Barentsz groeit als nooit tevoren en dat gaat gepaard met nieuwe medewerkers. We maken kennis met Philip Palmer (43), vader van twee kinderen. Sinds enkele maanden is hij projectarchitect en brengt een bak aan kennis en ervaring mee naar de (teken)tafel.
Zijn functietitel valt dus uiteen in grofweg twee delen. Het projectmatige deel, waarbij hij de coördinatie van kleine en grotere woningbouwprojecten doet en daarbij zijn weg vindt tussen alle regels en procedures. Plus het contact met ontwikkelaars, opdrachtgevers en gemeente. Allemaal aardig gesneden koek voor Philip. Daarnaast is hij – niet te vergeten – architect en ontwerpt de huizen: “De afwisseling tussen particulier en zakelijk vind ik daarbij interessant.” Wat hij meeneemt naar Barentsz is een stevige rugzak aan ervaring die hij de afgelopen 15 jaar heeft gevuld bij een scala aan architectenbureaus. Kortom, een stuk knowhow in huis die Barentsz nodig heeft om de houtbouwmissie in Nederland voort te zetten.
Ontdekken
Phillip: “Na een blik op de website dacht ik, dit is mooi en tegelijkertijd simpel; je ziet duidelijk de kracht van eenvoud.” En dan heeft hij het niet over het webdesign, maar de Barentszhuizen. Behalve googelend, is hij vervolgens ook trappend de huizen in omgeving Hilversum gaan ontdekken. Want is dat even lekker; hij woont op 10 minuten fietsafstand van Barentsz. Beslist geen straf, want Philip is een fietsfanaat.
Gewoon ervoor gaan
Wat hem aanspreekt aan Barentsz is de onconventionele aanpak: “Velen willen bouwen in hout, maar vaak komt het er niet van omdat het te veel geld kost. Bij Barentsz gaan ze er gewoon voor en die visie vind ik heel sterk. Je ontwerpt iets dat er decennialang goed uitziet.” Daarbij wordt ook de stap gemaakt naar nog meer biobased bouwen: “We doen mee aan tenders waar 85% biobased de opdracht is. Mooi om dat na te streven.” Hij vervolgt: “Barentsz vind ik ook meer een bedrijf dan traditionele architectenbureaus, die afhankelijker zijn van de markt. Waarbij ze ook moeten uitkijken of er voldoende werk is. Wat ik daar ook mee bedoel, is dat Barentsz alles in huis heeft: ontwerpen, produceren én bouwen. En vanaf het eerste moment weten wat het allemaal gaat kosten.”
Met eigen ogen
Philip werkt op dit moment aan twee projecten, waarvan er één in zijn woon- en standplaats Hilversum wordt ontwikkeld. “Deze unieke locatie is nu een rijksbeschermd dorpsgebied. Vroeger stonden hier villa’s en die oorspronkelijke identiteit gaan we herstellen: een lelijk kantoorpand gaat plaatsmaken voor 12 grondgebonden woningen en 12 appartementen in hout.” Philip heeft ervaring met grotere woningbouwprojecten waarvan de realisatie wat langer kan duren: “De projecten bij Barentsz hebben een snellere doorlooptijd. Je ziet dat het gebouwd gaat worden!”
Lees ook het verhaal Barrie
Hij werkte bij een bouwbedrijf toen hij zijn oude liefde Barentsz tegen het lijf surfte. Het was meteen raak. Nu brengt hij het teken- en rekenwerk samen.