Voor jong talent staat de deur van Barentsz altijd open. En zo wandelde bouwkundig tekenaar Luuk Overweg (23) een dik half jaar geleden door die deur. Jong, met toch al een jaar ervaring in houtbouw bij een andere partij. Die frisse blik werpen we maar al te graag op onze projecten: hij vogelt uit, toetst en checkt. Nuttig, want zo zegt hij: “Je kan niet zomaar een paar honderd kilo aan je gevel schroeven.”
Luuk komt uit een groot gezin en is opgegroeid in Harderwijk. “Maar niet dicht bij het Dolfinarium”, voegt hij er direct lachend aan toe. Op zijn 17e ging hij studeren in Enschede, en daarvoor moest eerst nog een twistpunt worden beslecht: Bouwkunde of Industrieel ontwerp? “Ik vind het interessant hoe een product eruit ziet, maar aan een huis zitten zoveel meer aspecten en op grote schaal. Door een huis kan je heenlopen. Als kleine jongen tuurde ik al vanuit het autoraam naar bouwprojecten die voorbij kwamen.” Het is duidelijk, Bouwkunde werd het voor Luuk.
Vandaag koffie, morgen starten(?)
Luuk aannemen bij Barentsz ging in sneltreinvaart. Want waarom wachten als het goed voelt? “Maandag was het eerste kopje koffie en dinsdag wilde Barentsz met mij verder. Een week erna tekenden we het contract.” En hoe bevalt het, nu we een paar maanden verder zijn? Luuk: “Heel goed. Vanochtend (lees: maandagochtend) zat ik er alweer om 8:00 uur en dacht, we gaan weer lekker aan de slag vandaag.” Hij vervolgt: “Je krijgt hier de kans om je eigen ding te doen. Soms laten ze je even los om te kijken wat je al kan en dat is ook prettig. Ik word hierin uitstekend begeleid door mijn collega Wilco.” Ook kan hij zich goed vereenzelvigen met de werkwijze en visie van Barentsz: “Ze houden rekening met nul-op-de-meter, maar op een manier dat houtbouw niet duurder wordt dan traditionele bouw. Hier zoeken ze een goede balans in.”
Particuliere voorkeur
Dan zijn werkzaamheden voor Barentsz. Aan de slag met particuliere opdrachtgevers heeft zijn voorkeur. Waar Wilco de gesprekken voert, verwerkt Luuk de wensen: “Je zit dicht op de koper en dat vind ik mooi. Je bent één-op-één bezig om voor iemand een droomwoning te realiseren. Je richt je op hele specifieke woonwensen, bijvoorbeeld voor project Marelsdal. Ik mag daar dan oplossingen voor bedenken. Dat is soms nog best moeilijk, maar wel heel uitdagend.” Hij komt met een voorbeeld: “Een koper wil bijvoorbeeld dat er niet op zijn terras gekeken kan worden wanneer kavels naast elkaar staan. Samen bedenken we dan een oplossing zodat iemand meer privacy heeft en het tegelijk esthetisch nog past binnen de Barentsz-stijl. Denk aan privacyschermen.” Luuk is daarbij handig met tekenen en modelleren: “Ik werk met een ander programma dan ik gewend was. Dat is even schakelen, maar had ik gelukkig wel vrij snel onder de knie. Ik houd van techniek en IT, en wil mij verder ontwikkelen in dit tekenprogramma.”
Goede sfeer
Tot slot vertelt Luuk dat de open sfeer direct opvalt als je hier komt werken. En dat viel niet alleen hem op, maar ook zijn vriendin. Want, zo vertelt hij: “Met kerst mochten we zelf een uitje verzinnen en dat werd pottenbakken. Heel tof. Daarna gingen we eten op kantoor met de hele aanhang. Toen ik thuis kwam zei mijn vriendin, wat is het leuk daar.” Zelf omschrijft hij zijn tijd bij Barentsz als ‘Serieus werken, met tussendoor ruimte om te lachen!’
Alle Barentsz-mensen op een rij?
Leer ons beter kennen. Dit zijn wij en dit vinden wij!