Barentsz-bewoners aan het woord: André Stuijt en Claudia van Borkulo
André en Claudia wonen samen met hun kinderen Famke en Tijmen in het eigenzinnige Farm House, middenin de ongerepte polder bij Purmerend. Leven met zoveel ruimte en vrijheid, zorgde zelfs voor gezinsuitbreiding: Pink en Soof. Twee mini-ezels. Het woongenot spat ervan af bij het gezin: “Je gaat terug naar een soort oerinstinct. Hier wonen geeft een heel voldaan gevoel”, vertelt André.
Van begin tot eind was het bouwproces een hecht samenspel tussen hen en de mannen van Barentsz. Over en weer mailen voor het tuinontwerp, sparren over het imposante trappenhuis en nog even snel beslissen over de plek van de badkamer. De vaart moest erin blijven. En vooral André was niet van de bouwplaats weg te slaan: “Ik deed ‘s morgens zelfs de lampen aan. Ja, er was een prettig contact met het bouwteam uit Letland. Laatst nog kwam ik ze tegen bij een Barentsz-project hier in de buurt: een feest van herkenning!”
Maar eerst een stap terug in de tijd…
Hart voor hout
Aan alles in André’s kleurrijke loopbaan zat een houdbaarheidsdatum. Zo voetbalde hij van 1989 tot 1993 bij FC Volendam, maar de ‘Romario-killer’ stopte toen bleek dat hij niet de nieuwe Dennis Bergkamp ging worden. Het werd een carrière als luchtverkeersleider, maar daar zat weer een leeftijdslimiet aan: “Toen de eindstreep in zicht kwam, kon ik mijn droom waarmaken: dit huis, met zoveel ruimte en twee mini ezels!” Zijn hart voor hout ging nog sneller kloppen, want eindelijk kon nu ook zijn ‘bomenbusiness’ een kick-start krijgen: “Na wat cursussen ben ik nu inderdaad boomverzorger. Ik vind groen rooien en snoeien leuk en ik help Barentsz daar ook een handje bij.”
De gedroomde ommekeer
Ook voor Claudia was verhuizen naar een Barentsz-huis de gedroomde ommekeer in haar leven: “Ik werkte als onderzoeker aan de UvA, woonde prettig in Edam en we hadden geen verhuisplannen. Toch dacht ik: al dat gestress, waar ben ik eigenlijk mee bezig? Toen dit huis spontaan voorbijkwam, ben ik rigoureus gestopt.” Nu maakt ze zeep, bakt potten en is actief in de eigen moestuin. Het past allemaal en het kan allemaal in dit nieuwe leven als Barentsz-bewoner. Ze vervolgt: “Hier wil je wonen! Middenin het weiland, tussen de koeien en schapen. En ja, de ezels zijn ook mega leuk! Je voelt dat je hier leeft in het domein van de natuur. Seizoenen maak je heel bewust mee.”
Buitenste binnen
Die seizoenen met het bijpassende landschap haal je gewoon je huis in. Een belangrijke reden voor André’s woongenot: “Je staat direct in contact met de natuur. Door de grote portretramen tot de grond, zie je steeds een ander schilderij van het polderlandschap. De ene keer een blauwe hemel, de andere keer donkere wolken. Ook de tuin zie je direct vanuit je huis. Vroeger zag ik mijn tuin pas als ik buiten kwam.”
Gezond wonen
Wonen in hout is bovendien gezond. Voor Claudia nog een reden voor haar woonplezier in dit karakteristieke Farm House. Ze haalt een oud Chinees gezegde aan: “Ben je ziek, ga dan naar de dokter. Kan hij je niet helpen? Ga dan in een houten huis wonen.” Ze gelooft erin en onderzoeken bevestigen dat. Hout is een natuurlijk ‘levend’ materiaal en absorbeert het vocht uit z’n omgeving. Wordt de luchtvochtigheidsgraad te laag, dan geeft hout dat extra geabsorbeerde vocht als het ware terug. Zo blijft de luchtvochtigheid in een houten huis constant op een natuurlijke manier op peil. Die vochtregulerende werking binnenshuis is erg belangrijk voor je gezondheid.
Huis van nu, en de toekomst (?)
Tot slot. We keken al even achterom naar André en Claudia’s levensloop, tot hier in de polder. Daarin liggen drie mooie jaren van wonen in dit biobased huis besloten, maar is dit voor hen ook het huis van de toekomst? “Tja, het is wel een joekel van een huis! Komen we straks nog op zolder als de kinderen hier niet meer wonen?” vraagt André zich lachend af. “Dit Barentsz-huis is in ieder geval een voorbeeld voor de nieuwe generatie. Onze kinderen voelen dagelijks wat het nieuwe wonen moet gaan worden. Nul op de meter, koud douchen in de zomer. En als ik een broodje afbak, zet ik de wekker twee minuten eerder uit, want die oven blijft toch wel warm. In een duurzaam huis, ga je ook vanzelf duurzamer leven. En eerlijk is eerlijk, we voelen ons bevoorrecht dat we in tijden van energiecrisis geen last hebben van hoge energiekosten!”
Benieuwd naar het verhaal van andere Barentsz-bewoners?
Tatja Claessen en Aart van den Beukel wonen in het allereerste Barentsz-huis. Hoe bevalt het? En hoe verliep het hele bouwproces? Lees hun ervaring!