Zelfstandig samen wonen. Het doet misschien denken aan vervlogen tijden. Aan hippies, anti-kraakpanden en zitkuilen. Maar niks is minder waar. Collectief wonen is hot en hét antwoord op de maatschappelijke vraagstukken waarmee we vandaag de dag te maken hebben. Barentsz dook in deze trend en onderzocht verschillende concepten waarvan we er zelf ook twee in ons portfolio hebben.
Het woningtekort en maatschappelijke ontwikkelingen zoals eenzaamheid en vergrijzing zorgen voor flinke uitdagingen op de woningmarkt. Milieuproblemen – bijvoorbeeld de stikstofcrisis – en de afname van het aantal zorgmedewerkers doen daar nog een schepje bovenop. We zullen voor elkaar moeten gaan zorgen. Bij steeds meer mensen dringt door dat het anders moet en ook anders kan. Dit verklaart waarom collectief wonen steeds populairder wordt. Deze toekomstbestendige woonvorm draagt namelijk bij aan minder eenzaamheid, minder zorgbehoefte en een betere doorstroming op de woningmarkt.
Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder collectief wonen? Het is een breed begrip, maar de bewoners spelen in ieder geval gezamenlijk een rol. Dit kan zijn in de ontwikkeling, het ontwerp, de bouw en/of het beheer van hun woongebouw en/of het delen van voorzieningen met elkaar. We lichten een aantal voorbeelden van collectief wonen uit.
Wooncoöperatie
Voor wie zelf betrokken wil zijn bij de bouw van zijn of haar woning en de manier van woningbeheer, is een wooncoöperatie een interessante optie. Dit is een vereniging van leden met een gezamenlijk doel, zoals het creëren van betaalbare woningen, zorg voor elkaar of duurzame bouw. Om de bouw te financieren lenen ze bij de bank, doen ze aan crowdfunding en/of ontvangen ze gemeentelijke of provinciale subsidies. Nadat de coöperatie een nieuw huizenblok heeft gebouwd of een bestaand blok heeft aangekocht, gaan de leden er zelf wonen en betalen ze de leningen maandelijks af in de vorm van huur.
Erfdelen
Wonen in de buitenlucht, wie wil dat nou niet? Erfdelen zijn woongroepen op voormalige boerenerven. De boerderij wordt dan verbouwd tot een multifunctionele woning met gezamenlijke voorzieningen zoals een werkplaats, logeerkamers en een wasserette. Maar hoe je je erf indeelt is natuurlijk helemaal aan jou en je buren. Als je geen behoefte hebt aan gedeelde ruimtes, kun je natuurlijk ook een aantal zelfstandige woningen op een erf plaatsen. Ons project in Schermerhorn is daar een mooi voorbeeld van.
Kangoeroewoningen
Een kangoeroewoning is een huis met twee of meerdere zelfstandige woonruimtes. Meestal wonen er in een kangoeroewoning twee generaties, die zelfstandig leven maar wel elkaars hulp kunnen inschakelen als dat nodig is. Maar hoe kom je aan een woning met deze eigenschappen? Hem zelf bouwen natuurlijk! Want onze houten huizen kun je helemaal naar eigen wens samenstellen. We denken graag mee aan de voor jullie perfecte oplossing.
Wonen in hofjes
De charmante hofjes zoals we die kennen uit oude steden dateren uit de periode van de 13e tot de 19e eeuw. Destijds was een hofje een woongemeenschap voor alleenstaande, arme ouderen (voornamelijk vrouwen) die er gratis woonden en ook medische zorg en voedsel kregen. Het was een soort ouderenzorg en sociale woningbouw ineen. Begin 1900 werden veel hofjes gesloopt. Nu is dat ondenkbaar. Wonen in hofjes is zelfs hartstikke populair. Door huizen dichtbij elkaar te bouwen ontstaat er meer sociale cohesie en kunnen mensen elkaar in de gaten houden en elkaar helpen als dat nodig is. Onze Barentsz basiswoningen lenen zich heel goed voor het realiseren van hofjes.
Tiny houses
Een tiny house is niet zomaar een klein en grappig huisje, het is dé manier om een hele rits aan maatschappelijke problemen op te lossen. Een lifestyle in plaats van een manier om te wonen. Het huisje – een volwaardige woning van maximaal vijftig vierkante meter – is vrijstaand, idealiter zelfvoorzienend en met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. De meeste tiny houses staan in communities, zoals deze in de Olstergaard. Daardoor zijn de mensen die erin wonen in contact met de natuur én met elkaar.
Bouwen met gelijkgestemden
Ook op kleinere schaal bouwen met gelijkgestemden wordt steeds populairder. Bij Barentsz spreken we steeds vaker kleine groepen mensen die elkaar hebben gevonden in hun ideeën over comfortabel én duurzaam wonen. Ook als het lastig blijkt om een geschikte kavel te vinden, zijn mensen vaak blij verrast over de mogelijkheden om samen met ons een groter stuk grond aan te kopen waar meerdere woningen op gebouwd kunnen worden. Kijk maar naar onze projecten in Schermerhorn en Hollandsche Rading.
De toekomst is Barentsz
Bij Barentsz nemen we de uitdagingen op de woningmarkt en die in de samenleving serieus. Houtbouw is hierop ons antwoord. Want onze houten huizen worden supersnel en op een duurzame manier gebouwd én zijn als ze eenmaal staan hartstikke toekomstbestendig. Elk Barentsz-huis is namelijk een nul-op-de-meter-woning (NOM-woning) en van superieure kwaliteit. Daarnaast heeft wonen in hout alleen maar voordelen.
Voor jou gaan we ook graag aan de slag. Laat ons weten wat je ideeën zijn en we helpen je met de realisatie ervan. Wist je dat we je ook kunnen begeleiden bij het laten wijzigen van een bestemmingsplan? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden zelf.