Een bouwkavel vinden en bebouwen: Bonne Datema over de Barentsz-aanpak 

vrijstaand prefab houtskeletbouw Barentsz huis in bosrijke omgeving

Een huis bouwen om zelf in te wonen. Precies op je eigen voorwaarden. Een huis dat comfortabel is en duurzaam. Van de modernste technieken voorzien en dat toch heel natuurlijk en authentiek aanvoelt. Als een ruime, warme jas. Zo’n huis bouwen begint bij de plek vinden waar het komt te staan. Maar hoe vind je nou het perfecte bouwkavel? 

Een ongelofelijk belangrijke stap, weet ook Bonne Datema, één van de vier partners van Barentsz Ontdekkingshuizen. Hij praat ons bij over het vinden van een bouwkavel en de mogelijkheden om daar de wensen van de kopers te vertalen naar een uniek, duurzaam huis in harmonie met de natuur. “Het is ongelofelijk belangrijk om na te denken aan welke voorwaarden je bouwkavel moet voldoen. Het is de plek waar je huis komt te staan en waar je een groot deel van je leven gaat doorbrengen.”

Zo vanuit een statige boerenstolp over de weilanden wegkijken, geweldig. Dat moet voor velen een droomkavel zijn. Maar hoe kom je aan zo’n bouwkavel? 

Datema: “Stel, een agrariër wil stoppen met zijn bedrijf. Dan ontstaat vaak de vraag of er één of meerdere woningen gerealiseerd kunnen worden, bijvoorbeeld in ruil voor sloop van stallen, schuren of zelfs de boerderij. Best ingewikkelde processen, waarbij veel partijen betrokken zijn. Goedkeuring binnen de gemeente en de welstandscommissie krijgen voor het bouwen van een nieuw pand is een heel traject. Onderschat het niet.” 

Voor jullie als Barentsz zijn dit soort kavels natuurlijk de mooiste bouwlocaties?

“Zeker, al bouwen we ook heel graag binnen de bebouwde kom hoor. In de polder bij Ilpendam hebben we recent twee villa’s opgeleverd, vlakbij dorp en stad. In Noordbeemster, een schitterend buitengebied, realiseren we onder architectuur een unieke stolpboerderij. Binnen dit project draait het niet alleen om het huis maar ook om de terreininrichting. Wij respecteren het traditionele erf, het landschap én het omringende natuurgebied.” 

vrijstaand duurzame houtskeletbouw Barentsz stolpwoning met stalen dak

Van het in kaart brengen van de mogelijkheden op de bouwkavel tot de aankoop en de ontwerpfase; hoe zorg je nou dat je zo’n proces soepel laat verlopen?

“Dat is vooral dicht op de bal blijven zitten, soms doorzettingsvermogen hebben en flexibel kunnen zijn. Het is de kunst als architect en landinrichter om jezelf niet te overschreeuwen. Goede samenwerking met de gemeente en de welstandscommissie kan een plan enorm verbeteren en zo kun je samen – ook met de bewoners – het bouwkavel en de omgeving beter maken, nu en in de toekomst.” 

In harmonie met de omgeving en de natuur dus. Vertel daar eens meer over? 

“Onze missie is om Nederland met elk Barentsz Ontdekkingshuis een stukje duurzamer en mooier maken. In dat laatste zit ‘m misschien wel de grootste kunst. De woning of het project moet bij de bewoners passen én in de omgeving. In Noordbeemster omvat ons project niet alleen de houten, robuuste stolpboerderij, maar ook een typisch West-Friese ‘boerensiertuin’, een windsingel van nieuw aangeplante bomen, met een eigen brug, een verharde oprit, een (speel)weide en een brede sloot.” 

Datema is ervan overtuigd dat bij het ontwerpen en herontwikkelen van het landschap in het buitengebied akkerbouw of veeteelt ook kan worden omgebogen naar bosbouw. “Net als vroeger! Nee, serieus: we leven in de ‘houten eeuw’ en we gaan in Nederland weer productiebossen krijgen. Een geweldige ontwikkeling zou dat zijn. Niet alleen voor de houtbouw, maar ook voor de toename van de biodiversiteit in Nederland. Het bouwen met hout en in houtskeletbouw is relatief nog een klein deel van de bouwopgave, maar is wel dé duurzame methode.”  

Even terug naar het begin: waar begin ik nou met zoeken naar en vinden van zo’n bouwkavel in het buitengebied? 

“Daarvoor raden wij je aan om te beginnen met het inschakelen van een aankoopmakelaar. Deze kan je wijzen op de (on)mogelijkheden van het kavel en wat er allemaal bij komt kijken op juridisch, financieel en fiscaal gebied. Overigens worden wij ook regelmatig benaderd door makelaars en grondeigenaren. Heb je een kavel op het oog dan helpen wij je graag verder met het in kaart brengen van de bouwmogelijkheden. We hebben ruime ervaring met bestemmingsplannen en kunnen snel en goed inzichtelijk maken wat je mag bouwen op een kavel. En bij ons weet je natuurlijk ook altijd hoeveel dat huis ongeveer gaat kosten.”

En waar vind ik een goede architect voor houtskeletbouw?

Er zijn in Nederland verschillende architectenbureaus en aannemers gespecialiseerd in (prefab) houtskeletbouw. Bij Nieuw Nederland Architecten, de bedenkers van Barentsz, zijn wij al vanaf 2014 intensief bezig om samen met onze opdrachtgevers te komen tot unieke, duurzame en robuuste ontwerpen in houtbouw. Ook zijn we bij Barentsz regelmatig met eigen ontwikkelingen bezig. Als je op zoek bent naar een kavel om op te bouwen, laat het ons dan vooral ook weten.”

Tot slot nog enkele praktische vragen beantwoord:

Wat kost een gemiddelde bouwkavel?

De prijzen voor een bouwkavel kunnen per provincie flink verschillen. Dat is al het geval wanneer je de grond vergelijkt tussen Groningen en Friesland, maar helemaal wanneer je deze provincies naast Noord- of Zuid-Holland legt. Daar zijn de kosten voor een bouwkavel een heel stuk hoger. Van hoog tot laag liggen de prijzen tussen de € 150 en € 1000 per m² met uitschieters daarboven. De gemiddelde prijs per m² lag in 2003 rond de € 300 en is vandaag de dag minstens verdubbeld.

Hoelang mag je bouwgrond onbebouwd laten?

Wettelijk gezien ben je niet verplicht om na de aankoop van bouwgrond ook daadwerkelijk daarop te gaan bouwen. Daar kunnen uitzonderingen voor gelden wanneer je de grond van de gemeente koopt. Die kan belasting heffen op onbebouwde grond.

Hoe groot moet een bouwkavel zijn voor een vrijstaande woning?

Voor een vrijstaande gezinswoning van 180 tot 200 m² heb je een kavel nodig van ongeveer 360 m².