De mensen achter Barentsz: architect Gosia Kowalczak

De mensen achter Barentsz: architect Gosia Kowalczak cover

Iets anders studeren dan architectuur? Dat heeft Gosia Kowalczak zich nooit kunnen voorstellen. De van origine Poolse architect werkt nu zo’n drie maanden bij Barentsz. Haar superkracht: luisteren. “Het zijn toch hun dromen waar het om gaat.”

Aangetrokken door de mooie taal, het lekkere weer en de goede architectuur verruilde Gosia Kowalczak op haar twintigste Polen voor Spanje. Na zes jaar in Barcelona gewoond te hebben, vertrekt ze met haar partner naar Nederland – zijn thuisland. Ze wonen hier nu veertien jaar en hebben een fijne plek gevonden voor hun gezin in Baarn. “Ik heb in drie landen gestudeerd: in Polen heb ik architectuur en urbanisme gestudeerd. Toen heb ik een jaar in Nederland bouwkunde gedaan. En in Spanje heb ik een doctoraat in de architectuur behaald. In heb gekozen voor studies in het buitenland omdat ik het gevoel van een studentenleven meer wilde ervaren en buitenlandse architectuur wilde ontdekken.”

Vrij en creatief vak

Architect worden is altijd al Gosia’s droom geweest: “Ik kan het me niet eens voorstellen dat ik iets anders gestudeerd zou hebben. In Polen moet je al vroeg weten wat je wilt studeren. Halverwege de middelbare school koos ik voor architectuur en volgde ik allerlei cursussen om beter te leren tekenen.” Maar wat is er dan zo leuk aan het vak? “Dat het een vrij en creatief vak is. En dat je mensen kan helpen met hun doel. Dat vind ik misschien nog wel het mooiste. Ik vind het dan ook heel belangrijk om goed naar mijn klanten te luisteren. Het zijn toch hun dromen waar het om gaat. Soms wil je een beetje sturen in ideeën, maar het waarmaken van hun dromen is het belangrijkst.”

Barentsz-huizen

Bij Barentsz werkt Gosia nu zo’n drie maanden. Ze was op zoek naar een nieuwe baan en vond een vacature bij een architectenbureau in Baarn (inmiddels is het kantoor verhuisd naar Hilversum). Ze lacht: “Ik wist niet eens dat we in Baarn een architectenbureau hebben, en ik woon daar.” Maar de locatie is niet het enige pluspunt. Toen ze zag wat er uit de koker van Barentsz kwam was ze onder de indruk: “Ik vind de Barentsz-huizen echt mooi, de oppervlakte, de plattegrond, een mooi open plan. En dan de grote ramen en de kwaliteit. Bovendien was ik op zoek naar iets waarbij ik persoonlijk contact heb met de klant. Ik heb altijd bij hele grote bureaus gewerkt en ontwierp werkelijk van alles: van zwembaden tot woningen en van sportscholen tot kantoorgebouwen. Ik heb veel verschillende functies gehad, omdat ik eigenlijk alles leuk vind. En als je steeds nieuwe dingen doet, kan je ook steeds blijven leren. Maar de klant zelf spreken, dat gebeurde bijna nooit.”

Houtbouw: stapje voor stapje verduurzamen

Gosia werkt nu aan haar eerste project: een vakantiewoning in Schoorl. Ook is ze bezig met een project in Weesp voor Barentsz Projectbouw, dat zich richt op kleinschalige duurzame bouwprojecten van ontwikkelaars of gemeenten. Ervaring met houtbouw heeft ze niet. “Maar ik vind houtbouw wel erg interessant. En ik denk dat we stapje voor stapje meer moeten verduurzamen. Alles verandert, dus we moeten ook onze manier van denken een beetje aanpassen.”

Benieuwd naar de andere mensen achter Barentsz? Op onze blogpagina lees je meer over ze. En als je meer wilt weten over onze houten Barentsz Ontdekkingshuizen, neem dan vooral contact met ons op.

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!