De mensen achter Barentsz: Bouwkundige Angeliki Mucaj

De mensen achter Barentsz: Bouwkundige Angeliki Mucaj cover

Als klein meisje droomt Angeliki Mucaj van een carrière in de mode. Maar als ze in het laatste jaar van de middelbare school leert hoe ze huizen tekent is ze verkocht. Op dit moment studeert ze aan de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst en werkt ze vier dagen per week bij Barentsz. Angeliki is een woman on a mission: “ik werk hard, wil me altijd blijven ontwikkelen en ben gemotiveerd.”

Al op haar vijftiende weet de Griekse Angeliki Mucaj dat als ze straks aan de universiteit gaat studeren, dat niet in Griekenland zal zijn. Dus als tijdens een vakantie Nederland haar goed bevalt, is de keuze snel gemaakt: Angeliki schrijft zich in voor het laatste jaar van een middelbare school om zo door te stromen naar één van de Nederlandse universiteiten. Een carrière in fashion moet het worden. Maar dat ene jaar op de middelbare school brengt Angeliki op andere ideeën. Want naast haar geliefde bètavakken ontstaat er een interesse in bouwkunstgeschiedenis en tekenen. Dat opent nieuwe deuren. “Ik besefte toen dat ik architect wilde worden. Huizen wilde ontwerpen in plaats van mode. Dus dat werd een studie bouwkunde en daarna architectuur”, verklaart Angeliki.

Perfectie en professionaliteit

De zoektocht naar een plek voor de tweedejaars stage brengt Angeliki bij Barentsz. Maar niet zonder omweg: “Ik was al bij een paar andere architectenbureaus geweest. Maar ik bleef steeds twijfelen of het wel de juiste plek was. Toen ik het kantoor van Barentsz binnenstapte wist ik het direct: hier wil ik zijn. De fijne sfeer, de mooie projecten: ze waren toen vanuit Nieuw Nederland bezig met renovaties en ik vond het indrukwekkend hoe ze omgingen met beschermde stadsgebieden en historische woningen. En ik had ook een klik met Casper en Jochem, dus het was echt een goede match. Tijdens die stage heb ik enorm veel geleerd. Wat ik zo mooi vind aan Barentsz is de aandacht die ze hebben voor wat ze doen. Alles wordt tien keer gecheckt, alles moet perfect zijn. De professionaliteit is echt indrukwekkend. Toen ik klaar was wilde ik eigenlijk blijven, maar dat viel helaas niet te combineren met fulltime naar school.”

Terug naar Barentsz

Toch komt Angeliki niet lang daarna terug. Want als ze wordt aangenomen bij de Rotterdamse Academie van Bouwkunst voor een deeltijd Master Architectuur moet ze een architectenbureau vinden waar ze vier dagen per week kan werken. “Dat is een eis van de Academie”, legt Angeliki uit, die op dat moment een baan heeft bij een ingenieursbureau (“Niks voor mij, al die berekeningen”). “Ik wilde graag weer bij Barentsz werken en heb gevraagd of dat kon. Gelukkig mocht ik terugkomen. Waarom ze me terug wilden? Ik denk omdat ik hard werk, me altijd wil blijven ontwikkelen en gemotiveerd ben. Ik heb me het afgelopen jaar vooral gespecialiseerd in het maken van 3D renders. Met een 3D render kun je echt door het huis lopen. Voor klanten is dat leuk en belangrijk, want niet iedereen kan goed uit de voeten met een plattegrond. ”

“We moeten een manier gaan vinden om fijn en duurzaam wonen financieel aantrekkelijk te maken voor iedereen”

Toekomstbestendig bouwen

Al tijdens haar studie houdt Angeliki zich bezig met het thema duurzaamheid. Zo doet ze onder andere onderzoek naar nul-op-de-meter-woningen en zijn ook geprefabriceerde gevels haar niet vreemd. “Het is mooi dat ik bij Barentsz mee kan werken aan toekomstbestendige woningen. Geïsoleerde woningen, een lage energierekening, een goed binnenklimaat, dat wil iedereen. Maar we moeten wel een manier gaan vinden om fijn en duurzaam wonen financieel aantrekkelijk te maken voor iedereen. Als de technieken zich verder ontwikkelen kan de prijs natuurlijk omlaag, maar de overheid mag daar best wat aan bijdragen. Ik hoop dat we over twintig jaar een stuk verder zijn op dat gebied. En wie weet … heb ik dan mijn eigen bureau dat daaraan bijdraagt.”

Benieuwd naar de andere mensen achter Barentsz? Op onze blogpagina lees je meer over ze. En als je meer wilt weten over onze houten Barentsz Ontdekkingshuizen, neem dan vooral contact met ons op.

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!