Bij Barentsz houden we van enthousiaste, leergierige mensen. Maar hoe het is om hier stage te lopen, wil je natuurlijk het liefste horen van een stagiair zelf. Daniël Best (23) volgt de Kunstacademie en wilde zijn duurzame bouwblik verruimen en vooral, zijn ontwerpskills verbreden: “Binnen mijn opleiding houd ik mij bezig met de creatieve kant van ontwerpen, maar was ook nieuwsgierig naar de technische kant. Nou, en die mag ik zien bij Barentsz!”
Barentsz maakt met projectbouw de slag naar appartementencomplexen in hout en daarin mocht Daniël mee op ontdekkingsreis. In het begin wel even wennen: van het grillige studentenleven naar de regelmaat van vijf dagen per week, negen tot vijf. Maar hij kwam vrij snel in het ritme en er ontstond een ‘klik’.
Voelt niet als stage
Koffie halen en kopietjes maken zijn nog weleens de clichématige beelden die opdoemen bij jonge stagiaires. Of wat minder karikaturaal: ‘meelopen, meekijken en af en toe een klusje zelf doen.’ Zo gaat dat toch? Daniël glimlacht en vertelt enthousiast: “Bij Barentsz is dat het tegenovergestelde. Ik mocht meteen meedraaien en een project doen. Super cool dat mij dit werd toevertrouwd! Zo ben ik nu een appartementencomplex in Barentsz-stijl aan het ontwerpen, volledig in houtskeletbouw. En daarbij mag ik nu werken met tekenprogramma Vectorworks waar ik zo graag meer over wilde leren.”
Pionieren in houten appartementen
Wat relatief nieuw is, zowel voor Daniël als Barentsz, betekent ontdekken en uitvogelen: “De ontwerpen liggen wel klaar, maar dan blijft er nog een hoop over wat moet gebeuren: hoe zit het technisch allemaal in elkaar? Het was een grote uitdaging om het appartementencomplex bouwkundig en tot in elk detail te ontwerpen, omdat er maar weinig voorbeelden zijn van volledig houten appartementen. Dus moet je goed kijken hoe het constructief in elkaar zit.” Hij vervolgt: “En aan welke veiligheidseisen moet het voldoen? Want die liggen toch anders dan bij de bekende vrijstaande woningen van Barentsz. Bijvoorbeeld: hoeveel minuten brandwerendheid moet een woningscheidende wand eigenlijk hebben? Ook heb ik vele paragrafen uit het Bouwbesluit doorgelezen. Pfoe, dat zijn niet de makkelijkste teksten!”
Duurzaam denken… Duurzaam doen
Voordat Daniël naar de Kunstacademie ging, volgde hij de mbo-opleiding Bouwkunde. En daar ontdekte hij dat theorie en praktijk rond het begrip ‘duurzaamheid’ mijlenver uit elkaar liggen: “Op de studie moesten we alles duurzaam ontwerpen of er over hebben nagedacht. Maar in de stagepraktijk kom je bij bouwbedrijven en daar wordt er weinig tot niet over nagedacht. Bij Barentsz ligt dat anders: hier wordt heel bewust gekeken hoe we duurzaam kunnen bouwen. Ze houden niet vast aan de traditionele niet-duurzame manier van bouwen, maar kijken juist naar de toekomst.”
Hele prettige samenwerking
Met die gedeelde duurzame ambities zit het wel goed tussen Daniël en Barentsz. Maar vervolgens valt of staat prettig samenwerken natuurlijk met de titel van dit blog: ‘de mensen achter Barentsz.’ Daniël: “Mijn stagebegeleider is Casper en ik had mij geen betere dan hem kunnen wensen. Maar in de dagelijkse praktijk werk ik het meeste met Jochem. En dat voelt gewoon heel relaxed. Veel vaktermen zijn nieuw voor mij en hij neemt alle tijd het aan mij uit te leggen. Ik mag hier de ‘domme’ stagiair zijn die alles kan vragen. Verder vind ik het heel gaaf en motiverend om te zien hoe Jochem als architect te werk gaat en wat voor coole resultaten dat oplevert.”
Ook stage lopen bij Barentsz? Dit is de tip van Daniël!
“Wees gemotiveerd en nieuwsgierig. Dan willen ze alle tijd in je steken om je het vak te leren”