Het stond zo ongeveer in de sterren geschreven dat de jonge Raymond van Rossum later ‘iets met het bouwen van huizen’ zou gaan doen. Nu heeft hij zijn eigen bouwkundig adviesbureau en zit hij drie dagen op het kantoor van Barentsz om te werken aan biobased gebouwde en energieneutrale huizen. “Materiaalgebruik, onafhankelijk worden van gas en je bewust zijn van hoe je met je energie omgaat zijn nu belangrijker dan ooit.”
Met als vader een constructeur met een eigen ingenieursbureau lagen er thuis altijd wel ergens bouwtekeningen. Dat wat er op die tekeningen stond ook echt gebouwd werd vond Raymond iets magisch hebben. “Ik heb na mijn middelbare school nog een jaartje naar andere studierichtingen gezocht, misschien onbewust met de gedachte dat ik niet hetzelfde wilde doen als mijn vader”, vertelt hij. “Uiteindelijk belandde ik toch op de opleiding Bouwkunde. Toevallig dezelfde als die van mijn vader. Eigenlijk was het wel duidelijk dat ik dit echt wilde gaan doen.”
Klik met Barentsz
Inmiddels heeft Raymond alweer zeventien jaar zijn eigen bouwkundig adviesbureau. Dat startte hij met een compagnon die uiteindelijk besloot toch liever bij iemand in dienst te gaan. Raymond zette het bedrijf in zijn eentje voort maar een beetje saai was het wel om vijf dagen per week de hele dag alleen te werken. Daarom ging hij op zoek naar een opdrachtgever waar hij parttime op kantoor, met collega’s, aan de slag kon. Inmiddels werkt hij al acht jaar als zelfstandige voornamelijk aan projecten van Barentsz.
Balans
Raymond: “Ik werk ongeveer drie dagen voor Barentsz en twee dagen voor mijn eigen bureau. Bij Barentsz zijn ze open, flexibel en no-nonsense. De opdrachten zijn leuk, de mensen zijn aardig en de sfeer is goed. Het is een plek waar ik graag werk. De balans tussen mijn eigen bureau en werken voor Barentsz is voor mij ideaal.
“Het hele voortraject vind ik ook heel leuk, daarin kan ik mijn creativiteit kwijt”
“Het werk dat ik voor Barentsz doe is hetzelfde als wat ik voor mijn eigen bureau doe. Strikt gezien ben ik bouwkundige, maar ik hou me ook graag bezig met de vormgeving. Het bedenken van oplossingen voor een plattegrond, hoe je een ruimte indeelt. Dat hele voortraject vind ik heel leuk, daarin kan ik mijn creativiteit kwijt. Maar doordat ik technisch ben opgeleid kan ik het ook helemaal zo uitwerken dat het technisch in orde is, met in het achterhoofd dat het er mooi uitziet, dus dat het zowel technisch als qua architectuur en vormgeving klopt. Van ontwerp tot uitvoering en alles wat daartussen zit kan en doe ik met veel plezier.”
Een partij van begin tot eind
Dat Barentsz-huizen duurzaam gebouwd en energieneutraal zijn past goed bij hem. Kijkend naar de ontwikkelingen zijn materiaalgebruik, onafhankelijk worden van gas, bewust worden van hoe je met je energie omgaat nu belangrijker dan ooit, stelt Raymond. Daarnaast vindt hij het in zijn werk belangrijk dat klanten met wie hij het hele traject heeft doorlopen, tevreden terugkijken op het proces en er uiteindelijk met plezier wonen. “Dat is wat je bij elk project wilt bereiken. Als dat lukt, ben ik tevreden. Ik heb gemerkt dat de werkwijze van Barentsz daar enorm aan bijdraagt. Het traject is namelijk veel duidelijker voor klanten. Als je een huis laat bouwen heb je vaak te maken met een wirwar van mensen, dat kan heel verwarrend zijn. Bij Barentsz heb je maar met één partij te maken, van begin tot eind. Heel overzichtelijk dus. Dat is echt een meerwaarde.”
Benieuwd naar de andere mensen achter Barentsz? Op onze blogpagina lees je meer over ze. En als je meer wilt weten over onze houten Barentsz Ontdekkingshuizen, neem dan vooral contact met ons op.