De mensen achter Barentsz: Projectcoördinator Wilco

De mensen achter Barentsz: Projectcoördinator Wilco cover

Barentsz groeit en bloeit als nooit tevoren. En daarbij verwelkomen we graag nieuw talent. Mensen met een passie. Dan hebben we aan projectcoördinator Wilco van de Lagemaat een goeie, want hij heeft een hart voor hout: “Het heeft zoveel schoonheid in zich.”

En dat zegt hij niet zomaar: “In m’n jonge jaren heb ik veel gewerkt in de houthandel van mijn oom en daar is het enthousiasme begonnen. Dat is eigenlijk nooit meer weggegaan, want nu werk ik thuis nog steeds graag met hout.” Wilco (40) woont samen met zijn vrouw en drie kinderen in Amersfoort en heeft een klushuis, inclusief verlanglijstje wat hij daar allemaal aan wil verbeteren. Vers van de pers is Wilco in juli 2023 gestart bij Barentsz. Voordat we naar zijn werkzaamheden gaan kijken allereerst de vraag: wat trok hem aan?

Houten missie

Hoe leuk hout ook mag zijn, het is vast niet de doorslaggevende reden om bij Barentsz te willen werken. Wilco: “Ik keek om mij heen en Barentsz stak voor mij met kop en schouders boven de rest uit. Ze zijn maatschappelijk gedreven om met houtbouw écht door te dringen in Nederland. Dat is ook de kant waar we op moeten gaan leunen, vind ik. En ik ben niet eens zo’n duurzaamheidsgoeroe.”

Ook de samenwerking is duurzaam

Hij vervolgt: “Die ambitie maken ze concreet en uitvoerbaar; ze weten hoe ze er moeten komen. In ontwerp en bouw worden dan ook gefundeerde keuzes gemaakt, waarbij ik het prefab-principe en de houtskeletbouw heel interessant vindt. En ook financieel overzien ze goed alle kosten.” Wat Wilco ook aanspreekt is de prettige onderlinge sfeer: “Barentsz is ontstaan uit vriendschap en dat vind ik veelzeggend. Want als je van daaruit iets durft op te zetten, ligt er een goede basis van vertrouwen. Een duurzame samenwerking.”

Projectcoördinator met ontwerpskills

Dan Wilco zelf. Wat ligt achter en wat ligt voor hem? “Als praktische jongen ben ik begonnen op de MTS. Ik kon goed tekenen en was gefascineerd door gebouwde omgevingen. Dus ja, ik dacht: ik word architect. Maar gedurende mijn opleiding – HTS Bouwkunde en later de Academie voor Bouwkunde – kwam ik tot inzicht dat ik toch meer technicus dan ontwerper ben.” Maar zijn ‘ontwerpperiode’ zoals de studie tot industrieel product ontwerper, was zeker geen weggegooide tijd. Want Wilco neemt zijn ruime kennis en ervaring van beide werelden nu mee in zijn dagelijkse werk. Hoe gaat dat eruit zien, wat gaat hij doen bij Barentsz?

Verantwoordelijkheden die her en der verdeeld waren binnen Barentsz, komen nu centraal bij hem te liggen. Het is dan ook zijn schone taak om processen te structureren. Hij gaat onder andere het tekenwerk en de communicatie tussen aannemer en installateur coördineren. Een projectleidersrol die hem goed ligt: “Bij mijn vorige werkgever ben ik van assistent-ontwerper doorgegroeid tot eerste tekenaar en van daaruit assistent-projectleider tot projectleider.” Een mooie reis die hij bij Barentsz gaat voortzetten, en met zichtbaar veel enthousiasme. We wensen Wilco dan ook heel veel succes de komende tijd!

Alle Barentsz-mensen op een rij?

Leer ons beter kennen. Dit zijn wij en dit vinden wij!

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!