Toezien op het bouwproces, de kwaliteit en de kosten. Zorgen dat particuliere kopers hun Barentsz-droom kunnen verwezenlijken, en misschien zelfs tijdens de bouw al kunnen beleven. Kortom, wie zorgen er mede voor dat de Barentsz-belofte wordt waargemaakt? We spreken één van de directievoerders, Rob de Jong: “De doelstelling is snel en goed.”
Directievoerders, zitten die niet verscholen in een hoog kantoorpand? Niet bij Barentsz. Rob vind je op de bouwplaats en in gesprek met kopers of aannemers om te zorgen dat afspraken worden nagekomen. Maar eerst een stapje terug: hoe kwam hij bij Barentsz terecht en wat trekt hem zo aan in het concept?
Vooruitlopen op de toekomst
Vanuit zijn rol als ontwikkelaar raakte hij tijdens een bijeenkomst in gesprek met Barentsz. Een goed gesprek, want zijn aandacht was direct getrokken: “Ik zie om mij heen hoeveel energie er letterlijk in een woning gaat zitten. En waar dus een mooie, duurzamere toekomst voor de woningbouw ligt. Barentsz geeft met hun 0 op de meter-concept al invulling aan die toekomst en zijn daarin uniek.” Rob vervolgt: “De woningen worden door onze architecten ontworpen en het casco wordt in de fabriek onder geconditioneerde omstandigheden geprefabriceerd. Dat klinkt als alles hetzelfde, maar juist dat is niet het geval. Door het gebruik van hout hebben de ontwerpen wel een signatuur, maar de woningen zijn verre van standaard. Het mooie aan Barentsz is dat ze vanuit een sterke duurzame visie en architectuur allemaal verschillende woningen realiseren. Dat maakt het leuk.”
Ontzorgen van de koper
Rob neemt de koper zorgvuldig mee in het hele bouwproces en beantwoordt belangrijke vragen als: Hoe verloopt de bouw? Wat zijn aanvullende wensen? Er komt best veel op iemand af, dus hij probeert de koper ‘uit de wind’ te houden door dit soort vragen te doseren.
Je moet de vaart erin houden
De Barentsz-belofte is een huis van schets tot sleutel binnen één jaar. Zonder stopwatch in zijn hand of zoals hij zelf zegt ‘zonder kalender boven mijn bed’, ziet Rob daar op toe: “De doelstelling is snel en goed. Nadat de overeenkomst is getekend, start de voorbereiding voor realisatie en als dat treintje in gang is gezet volgen de activiteiten zich in rap tempo op. Natuurlijk letten we daarbij op het afgesproken aantal werkbare dagen in het contract of wanneer het casco gereed is. Ondanks dat de woning prefab wordt geleverd, moet je best de vaart erin houden om alles op tijd af te hebben.”
Kwaliteit is…
Tijdens het bouwproces is Rob ook aanspreekpunt voor de aannemers en ziet hij mede toe op de kwaliteit. Belangrijk, want Barentsz belooft ook een maximum aan wooncomfort. Maar wat betekent het enigszins smaakgevoelige begrip ‘kwaliteit’ voor hem? Rob: “Voor mij gaat kwaliteit verder dan hoe goed een gebouw of detail is. Het gaat over het hele proces, over esthetiek, ziet alles er netjes en verzorgd uit, maken we de beste oplossing. Hoeveel gesprekken je ook voert met kopers, je kunt niet alles vooraf uittekenen. Daarom heb ik vroegtijdig met de koper een gesprek of er bijvoorbeeld qua elektra, afwerking en kleurgebruik in het interieur nieuwe inzichten zijn. Die proberen we dan nog mee te nemen in de realisatie.”
Blijft houtbouw een niche?
Rob’s samenwerking met Barentsz onderstreept zijn duurzame missie om milieuvriendelijker te bouwen. Hoe staat het er eigenlijk voor in ons land, kunnen meer mensen in de toekomst wonen in hout of blijft het een niche? Rob: “Onder druk van wetgeving zie je dat woningen nu energiezuiniger gemaakt worden, maar nog wel onvoldoende. Nog teveel energieverslindende materialen worden gebruikt, zoals het storten van betonvloeren. We zijn er natuurlijk nog niet om alle woningen te bouwen zoals Barentsz doet, want de keten en productielijn van hout moet groeien. Ik zie houtbouw nog als een niche, dus voor nu loop je voorop met een Barentsz Ontdekkingshuis!”
Benieuwd naar het Barentsz-team?
We hebben ze allemaal letterlijk voor je op een rijtje gezet. Ontdek de familie!