Barentsz groeit door en heeft naast Philip Palmer nog een doorgewinterde projectarchitect in huis gehaald. Iemand met frisse ideeën en een ambitie die zich niet laat tegenhouden door landsgrenzen. We stellen je voor aan Jolien Bruin. Na een jarenlange reis langs toonaangevende architectenbureaus is ze aangekomen bij Barentsz.
Van koper tot opdrachtgever tot ontwikkelaar; voor Jolien gaat het om mooie huizen én relaties bouwen: “Ik wil mensen enthousiasmeren en vindt het belangrijk dat ze hun architect kunnen vertrouwen. Zoals ze zelf zegt wil ze mensen “meenemen in een verhaal.” Daarover straks meer. Want eerst: wat is haar verhaal?
Van New York tot Hilversum
Om Jolien’s loopbaan uit te tekenen, heb je een wereldkaart nodig. Ze studeerde in Eindhoven, waar ze onderzoek deed naar werelderfgoed in Amsterdam. Werkte in London mee aan de Cambridge Mosque, de eerste ecologische moskee van Europa én genomineerd voor een Stirling Prize. Een prestigieuze waardering voor architectuur in Groot-Brittannië. Ook heeft ze stage gelopen in New York en meegewerkt aan diverse houtbouwprojecten. En dan hebben we nog niet eens alles genoemd. Zoals de ervaring die ze de afgelopen vijf jaar opdeed bij Paul de Ruiter Architecten.
En Letland dan?
Een reis naar de oorsprong van ons hout zal ze vast ook nog gaan maken. We tekenen het lijntje alvast door naar het noorden: “Ik sloeg meteen aan op de eigen houtfabriek die Barentsz in Letland heeft. Interessant dat je bij het ontwerpen kan toetsen hoe het gebouwd gaat worden. Ik wil direct toegang hebben tot de kennis van de makers, want dan kan ik een beter ontwerp maken.”
Verhalenverteller
Zoals gezegd neemt ze mensen graag mee in een verhaal. Dat doet ze op verschillende manieren. Zo geeft ze les op de TU Delft aan eerstejaars masterstudenten en gaat ze junior architecten aansturen bij Barentsz. Zelf doelt ze vooral op het meenemen van kopers in het hele proces: “Ik vind particuliere woningen ontzettend interessant. Want dat is heel anders dan bouwen voor projectontwikkelaars. Voor een particulier is het namelijk een persoonlijk project, met eigen wensen en een enorme impact op zijn of haar leven. Als professional moet je ze zelfvertrouwen geven in een proces dat voor ons vanzelfsprekend is, maar voor hen vaak helemaal niet.”
Niet in beton gegoten
Die wensen smelten samen met het ontwerp. Zo hebben Barentsz-huizen een eigen signatuur merkt Jolien op. Maar dat betekent niet dat het ontwerp in beton is gegoten (ok, dat is het nooit). Beter gezegd, ze worden nooit exact op eenzelfde wijze in hout gebouwd. Jolien brengt daarin haar eigen ontwerpvisie mee: “Hoe kunnen we de architectuur van Barentsz doorontwikkelen? Dat zit ‘m bijvoorbeeld in het uitbreiden van standaarddetails. Zo heb ik voor een Barentsz-huis in Drenthe de kozijnen iets hoger gemaakt. Of wat dacht je van een CO₂ positieve baksteen? Ik doe graag materiaalonderzoek en test wat wel of niet werkt.” Uitvinden en pionieren dus! Dan weet je, dan zit je goed op je plek bij Barentsz.
Lees ook het verhaal van Philip
Ook met zijn ruime ervaring in de architectenwereld maken we nu grote stappen in onze houtbouwmissie. Hij ontwerpt én coördineert woonprojecten