Vers uit de collegebanken voegde Esther Knotnerus zich een half jaar geleden bij het Barentsz-team. Als bouwkundige zorgt ze ervoor dat alle tekeningen kloppen en dat de huizen logisch zijn. “Je kunt wel supermooie huizen maken, maar als dingen niet logisch zijn, zijn de bewoners alsnog niet blij.”
Eigenlijk was Esther al voordat ze haar diploma had onderdeel van het team van Barentsz. Voor haar stage zocht ze een klein architectenbureau met persoonlijk contact en korte lijnen, zodat ze van iedereen wat op kon pikken. “Ik had niet zo’n zin in een groot bureau, ik heb het idee dat je op zo’n plek slechts een cijfertje bent en de hele dag hetzelfde aan het doen bent. Ik wilde ook graag stagelopen buiten Amsterdam, want daar woon, werk en studeer ik mijn hele leven al. Via via hoorde ik over Barentsz Ontdekkingshuizen. Ik vond hun concept direct geweldig.”
Het sollicitatiegesprek dat snel volgt bevestigt: Esther en Barentsz zijn een goede match. Na haar afstuderen komt Esther terug om Barentsz – niet als stagiair, maar als bouwkundige – te versterken.
Circulariteit en duurzaamheid
Waarom het Barentsz-concept zo bij Esther in de smaak valt? “Ik vind houten huizen gewoon heel leuk. Het duurzame Barentsz-concept, met nul-op-de-meter-woningen spreekt me heel erg aan”, vertelt ze. “Ik ken geen enkel ander bureau dat daar zo goed mee bezig is. Het concept is heel vooruitstrevend, zeker voor zo’n klein bureau.”
In de tijd waarin we leven en de omslag die we moeten maken in de bouw, zijn circulariteit en duurzaamheid gewoon heel belangrijk. ”
Esther beaamt dat ze niet altijd interesse heeft gehad in duurzaam bouwen. Tijdens haar studie ergerde ze zich zelfs aan de focus op circulariteit en duurzaamheid. “Ik had zoiets van: leer ons nou eerst de basics van bouwkunde en architectuur in plaats van dat we meteen onderzoek moeten doen naar circulariteit en duurzaamheid.” Als ze bij het Robot Lab van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) afstudeert merkt ze een omslag bij zichzelf: “Achteraf snap ik het heel goed: in de tijd waarin we leven en de omslag die we moeten maken in de bouw, zijn circulariteit en duurzaamheid gewoon heel belangrijk. Vanuit dat oogpunt ben ik ook echt absoluut tegen al dat betonbouw en grote (en kleine) betonnen gebouwen die uit de grond gestampt worden. Ik probeer zelf ook duurzame keuzes te maken: ik vlieg niet binnen Europa en pak zoveel mogelijk de fiets.”
Bouwkundige bij Barentsz Ontdekkingshuizen
Esther’s taak als bouwkundige is het uitwerken van ontwerpen binnen alle fases van het proces, van schetsontwerp tot technisch ontwerp. “Niet het ontwerpen an sich, maar het uitwerken van tekeningen”, legt Esther uit. “Dat de gevel er goed op staat, afwerkingen goed zijn aangegeven, hoeveel zonnepanelen er op het dak komen. Maar ik kijk ook naar hoe de ruimtes in een huis geplaatst kunnen worden. Ik vind het leuk om ervoor te zorgen dat verschillende ruimtes op een logische manier bij elkaar passen. Ik ga voor fijne looplijnen en zichtlijnen. Geen gekke hoekjes. Strak, maar vooral functioneel. Functionaliteit is het belangrijkste. Je kunt wel supermooie huizen maken, maar als dingen niet logisch zijn, zijn de bewoners alsnog niet blij. Ik probeer me ook echt in ze te verplaatsen: als ik in de keuken ben, en aan het koken ben, hoe beweeg ik me dan, en hoe wíl ik bewegen?”
Doorgroeien
Het was niet Esthers jeugddroom om bouwkundige te worden. “Ik wilde verloskundige worden, maar ik kwam net niet door de selectierondes. Mijn vader vond toen de studie Built Environment aan de HvA. Ik was altijd creatief geweest en vond tekenen leuk. Dus het leek me wel wat. Uiteindelijk vond ik het superleuk. Helemaal de afstudeerrichting architectuur. Hoewel bij Barentsz de architecten eindverantwoordelijk zijn, is de scheidslijn tussen architectuur en bouwkunde heel dun, dus dat is voor mij heel fijn. Op den duur zou ik wel willen doorgroeien tot architect, maar op dit moment ben ik wel even uitgestudeerd. Die Master Architectuur komt misschien later, net zoals dat eigen mooie Barentsz-huis met die grote moestuin …
Benieuwd naar de andere mensen achter Barentsz? Op onze blogpagina lees je meer over ze. En als je meer wilt weten over onze houten Barentsz Ontdekkingshuizen, neem dan vooral contact met ons op.