Bij de realisatie van een Barentsz Ontdekkingshuis zijn veel verschillende partijen betrokken. Het hele proces van schets tot sleutel in goede banen leiden is een vak apart. Dat vak beoefent Jeroen-Bart Pijpers al meer dan 15 jaar en sinds drie jaar vervult hij de rol van ‘spin in het web’ bij Barentsz. “Ik ben er om de ruis te minimaliseren.”
Pas op dat je Jeroen-Bart geen bouwcoördinator noemt. “Dat is een andere tak van sport. De bouwcoördinator – de titel zegt het al – coördineert het proces op de bouw zelf. Niets meer en niet minder. Als bouwbegeleider communiceer ik met alle partijen die betrokken zijn bij de realisatie van een Barentsz Ontdekkingshuis: opdrachtgever, de architecten, de aannemer en eventuele onderaannemers en de productiefaciliteit in Letland.” Alleen in het allereerste begin, in de fase van het voorontwerp, zit Jeroen-Bart nog niet aan tafel. “Zodra de tekeningen klaar zijn schuif ik aan om samen met de kopers de nadere invulling te gaan bepalen en finetunen. Waar komen de stopcontacten, de verlichting, de aansluitingen, dat soort technische zaken. En zodra er vragen van de bouw komen, aan ons of aan de kopers, dan beantwoord ik die. Ik ben wel veel meer op de bouw dan de rest van het bureau.”
Bouwkundige én architect
Jeroen-Bart studeerde af aan de HTS bouwkunde in Amsterdam en stoomde daarna gelijk door naar de Academie voor Bouwkunst. “De HTS is een bouwkundige, praktische opleiding,” vertelt hij. “Op de Academie krijg je de echte ‘klassieke’ architectuur. Ik ken dus alle facetten van ons werk. Dat maakt dat ik net zo makkelijk met architecten kan communiceren als met bouwvakkers. En omdat ik heel lang in de particuliere bouw heb gezeten kan ik ook met particuliere opdrachtgevers goed praten. Ik hou van techniek en architectuur maar vooral van de interactie tussen mensen. Daarom past deze rol me ook zo goed. Ik ben er om de ruis te minimaliseren.”
Een soort raket
Vanuit Barentsz vormt hij vaak een tandem met Bonne Datema. “Bonne doet het financiële deel en ik doe het technische deel van de communicatie. Als er gestart wordt met bouwen leg ik de opdrachtgever uit wat bepaalde onderdelen van het huis betekenen. Begrippen als ‘gebint’, ‘gordingen’ en ‘kilkepers’ zijn nou eenmaal voor veel mensen geen alledaagse kost. En kopers komen graag op de bouw kijken, vooral wanneer het casco gebouwd wordt want dat is een soort raket die gelanceerd wordt. Dat staat binnen vijf dagen, heel spectaculair.”
Dwarrelend moment
Daarna houdt zijn betrokkenheid niet op. “Verderop in de bouw zorg ik dat we eventueel aanvullende wensen van de opdrachtgever doorgevoerd krijgen. In principe zijn we flexibel tot het pleisterwerk op de muren zit of het hout is afgewerkt. Als ze bijvoorbeeld stopcontacten of lichtpunten willen aanpassen kan dat prima. Ik dubbelcheck het vaak wel even. Om te voorkomen dat het een ‘dwarrelend moment’ is. Dus als ze met zo’n wens komen gaan we er echt even goed voor zitten, wegen we de voors en tegens nog eens goed af en nemen dan pas een beslissing. En verder gebeuren er altijd zaken op de bouw die je op de tekentafel niet kon bedenken. Die los ik dan ook op.”
Bij toeval
Als een vis in het water voelt hij zich bij Barentsz. En dan te bedenken dat hij er eigenlijk bij toeval terecht kwam. Jeroen-Bart: “Ik zocht voor een klant naar voorbeelden van houtbouw en stuitte toen op Barentsz. Ik was direct gecharmeerd van de huizen, dus ging een beetje grasduinen door de website. En toen zag ik dat ze iemand zochten. Ik heb spontaan een kort mailtje getypt, ik dacht ‘kijken of ze reageren’. En dat gebeurde. Zo ben ik bij Barentsz terechtgekomen.”
Bouwopgave
Eenmaal geland in het sfeervolle kantoor in Baarn voelde Jeroen-Bart zich meteen thuis. “Ze innoveren constant en bouwen met een systeem waarvan ik geloof dat het de toekomst heeft. Ik ben hier dus ‘per ongeluk’ beland maar het is wel een zeer bewuste keuze om te blijven. In de traditionele bouw heb ik alles inmiddels wel meegemaakt. Bovendien weet ik dat we van cement en steen af moeten. Omdat het ten eerste enorm milieubelastend is. Ten tweede denk ik dat we een bouwopgave hebben in Nederland die niet in te vullen is Biobased bouwen; ook in de woonopgave is hout goudmet steen en beton. We zullen flexibeler moeten bouwen, duurzamer moeten produceren en minder CO2 uitstoten. Daarvoor is hout het meest voor de hand liggende materiaal. Heel simpel.”
Reddende engel
Het werken aan de missie van Barentsz – om duurzaam en energieneutraal bouwen en wonen voor iedereen mogelijk te maken – geeft Jeroen-Bart extra voldoening. “De energietransitie gaat in kleine stapjes. Er moet nog heel, heel veel gebeuren. Wij zijn met Barentsz niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat natuurlijk. Maar ik geloof wel dat het gaat lukken. En houtbouw is volgens mij de reddende engel.”