Historie toevoegen met landelijke Barentsz-huizen

Historie toevoegen met landelijke Barentsz-huizen cover

Droom je ook weleens weg als je tussen de uitgestrekte landerijen rijdt? Hoe zou het zijn om hier te wonen, in alle rust en vrijheid? Op een bijzondere plek tussen Alkmaar en het Markermeer vind je zo’n uniek stukje Nederland. Tegen Schermerhorn en in de Mijzenpolder verkoopt de altijd gedreven Geert Klaver vier karakteristieke Barentsz-huizen.

Eén van die huizen is een iconische stolpboerderij met een typisch piramidevormig dak en opgetrokken uit hout. En door dat dak vliegt de energierekening bepaald niet, want de stolp lévert energie! Als dat geen prettig idee is in tijden van crisis. “Zolang het anders kan, gaan we het doen" is Geert’s insteek.

Huizen met een verhaal

Geert slaat aan op huizen met een bijzondere geschiedenis. Zo verkocht hij ‘het pronkjuweel van de Beemster’: de eeuwenoude klassieke stolpboerderij De Eenhoorn. Een Rijksmonument waar zelfs boeken over zijn verschenen. Voor de vier agrarische Barentsz-huizen moet het verhaal nog worden geschreven, en dat past helemaal bij zijn ambitie: “Met Barentsz wil ik nieuwe historie toevoegen.”

Pionieren

Tussen Geert en Barentsz zit de juiste chemie: “Ik waardeer de pioniers van deze wereld, want zo is Nederland groot geworden. Barentsz hoort daar wat mij betreft bij, want ze doen het gewoon. Op mijn beurt heb ik Barentsz meegenomen in wat we in Noord-Holland doen, zoals met stolpboerderij De Eenhoorn. ”

We willen terug naar vroeger, zelfvoorzienend leven

Hoe willen we wonen?

Zowel Geert als Barentsz zijn continue bezig met de vraag: ‘Hoe willen we anno nu wonen?’ Een cruciale vraag. Geert heeft wel een filosofie: “We willen terug naar vroeger. Eigen grond, meer ruimte en zelfvoorzienend leven, maar dan wel op een moderne manier.” De iconische biobased stolpboerderij van Barentsz past in dat plaatje. De stadse hectiek verruilen voor landelijke rust is bovendien een trend. Men wil de horizon verbreden en een horizon kunnen zien. Herkenbaar? Nou, dan zit je wel goed in de uitgestrekte Mijzenpolder.


Aantrekkelijk ensemble

Laten we inzoomen op de huizen. Nul-op-de-meter, onderhoudsvrij; het zijn aantrekkelijke eigenschappen van dit boeren ‘Barentsz-ensemble’. Energierekeningen betalen en kozijnen schilderen behoren tot het verleden. Geert: “De manier van houtskeletbouw zorgt voor een prettig klimaat in huis. Je moet echt in de woning zijn om dat te ervaren. En ook de snelheid waarmee zo’n huis wordt gebouwd met geprefab materialen is indrukwekkend.”

Het is uniek om op deze locatie te bouwen

Wonen in de ongerepte polder

Van Geert kun je zeggen: hij weet hoe de hazen lopen. Bijna letterlijk als we het hebben over de Mijzenpolder rondom de stolpboerderij. De vrijheid komt je direct aanwaaien als je hier het land binnenstapt. En waar vroeger op deze plek heftig werd gestreden tegen zowel het oprukkende water als veroveraars, heerst nu vooral rust. Hij is enthousiast: “Dit is een waanzinnig mooie locatie, een diamantje. Het is uniek om op deze locatie te bouwen. Ondanks dat er een zwaar bedrijfsmatig bestemmingsplan op het perceel zat, is dit gelukt. En de klimaatvriendelijke Barentsz-huizen hebben net dat laatste zetje gegeven om door te mogen.”

Nieuwsgierig? Kom kijken!

Genoeg gelezen, Barentsz-huizen moet je ervaren! Op zaterdag 4 maart en zaterdag 11 maart a.s. ontvangen we je graag in Schermerhorn. We laten je dan maar liefst drie van de vier opgeleverde woningen zien.

Kom Barentsz ontdekken in de ongerepte polder > Meld je aan.

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!