Energieverspilling? Je moest eens meten!

Energieverspilling? Je moest eens meten! cover

Over Derk-Jan’s favoriete gadget: De HomeWizard

Wist je dat meer dan de helft van jouw stroomverbruik stilletjes weglekt? Sluipverbruik dat ook gewoon wegsijpelt als je 3 weken op de Bahama’s zit. Pijnlijk met die huidige, torenhoge energierekening. Barentsz co-founder Derk-Jan Wentink ging op onderzoek uit in zijn eigen huis (zie foto), ontdekte flinke ‘energielekkages’ en zijn mond viel open: “Ik had er geen idee van!”

Derk-Jan realiseert duurzame Barentsz Ontdekkingshuizen, maar in zijn eigen huis was hij nog nooit op ontdekkingstocht geweest. Tot hij de HomeWizard tegenkwam en aanschafte. Een onmisbaar apparaatje in tijden van energiecrisis. Het werkt eenvoudig: je klikt ‘m in de poort van je slimme meter, verbindt met Wifi en vervolgens lees je jouw gas- en stroomverbruik af met de app. Bittere noodzaak voor Derk-Jan en zijn monumentale pand, want: “Mijn energierekening is verdubbeld”.

En dan volgt Derk-Jan’s eerste eyeopener.

De teller tikt gewoon door

In juni installeerde hij de HomeWizard en in juli ging hij op vakantie. Een maand lang geen energierekening, zou je denken. Maar wat blijkt: “Als je een hele maand weg bent en geen verlichting of oven gebruikt, krijg je een goed beeld van wat er tóch permanent aan gas en stroom weglekt. Wat ontdekte ik? Maar liefst 50 á 60% ging verloren aan de afzuigventilator, ijskast, vriezer, mediabox, de computer en de elektrische aansluiting van de gasketel”, vertelt Derk-Jan enigszins verbaasd.

Zoektocht naar stroomverbruikers

Derk-Jan wist nu van zijn enorme ‘energielekkage’. En wat is dan de vervolgstap? “Naast het uitlezen van de HomeWizard kocht ik extra stekkers en die zette ik tussen mijn apparaten. Zo kon ik per apparaat het stroomverbruik meten. Ik heb dat nu in beeld voor bijvoorbeeld de ijskast, maar dat is nog maar een fractie van het totaal. Want hoe zit het bijvoorbeeld met de constante afzuigstand van de afzuigventilator?”

Een schrikbaren(tsz) rekensommetje

Derk-Jan’s tweede eyeopener kwam van de boiler: “Je doucht maar één keer per dag, maar je bent wel 24/7 dat vat aan het verwarmen. Dat is 55 kuub gas per maand x 12 = 660 kuub per jaar. En dat kost omgerekend zo’n 1000 euro!” Hij vervolgt: “Het is onzin. Ontstaan uit luxe en vanzelfsprekendheid. Die boiler gaat eruit en de combiketel komt erin.”

Tochtstrips zijn net zo duur als de HomeWizard

Inzicht en gedragsverandering

Weten wat je verbruikt is dus mooi. Maar je gaat natuurlijk pas verduurzamen en besparen als je er ook daadwerkelijk iets aan doet. Derk-Jan komt in actie en geeft tips! Want de architect in hem zegt: “Als je dak lekt, vervang je ‘m ook”. Nu heb je grote investeringen, zoals het vervangen van de boiler, maar je kunt klein beginnen. Nu, vanavond of morgenochtend.

Derk-Jan: “Gordijnen dicht, kachel op 19 en tochtstrips kopen voor drie tientjes. Die zijn net zo duur als de HomeWizard. Als je snapt wat je kan veranderen, wordt het nog leuk ook. Zo kun je 25% energie besparen door apparaten in je huis anders in te richten.” Om in energieverspillende sferen te blijven, lijkt dit misschien een ‘open deur’, maar lang niet iedereen doet het. Het gaat om inzicht en gedragsverandering.

Bewustwording in stroomversnelling

Derk-Jan heeft de smaak te pakken en is op een missie: “Ik heb een simpele oproep aan de minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten om bewustwording in energieverbruik te vergroten: geef iedere Nederlander een HomeWizard!”

Benieuwd waar we nog meer warm van worden?

Bij Barentsz laten we ons graag inspireren door ondernemers die maatschappelijk bewust bezig zijn. Van deze merken en producten zijn we dan ook fan.

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!