Van jongs af aan weet Jarich Haantjes dat hij later iets met bouwen en architectuur gaat doen. Wanneer hij als bouwkundige bij Barentsz terecht komt is dat meteen een goede match: “Prefab bouwen is niet alleen snel, het is kwalitatief ook heel goed.”
Hoe en met welke materialen zijn ouderlijk huis gebouwd was interesseerde Jarich Haantjes al op jonge leeftijd. De constructie van het huis, de geschiedenis ervan, wat er tevoorschijn kwam als je oud behang weghaalde. “Zulke dingen zijn me altijd bijgebleven”, vertelt de bouwkundige van Barentsz. “En daarnaast vond ik het altijd zonde dat sommige gebouwen verloederden en dat daar niks mee gebeurde. Ik vroeg me af hoe je dat kan oplossen en hoe ik daaraan kan bijdragen.”
Carrara
Bouwen met hout heeft Jarich altijd geïnteresseerd. In zijn kindertijd was hij veel bezig met zijn hut in de achtertuin en zich ook al bewust van wat er in de steenhouwerij even verderop gebeurde. “Steen is natuurlijk een heel mooi product, maar ik maakte me tegelijkertijd een beetje zorgen om het gebruik ervan. Want op een gegeven moment raakt het op, en dan duurt het heel lang voor het er weer is. Dat besef heb ik door die steenhouwerij altijd al gehad, maar het werd versterkt toen ik twee jaar geleden met mijn vriendin in Carrara was. Uit deze Italiaanse ‘marmerhoofdstad van de wereld’ komt dat spierwitte marmer.”
Qua tijd heeft een boom een mensenleven nodig om terug te groeien, marmer doet er de mensheid over
Het landschap, met al dat witte marmer en de Alpen op de achtergrond, is heel mooi en indrukwekkend, vindt Jarich. “Maar als je er langer over nadenkt is het natuurlijk hartstikke zonde om al dat marmer daar zo weg te hakken. En het gaat steeds sneller nu alles mechanisch gebeurt. Dat besef heeft de wens om met hout te willen bouwen wel versterkt. Qua tijd heeft een boom een mensenleven nodig om terug te groeien, marmer doet er de hele mensheid over.”
Bij Barentsz
Na zijn studies bouwkunde en de kunstacademie in Utrecht werkt Jarich een tijdje als bouwkundige bij andere architectenbureaus. Dan komt hij bij Barentsz terecht. Waarom hij voor Barentsz kiest? “Allereerst vanwege bouwen met hout”, antwoordt hij. “En prefab is natuurlijk ook een groot pluspunt. Niet alleen omdat je dan heel snel kunt bouwen, het is ook beter voor de kwaliteit. Als iets in een fabriek gebouwd wordt, heb je alle factoren in de hand en die zijn altijd constant en optimaal. Dat is heel anders dan een huis dat deels in de zon en deels in de regen wordt gebouwd. Werken met een vast bouwteam is ook fijn. Bij andere bureaus werkte ik steeds met een andere aannemer die je alles weer opnieuw moest uitleggen. Heel inefficiënt in mijn optiek. En niet onbelangrijke pluspunten van de Barentsz Ontdekkings huizen: ze zijn energiezuinig, toekomstbestendig en de akoestiek is geweldig.”
De details
Vier dagen per week vind je Jarich op het kantoor van Barentsz in Baarn. Daar is hij als bouwkundige verantwoordelijk voor technisch tekenwerk, bouwkundige detaillering en het contact met aannemers en onderaannemers. Vooral het detailleren is wel aan hem besteed: “Ik zie het als een puzzel om details uit te zetten en ontwerpen goed uit te lijnen en op elkaar af te stemmen, zodat uiteindelijk alles precies klopt en rustig oogt.”
Architect
Naast zijn werk bij Barentsz zit Jarich twee dagen per week in de schoolbanken van de Academie van Bouwkunst, met als doel architect te worden. “Ik hou van bouwkunde en ik denk ook dat je die bagage moet hebben om te kunnen ontwerpen, dat fingerspitzengefühl. Maar uiteindelijk spreekt ontwerpen mij het meest aan. Mijn idee van een goed huis? Een huis dat in diens landschap en de tijd past, is het meest duurzame huis is. Het gaat niet alleen om isolatiewaarden, huizen die de tand des tijds doorstaan, dat zijn voor mij duurzame huizen. Daar werk ik bij Barentsz graag aan mee.”
Benieuwd naar de andere mensen achter Barentsz? Op onze blogpagina lees je meer over ze. En als je meer wilt weten over onze houten Barentsz Ontdekkingshuizen, neem dan vooral contact met ons op.