Geen BENG maar HENG

Geen BENG maar HENG cover

Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG)? Wij leggen de lat hoger en gaan voor Helemaal Energieneutrale Gebouwen. En daarom zeggen we bij Barentsz: geen BENG maar HENG. Huizen ontwerpen, bouwen of verkopen anno 2023, het betekent serieus rekening houden met een groeiende nul-op-de-meter-wens. Bij ons is dat al jaren een vanzelfsprekende voorwaarde voor onze huizen.

Wat is BENG?

Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna-energieneutraal zijn, een gevolg van de Europese richtlijn EPBD uit 2010 en het Nederlandse Energieakkoord uit 2013. Met BENG-eisen komt er meer nadruk te liggen op het beperken van de energiebehoefte. Zo stelt BENG andere ontwerpeisen aan nieuwbouw. Bij Barentsz gaan we een stap verder en bouwen we helemáal energieneutraal.

HENG is hot

Het ligt voor de hand dat wij als bio-based bouwers van Barentsz-huizen ‘HENG’ roepen. Want nul op de meter? We weten niet beter. Maar het is allang niet meer enkel een nobel duurzaam streven van milieubewuste ontwikkelaars, coöperaties of de overheid. De koper van nu wíl het simpelweg. En met ‘nu’ doelen we op een zeer recente ontwikkeling. Wim van Kocken Makelaars uit Purmerend ziet de markt snel verschuiven: “Volledig duurzame huizen zijn het afgelopen jaar enorm belangrijk geworden voor kopers. Het is werkelijk ‘hot’ in de markt. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn met hun energiekosten.”

Zoekgedrag verandert

De energieneutrale ommekeer heeft natuurlijk veel – zo niet alles – te maken met de energiecrisis waarin we zitten. En dat zie je direct terug in de koopintentie van mensen. Funda onderzocht het zoekgedrag op hun website en wat bleek? Twee derde van de zoekers met een koopintentie vindt het energielabel belangrijker sinds de stijging van de energieprijzen. En de groep die het energielabel hierdoor véél belangrijker vindt, is zelfs verdubbeld in een half jaar tijd. Volgens Funda worden energielabels ook sneller ongunstig of schrikken ze zelfs af. Zo geeft bijna een derde van de kopers aan dat ze hun bod aanpassen bij een ongunstig energielabel. Wat iemand bestempelt als ‘ongunstig’, verschilt per persoon. Duidelijk is wel dat er steeds meer vraag is naar zowel BENG als HENG.

Barentsz is ZEN

Per 1 januari 2021 is BENG niet alleen verplicht voor overheidsgebouwen, maar voor álle gebouwen. Het heeft de ontwerpeisen voor de meeste woningen veranderd. Dat geldt niet voor onze Barentsz Ontdekkingshuizen. Die waren al energieneutraal en ZEN (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw). Een pakkend voorbeeld daarvan is onze stolpboerderij in de Mijzenpolder. Dit Noord-Hollandse boerenicoon lévert zelfs energie.

Benieuwd hoe HENG wij zijn?

We vertellen je graag alles over onze Barentsz Ontdekkingshuizen. Neem een kijkje of maak geheel vrijblijvend een afspraak met ons.

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!