“Een echt houten huis, hoe gaaf is dat?”

“Een echt houten huis, hoe gaaf is dat?” cover

Helemaal anders, het roer om. Omdat je maar één keer leeft, is dat soms lekker om te doen. In oktober komt voor Albert Rozendal (56) een flinke ommezwaai in zijn woonsituatie. Of beter gezegd, geeft hij gehoor aan zijn ultieme woonwens. Nu huurt hij een appartement in het centrum van Eindhoven, straks bezit hij een ruim Barentsz-huis aan de rand van het bos. “Ik woon prima, maar wilde iets veranderen op een manier die speciaal is. Een uniek huis met mijn eigen ideeën daarin verwerkt.”

Via zijn dochter ging het balletje rollen in de richting van zijn gedroomde, nieuwe woonwens: “Ze vertelde mij dat er een aantal kavels te koop stonden in het Eindhovense Schuttersbosch. Ik heb een bod gedaan en werd de gelukkige eigenaar.”

Op zoek naar hout

En dan. Op een mooi stuk grond moet vervolgens een mooi huis komen te staan. Het beeldkwaliteitsplan van de gemeente schreef voor dat dit een ‘houten uitstraling’ moest hebben. Albert: “Sommige mensen kiezen dan voor steen met een houten look and feel. Maar ik dacht, een echt houten huis, hoe gaaf is dat? En zo kwam ik via een online zoektocht uit bij Barentsz en maakte een afspraak om een inspiratiewoning te bekijken. Wat mij aansprak waren de sfeer en de vorm. Een hoog huis, met veel glas en een vlak dak. Ik dacht, wauw wat mooi.” En geïnspireerd raakte Albert, want hij ging ervoor. Zijn eigen unieke Barentsz-villa.

Eigenzinnig binnen de lijntjes

Maar dan was er nog die gemeente met haar plan. In hoeverre past Albert’s biobased droomhuis in dat plaatje? Niet, is het korte antwoord. Albert: “Er waren een aantal beperkende zaken en het eerste Barentsz-ontwerp paste niet binnen het beeldkwaliteitsplan. Een ontwerp met afgeplat schilddak werd niet goedgekeurd. Met een zadeldak met grote dakopbouwen kon wel worden ingestemd. Een mooie oplossing om ondanks de beperking van de hoogte, toch een volwaardige verdiepingsvloer te creëren.”

Over die andere eisen zegt Albert: “Het geeft niet. We hebben aanpassingen gedaan zoals veel glas en daardoor meer licht. Het is een heel mooi ruimtelijk huis geworden. Al mijn wensen heeft Barentsz fantastisch in het ontwerp getekend. Ik wilde bijvoorbeeld een trap in de woonkamer en niet in de hal, waardoor alle ruimtes aan elkaar verbonden worden. Eén groot oppervlak, zonder onderbrekingen. En aan de kant van de tuin zitten alleen maar glas en schuifpuien. Alles loopt prachtig in elkaar over.” Naast het ontwerp, blijft natuurlijk het energieneutrale aspect van een Barentsz-woning nooit onbesproken: “Zaken zoals maximale isolatie of geen gasaansluiting zitten al in het concept, dus dat hoeft allemaal niet aangepast te worden.”

Bijna thuis

Na de zomer is Albert’s huis ‘woonklaar’. Tot die tijd wandelt hij vaak eventjes naar zijn toekomstige huis en gaat stralen als hij binnenstapt: “De ploeg uit Letland zet alles in elkaar en dat aftimmeren gaat met zoveel liefde en vakmanschap. Ik zie hoe geordend ze aan het werk zijn, alles ligt netjes naast elkaar en zelfs de vloer is schoon.” Tot slot benoemt hij de snelheid in het hele ontwikkelproces met Barentsz. “Het ontwerp was snel klaar. Maar dat gold ook voor de bouw: in maart ging ik op skivakantie. Toen ik vertrok lag alleen nog de fundering, toen ik terugkwam stond er een heel huis!”

Benieuwd naar het verhaal van andere Barentsz-bewoners?

Ook bewoner André is gecharmeerd van veel glas en licht: “Door de grote portretramen zie je steeds een ander schilderij”. Lees zijn verhaal

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!