De mensen achter Barentsz: (interieur)architect Marieke Bekirov

De mensen achter Barentsz: (interieur)architect Marieke Bekirov cover

Ruim twintig jaar geleden waren Jochem, Derk-Jan en Marieke collegas. Hoewel ze ieder hun eigen weg gingen, verloren ze elkaar niet uit het oog. Sterker nog: sinds een jaar of vier werken ze weer samen! Bij Barentsz neemt Marieke de vaste inrichting en de interieurafwerking voor haar rekening. “Ik vind het belangrijk dat deze onderdelen passen bij het architectonisch idee, anders verliest het zijn kracht.”

Marieke: “Jochem en Derk hadden al eerder gevraagd of ik bij ze wilde komen werken, maar ik koos toen voor meer stedenbouwkundig werk in de sociale woningbouw. Een jaar of vier geleden vroegen ze het weer en raakte ik heel enthousiast over het Barentzs-principe. Ik zeg altijd: ik ben op jullie schip beland en nu vaar ik mee. En het is een heel leuk schip, ik vind het fijn hier.”

Wat er zo leuk is aan werken bij Barentsz? Wat niet, kun je beter vragen. “De sfeer is goed, het team is fijn.” Wat Barentsz uniek maakt zijn de korte trajecten en dat de bouw in eigen beheer wordt uitgevoerd. En dat bevalt. Marieke: “Met grotere projecten zoals in de woningbouw is dat anders, dan heb je lange processen en moet je het loslaten omdat je met de uitvoering niks te maken hebt. Doordat wij de uitvoering doen blijf je betrokken. En wat zo mooi is aan werken in de bouw is dat je echt iets maakt. Iets waar mensen doorheen lopen en in wonen.”

Architectonisch idee

Wie een Barentsz-huis koopt kan de ontwerp-adviezen van Marieke los afnemen. Ze maakt dan een ontwerp op basis van het Barentszprincipe en de woonwensen van de eigenaars. Om verwarring te voorkomen: Marieke is architect en géén interieurstylist. “Styling vind ik minder interessant”, geeft Marieke aan. “Mensen hebben een eigen stijl van wonen en leven en vaak hebben ze ook al hun eigen meubilair. Het is juist de uitdaging om daar op in te tunen en er een mooi geheel van te maken. Je kan niet zeggen: het moet persoonlijk zijn maar ik bepaal hoe alles wordt.”

Niet alle Barentsz-huizen moeten hetzelfde zijn hoor – juist niet – mensen zijn verschillend en huizen dus ook

“Het is per opdrachtgever verschillend, maar de praktijk wijst wel uit dat het eindresultaat vaak beter uitpakt als mensen zich laten adviseren. Als het ontwerp voor het huis klaar is en de afwerkingen en inrichting aan de orde zijn, komt in korte tijd heel veel op ze af en moeten er veel beslissingen genomen worden. Ik kan ze in dat traject input geven en helpen om de koers te bepalen. De vaste inrichting vind ik leuk om te doen, dat zijn de keuken, de badkamer en soms ook kasten. Ik vind het heel belangrijk dat deze onderdelen samengaan met het architectonische idee. Vroeger, bijvoorbeeld in de huizen van Berlage, was een huis meer één geheel. Nu is er een soort knip tussen de ‘hardware’ en de ‘software’. Er zijn veel keuken- en sanitairzaken die zich ook bezighouden met het ontwerp. Dat is natuurlijk prima, maar als zo’n keuken niet past bij het totale geheel dan verliest het architectonische idee zijn kracht. Dat kom je nogal eens tegen en dat is zonde. Niet alle Barentsz-huizen moeten hetzelfde zijn hoor – juist niet – mensen zijn verschillend en huizen dus ook.”

Realistisch en vernieuwend

Door Mariekes jarenlange ervaring kan ze een waardevol advies uitbrengen waar mensen jaren mee vooruit kunnen en dat voorkomt dat ze achter de mode aanhollen. Over welke materialen geschikt zijn, welke kleuren bij elkaar passen en welke vloeren van goede kwaliteit zijn bijvoorbeeld. “Soms willen mensen allemaal dingen die ze op Pinterest hebben gezien, maar die helemaal niet goed samengaan. Of de gietvloer die zo populair is, daarvan zijn bepaalde types heel kwetsbaar. Ze zijn heel fotogeniek maar niet zo praktisch, want ze krassen snel en je ziet er alles op. Het is fijn dat we mensen daarbij kunnen adviseren. Dat komt vooral doordat we met de jaren zoveel geleerd hebben. Ik probeer vernieuwend te zijn en het ook realiseerbaar te maken. Dan ga ik voor mensen op zoek naar een bepaalde tegel of vloer en zoek ik uit wat de beste manier is om deze te plaatsen. Ik help om dat deel van het geld dat naar de afwerking van het huis gaat, zo goed mogelijk te besteden. Dat vind ik heel leuk om te doen.”

Benieuwd naar de andere mensen achter Barentsz? Op onze blogpagina lees je meer over ze. En als je meer wilt weten over onze houten Barentsz Ontdekkingshuizen, neem dan vooral contact met ons op.

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!