De mensen van Barentsz: architect Jochem van der Spek

Wie zijn de mensen achter Barentsz? We stellen ze graag aan je voor. Want bij de persoonlijke benadering van Barentsz hoort dat jij weet met wie je praat. Ook online. Vandaag in de spotlight: architect Jochem van der Spek. “Mijn leven bestaat uit architectuur.”

Waar het vandaan komt weet Jochem van der Spek niet, maar wat vaststaat is dat hij sinds zijn zesde architect wil worden. “Ik was altijd al bezig met het tekenen van huizen en ik tekende toen ook al plattegronden en gevels. Daarnaast begon ik vroeg met het zelf maken van meubels. Eigenlijk ben ik altijd al bezig geweest met dingen bedenken. Als ik een probleem zie moet ik daar een oplossing voor verzinnen. Dat gaat van bedenken hoe je twee stukken hout aan elkaar bevestigt tot hoe een heel huis in elkaar zit. Hoe kan het beter, hoe kan het mooier? In mijn hoofd kan ik een heel huis bedenken, daar heb ik geen pen en papier voor nodig. In principe kan je alles maken, maar dingen simpel, degelijk én mooi maken, dat is de uitdaging.“

Droomhuis

De zesjarige Jochem droomt ervan om later de hele dag huizen te tekenen. De praktijk pakt anders uit: “Je bent echt niet alleen maar bezig met het tekenen van huizen. Om een goed product te kunnen leveren komt er veel meer dan dat bij kijken. Maar van een koude kermis komt hij niet: “Het mooiste vind ik als we een huis bouwen waar mensen gelukkig van worden. Dat het net dat beetje extra heeft, of dat het mooier en fijner is geworden dan de bewoners vooraf hadden bedacht. 

Als we een huis ontwerpen staan we altijd stil bij het volgende:

Kun je er een leuk feest geven?

Is het gezellig als de kinderen er zijn?

Kun je er prettig alleen zijn?

Een huis is niet alleen maar een dak boven je hoofd. Een huis neemt een onuitwisbare plek in het geheugen in van iedereen die er is geweest. Het leven kan zich gaan hechten aan een huis. Wat je wilt is dat de kinderen over twintig jaar zeggen: ‘Dat huis waar we toen woonden, dat was zo leuk’. Een huis gaat voorbij praktische zaken, luxe en mode. Een huis heeft juist heel veel emotionele waarde. Wat mij betreft is een droomhuis als een handschoen die perfect past. Het is mijn passie om voor anderen zo’n droomhuis te creëren.”

“Een huis neemt een onuitwisbare plek in in het geheugen in van iedereen die er is geweest”

Bijdrage leveren

Bijna twintig jaar geleden voegde Jochem zich bij het architectenbureau van Derk-jan: Nieuw Nederland. “Voordat ik bij Nieuw Nederland kwam, ontwierp ik voornamelijk kantoorpanden. Ik zette me vooral in ten dienste van de ontwikkelaar en heel eerlijk: het was nogal geld gedreven. Toen ik met Derk-jan ging samenwerken, hielden we ons veel bezig met gebouwen voor de gezondheidszorg. Als je dat zorgvuldig en consciëntieus doet, kun je een hele mooie bijdrage leveren aan het leven van iemand die in zo’n gebouw woont. De mensen die daar wonen willen zo normaal mogelijk leven. De uitdaging zit hem in hoe je dat vormgeeft, want in een verzorgingstehuis zie je allemaal dingen die je thuis niet ziet. Waskarren op de gang bijvoorbeeld. Hoe minder nadrukkelijk dat soort dingen aanwezig zijn, hoe meer mensen het gevoel hebben dat ze ‘normaal’ leven. Als dat lukt, is mijn missie geslaagd. Hoewel ik natuurlijk ook wil dat een gebouw mooi is, vind ik dat het in eerste instantie altijd goed moet zijn. Mooi is de overtreffende trap.”

Nobelprijs

“Met de houten huizen van Barentsz leveren we ook een bijdrage aan het leven van de bewoners ervan.” Jochem legt uit: “Naast dat bouwen met hout vanuit ecologisch oogpunt fantastisch is, krijg je er een geweldig huis bij cadeau. Als je binnenkomt ruik je het hout, zie je die sfeervolle balkenplafonds en de akoestiek is direct goed. In een Barentsz-huis voel je je al thuis als het nog niet eens is ingericht. Nu met het woningprobleem is bouwen met hout helemaal een goede keuze. Het productieproces is snel en milieuvriendelijk. En in hout woon je niet alleen prettig, je kunt echt alles maken van hout. Als hout een uitvinding zou zijn, zou het direct een Nobelprijs krijgen.   

Houtbouw is de toekomst

Jochem vindt het te gek voor woorden dat steeds meer mensen geen passende woning hebben. “Dat we al zo lang weten wat de problemen zijn maar dat daar niks aan wordt gedaan. Het woningprobleem is niet een architectuuropgave maar een opgave van de politiek. Maar waar wij kunnen dragen wij een steentje bij. We willen nog meer met hout gaan bouwen. Houtbouw is de toekomst.”

Benieuwd naar de andere partners van Barentsz? Hou onze blogpagina in de gaten.

En als je meer wilt weten over onze houten Barentsz Ontdekkingshuizen, neem dan vooral contact met ons op.

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!