

Als je een vrijstaand houten huis gaat bouwen, ziet het wensenlijstje voor jouw droomhuis er waarschijnlijk ongeveer zo uit:

  • Ik vind het belangrijk om duurzaam te bouwen én te wonen
  • Ik wil graag in harmonie met de natuur samenleven
  • Ik vind een gezond en comfortabel binnenklimaat belangrijk
  • Ik wil snel kunnen wonen in mijn nieuwe huis

De vooroordelen over bouwen met hout

‘Bouwen met hout duurt lang, ‘bouwen met hout is duur’, ‘met hout bouw je alleen blokhutten’, ‘hout is niet bestand tegen het Nederlandse klimaat’. Zomaar een greep uit de collectie vooroordelen over bouwen met hout. Maar ze zijn allemaal fout en achterhaald. Houtbouw is hot en bouwen met hout is dé oplossing in de woningbouwopgave. In Nederland is er een enorm aanbod van houten huizen: van goedkope blokhutten tot luxueuze appartementen in een 73 meter hoge toren.

Bij Barentsz kies je voor een duurzaam en eigenzinnig Scandinavisch huis dat modern en strak is en knus en gezellig tegelijk. Doordat wij zowel het ontwerp als de realisatie verzorgen, gaat het snel, heb je maar met één partij te maken en word je niet verrast met onverwachte kosten. Een complete nul-op-de-meter (NOM) gezinswoning heb je al vanaf € 494.500,-incl btw. Je huis is dan compleet afgewerkt met zonnepanelen en een luchtwarmtepomp. Met de configurator ontwerp je jouw eigen Barentsz Ontdekkingshuis en krijg je een goed idee van de mogelijkheden.

Maandlasten van een houten huis

De kosten van jouw eigen houten woning zijn dus compleet afhankelijk van de wensen die je hebt. Hoe zit dat dan met de maandelijkse lasten? Qua onderhoud zit je met een houten huis van Barentsz helemaal goed. Het hout waarmee wij werken is zo verduurzaamd dat het makkelijk een leven lang mee gaat. Het gebeitste hout heeft een onderhoudsinterval van zes à tien jaar om de kleurechtheid te waarborgen. De zelf vergrijzende variant is zelfs helemaal onderhoudsvrij.

Daarnaast bespaar je met een houten huis van Barentsz ook nog op je energiekosten. Want houtskeletbouw kenmerkt zich door het hoog isolerend vermogen dat zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat. Met als gevolg een lage energierekening. Elk Barentsz-huis is een nul-op-de-meter woning, wat inhoudt dat alle op jaarbasis benodigde energie door de zonnepanelen op het dak wordt geproduceerd. En als je nog een paar extra panelen installeert kun je zelfs je auto en je fiets opladen. Goed voor de planeet en de portemonnee dus, zo’n houten huis!

Meer weten over onze houten Barentsz Ontdekkingshuizen? Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!