Duurzaam doorzetten in de duinen

Duurzaam doorzetten in de duinen cover

Rob Sluijs ontdekkingstocht naar natuurlijk bouwen

Een ontwikkelaar wil hij zichzelf niet noemen. ‘Initiatiefnemer’, zegt hij liever. Waar iedereen een afgedankte, slooprijpe polikliniek uit de seventies zag staan, zag Rob Sluijs iets anders. Hij zag glooiende duinpartijen terugkomen, natuurlijke begroeiing, en daartussen ruim opgezette duinvilla’s. Ga er maar aanstaan aan de rand van een beschermd Natura 2000-gebied. Een uitdaging zeker, maar niet onmogelijk. En zo zien we straks het vrijzinnige project Marelsdal, in samenwerking met Barentsz, op terrein Duin en Bosch in Castricum.

Blokkendoos weg, natuur terug

Op deze unieke locatie worden nu 10 ruime duinvilla’s gerealiseerd. Een idyllisch stukje grond waar de natuur vrij spel moet krijgen. Rob: “Door de oude polikliniek zag je de achterliggende duinen niet meer. Zonde, want deze locatie is zo ongelofelijk mooi. En dus wilden we hier een transparante wijk creëren en de duinen weer zichtbaar maken.” De polikliniek werd gesloopt en Rob kon het bestemmingsplan omzetten naar een toekomstig woongebied. Dat ging niet bepaald van een ‘leien dakje’, want de blokkendoos was niet de enige blokkade. Het stikstofbeleid kwam als een vertragend wolkendek boven project Marelsdal te hangen, want Duin en Bosch ligt aan de rand van een Natura 2000-gebied. De fase van inrichting duurde daardoor langer en ging heel secuur. Rob en zijn team wilden dat wat ze zouden creëren, duurzaam is.

“Hoe zou het er hier vroeger hebben uitgezien?”

Huizen bouwen met maximaal respect voor de natuur was de uitdaging: “We vroegen ons af, hoe zou het er hier vroeger hebben uitgezien? Hoe kunnen we de oude natuur herstellen? Op de tekentafel hebben we met behulp van oude kaarten van voor de eerste bebouwing, de duinpartijen met reliëf teruggebracht. En gekeken hoe we hier de huizen zo mooi mogelijk in het landschap kunnen plaatsen. Als de woningen in samenspraak met de architect en hun nieuwe bewoners de definitieve vorm gekregen hebben, maakt de landschapsarchitect de inrichting, om de woningen zo mooi mogelijk in het landschap op te laten gaan.” Tot slot, zo vervolgt Rob: “Om inheemse beplanting terug te krijgen, wordt onder andere maaisel uit de duinen als bodembedekker uitgestrooid. We willen hiermee robuuste natuur terugbrengen die tegen een stootje kan.”

Zoektocht naar de juiste bouwer

Welke partijen verzamel je vervolgens om je heen? Rob: “Aan de ene kant willen we kopers veel vrijheid geven in hun woonwensen, aan de andere kant willen we zo duurzaam mogelijk bouwen. Robuust en strak.” Na een rondreis door de traditionele bouwwereld, kwam Rob uit bij de onconventionele partij die hij zocht: Barentsz. “Het klikte direct. Naast hun unieke en duurzame bouwconcept, snappen ze de consument en hun woonwensen, werken vanuit de architectuur en hebben oog voor detaillering. Bovendien zijn de kosten inzichtelijk en komen kopers minder snel voor verrassingen te staan.”

Ruimte geven aan kopers

“Het zou mooi zijn als we dat met elkaar kunnen doen”, dacht Rob. En daarmee doelt hij niet alleen op de samenwerking met Barentsz, want ook architectenbureau ZVA is aan boord voor project Marelsdal: “De voorontwerpen die ZVA al gemaakt had, sluiten naadloos aan bij de stijl van Barentsz. Het uitgangspunt is de kopers binnen onze duurzaamheidsnormen en beeldkwaliteit echt ruimte geven in de ontwerpen van hun eigen woning. Om kopers wel enige handvatten te bieden, hebben ZVA en Barentsz een inspiratiewoning ontwikkeld. Een soort basisontwerp.” Een slimme zet zo blijkt, want vanuit die inspiratie gaan mensen de essentie van het Marelsdal-concept goed voelen: wonen in de natuur, met de natuur.

Zelf op de stoel van de architect zitten?

Dat kan! Want bij ons kun je jouw eigen Barentsz Ontdekkingshuis samenstellen. Je ziet dan ook direct wat het kost. Ontwerp jouw Barentsz-huis

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!