Wie zijn de mensen achter Barentsz? We stellen ze graag aan je voor. Want bij de persoonlijke benadering van Barentsz hoort dat jij weet met wie je praat. Ook online. Vandaag in de spotlight: bestuurskundige Bonne Datema. “Wat voor mij altijd belangrijk is, is dat je de wereld om je heen vorm geeft, in plaats van dat je ervan afhankelijk bent.”
Na zijn studie bestuurskunde werkte Bonne Datema jarenlang als organisatieadviseur en als IT Director bij ING Groep. Dat hij jaren later aan de basis van zijn eigen architectenbureau zou staan had hij nooit kunnen denken. Toch was hij direct enthousiast toen vriend en marathon-maatje Derk-jan Wentink hem vroeg of hij eens mee wilde denken met het ‘heruitvinden’ van zijn architectenbureau. “Dat was de periode van de vastgoedcrisis, architectenbureaus hadden het zwaar”, vertelt Bonne. “Ze hadden geen opdrachten maar wel personeel in dienst. Ik was net gestopt met mijn werk bij ING, dus het leek mij een mooie uitdaging. Derk-jan, Casper, Jochem en ik vertrokken naar Frankrijk om hierover na te denken. We vroegen ons af of we het vak niet opnieuw moesten uitvinden, en hoe complementair het zou zijn als we met twee architecten, een econoom en een bestuurskundige aan de slag zouden gaan. Vanuit dat idee ontstond Nieuw Nederland Ontwikkeling, en later Barentsz.”
Het vak opnieuw uitvinden
Daar in Frankrijk kwamen de heren tot het besef: dat huizen energie kosten is niet meer van deze tijd. Ze zouden energie moeten produceren, aldus Bonne. “Onze ambitie gaat verder dan daar op het gebied van architectuur verandering in teweeg te brengen. We willen de hele keten managen. De afgelopen jaren hebben we het vak opnieuw uitgevonden. Wij hanteren ook echt een andere verantwoordelijkheids-indeling dan klanten gewend zijn van een architectenbureau. Dat komt doordat we daarnaast ook een bouwkundig rekenbureau, bouwbedrijf en bouwbegeleider in één zijn.”
Geen standaard aannemers of ontwikkelaars
Bonne: “Wat voor mij altijd belangrijk is, is dat je de wereld om je heen vorm geeft, in plaats van dat je ervan afhankelijk bent. In ons werk is dat letterlijk zo. We maken mooie dingen, maar we doen meer dan dat. Het laten bouwen van een huis is een intensief en spannend traject. We proberen dat zoveel mogelijk te ontzorgen. Als directievoerder tijdens de bouw ben ik zelf vaak op de bouwplaats te vinden. Ik stuur het bouwteam aan. We zijn geen standaard aannemers of ontwikkelaars, we proberen onze klanten altijd zoveel mogelijk te betrekken, zo voelen ze zich entre nous. Daarnaast ben ik de persoon die contracten en constructies opstelt met klanten, leveranciers of andere partijen. Mijn werkzaamheden zijn heel divers en dat maakt het nog leuker. Met Barentsz zijn we natuurlijk uitermate serieus bezig, en ieder van ons verstaat zijn vak. Maar wat voor ons het belangrijkst is, is dat we dingen doen die voor ons leuk zijn en voor de klant waardevol. Dat schept arbeidsvreugde.”
Wat voor ons het belangrijkst is, is dat we dingen doen die voor ons leuk zijn en voor de klant waardevol
Het goede voorbeeld
Van hele weilanden vol zonnepanelen of windmolens wordt Bonne minder blij. “Ik vind dat zo zonde van het landschap. We moeten met elkaar naar oplossingen gaan die minder invasief is. Dat kan in de woningbouw, als je energieproductie middels zonnepanelen en warmtepompen én zeer hoge isolatiewaarde integreert in het ontwerp. Het is jammer dat de meeste nieuwbouwprojecten niet energieneutraal zijn, maar precies zoveel zonnepanelen hebben dat het aan het bouwbesluit voldoet. Daar kun je veel meer uithalen. Het zou mooi zijn als we daar met z’n allen aan zouden bouwen. Met Barentsz geven we in ieder geval alvast het goede voorbeeld.”
Benieuwd naar de andere partners van Barentsz? Op onze blogpagina lees je meer over ze. En als je meer wilt weten over onze houten Barentsz Ontdekkingshuizen, neem dan vooral contact met ons op.