Bouwen met hout heeft de toekomst. Geen wonder, want de voordelen van prefab houtskeletbouw zijn legio. Hout is licht, duurzaam, circulair en gezond. Daarom heten we u van harte welkom in de nieuwe ‘houten eeuw’. Door de toepassing van nieuwe energiebesparende technologieën en kwalitatieve, herbruikbare materialen is een houtskeletbouw-huis de woning van én voor de toekomst. En de mogelijkheden nemen elke dag toe. Want als je met hout bouwt is de sky the limit.
Hout is een ongelofelijk duurzaam bouwmateriaal en groeiende bomen slaan CO2 op. Door het te gebruiken als bouwproduct wordt de cirkel oneindig. Je hebt een circulair materiaal om mee te bouwen, dat ook nog eens aan veel woonwensen voldoet: mooi, sterk, isolerend, innovatief, warm en kwalitatief hoogwaardig. Prefab houtskeletbouw is veel lichter dan steen en beton. Hierdoor zijn er voor de fundering meestal minder of zelfs geen betonnen heipalen nodig. Hieronder dé redenen waarom we bij Barentsz heilig geloven in bouwen met hout.
Gezond
Een oude Chinese wijsheid luidt: ‘Ben je ziek? Ga naar de dokter. Kan hij niet helpen? Ga in een houten huis wonen.’ Wonen in houtskeletbouw is gezond. Hout heeft namelijk een hygroscopische werking: het neemt vocht uit de lucht op staat deze in droge tijden weer af. In een Barentsz-huis leef je permanent in een neutraal klimaat. Mensen met astmatische klachten, bronchitis, allergieën, artritis en dergelijke, hebben heel veel baat bij prefab houtskeletbouw.
Goed isolerend
Hout heeft een aanzienlijk betere isolerende werking dan steenachtige materialen. Bij prefab houtskeletbouw in combinatie met goede isolatie kan het energieverbruik tot een minimum worden gereduceerd. Wel zo prettig met die schommelende energieprijzen.
CO2 neutraal
Hout is het enige bouwmateriaal zonder negatieve impact op de natuur. Het kappen van bomen kan een bijdrage leveren aan de instandhouding van een gezond bos. Kappen stimuleert namelijk bijgroei van de bossen. Vrijgestelde bomen krijgen meer licht, waardoor ze harder kunnen groeien. Jongere aanplant groeit veel sneller dan bomen aan het einde van hun leven. En groei betekent CO2 vastlegging. Hout stoot niet uit, maar slaat CO2 op en is hiermee de nieuwe norm in gezond bouwen en luxe wonen. Met prefab houtskeletbouw helpen we dus indirect het broeikaseffect te verminderen. Er is sprake van een zogenaamde ‘CO2 neutrale footprint’.
Brandveilig
Veel mensen denken dat prefab houtskeletbouw brandgevaarlijk is. Op het eerste gezicht een logische gedachte. Niets is echter minder waar. De structuur van hout is relatief licht, maar zeer sterk. Bij brand behoudt hout veel langer z’n stevigheid dan staal en beton. De kans op instorten van de constructie is veel kleiner en het geeft bewoners meer tijd het huis te verlaten. Niet alleen comfortabel en gezond dus, maar ook nog veilig.
Aardbevingsbestendig
Door haar kracht en flexibiliteit is prefab houtskeletbouw te verkiezen boven steen of beton als het gaat om aardbevingsbestendigheid. In Noorwegen werd vorig jaar het hoogste houten gebouw ter wereld opgeleverd. Het Mjøstårnet project of de Mjösa toren is maar liefst 85,4 meter hoog en zo ongeveer alle houttechnieken zijn in de constructie toegepast. De 18 verdiepingen hout-hoogbouw zijn te bewonderen in de Noorse plaats Brumunddal en de houten ‘wolkenkrabber’ is voor veel architecten een inspiratiebron. Toch hoeven we voor spectaculaire hoogbouw in hout eigenlijk Nederland niet uit …
Snellere bouwmethode
Een huis van beton en steen ontwerpen en bouwen, kost je al snel twee jaar. Een geprefabriceerd houtskeletbouw huis kan die tijd halveren tot maar liefst een jaar. Dat komt doordat veel onderdelen worden geprefabriceerd in de fabriek. En het casco wordt zelfs al binnen 5 dagen in elkaar gezet op de bouwplaats. Bij Barentsz hebben we bovendien het ontwerpproces gestandaardiseerd en schakelen we snel van voorontwerp naar definitief ontwerp.
Goedkopere bouwmethode
Een snelle bouwmethode betekent ook een goedkopere bouwmethode. Je hoeft tenslotte minder lang op de bouwplaats te zijn waardoor je minder geld kwijt bent aan arbeidsuren en logistiek. Ook maak je minder kosten doordat onderdelen zijn geprefabriceerd in de fabriek. Werken op locatie is namelijk een stuk duurder dan werken in de fabriek. Barentsz heeft een eigen fabriek en bouwteam. Daarmee wordt gewerkt met vaste prijsafspraken. Zo weten we precies welke materialen wanneer aankomen en wat het kost.
Droog bouwen
Cement of beton aanmaken met water, het is allemaal niet nodig bij prefab houtskeletbouw. En daarmee bespaar je ten opzichte van traditionele bouw al snel zo’n 1000 liter water per woning! Ook blijft dit vocht vaak jarenlang in het huis zitten, waardoor de isolatiewaarde daalt. Tot slot ben je met ‘droog bouwen’ zoals bij prefab houtskeletbouw niet afhankelijk van het weer. Het casco van een houtskeletbouw huis staat binnen een week en is dan wind- en waterdicht. Beton is nat en moet uitharden, waardoor met vorst de bouwplaats stil komt te vallen.
Flexibel
Een prefab houtskeletbouw huis is letterlijk ‘niet in beton gegoten’. Je bent dus erg flexibel in het aanpassen van de constructie. En dat vinden wij als Barentsz architecten natuurlijk wel zo prettig. Wil je bij traditionele bouw bijvoorbeeld bij het leidingwerk komen? Dan is dat erg lastig. Verder zijn de houten wanden veel lichter dan betonnen wanden. Op die manier kun je flexibeler kamers inrichten of aanpassen. Denk aan een extra badkamer of het verkleinen van de woonkamer.
Innovatief
In Amsterdam is het hoogste houten woongebouw van het land gebouwd. HAUT is een ontwerp van Team V Architectuur in samenwerking met ARUP, 73 meter hoog, innovatief en duurzaam gebouwd. Het ontwerp van HAUT is bekroond met hét keurmerk om nieuwbouwprojecten te beoordelen op duurzaamheidsprestatie: BREEAM. Dit label is een beloning voor het materiaalgebruik en innovaties op het gebied van energie- en waterbesparing, gezondheid, veiligheid, licht en comfort.
De 10 voordelen van prefab houtskeletbouw op een rij
De meest gestelde vragen over prefab houtskeletbouw
Zoals gezegd leven we in de ‘houten eeuw’: hout is hot. Bij Barentsz weten we inmiddels wat mensen graag willen weten over wonen in hout. We hebben de belangrijkste vragen (..met de antwoorden uiteraard) voor je op een rijtje gezet. Te beginnen bij de hamvraag:
1. Waarom zou je kiezen voor prefab houtskeletbouw?
We noemden hierboven al een flinke waslijst aan voordelen. Platgeslagen zijn volgens ons de grote pluspunten: een veel betere isolatie dan traditionele bouw, de CO2-opslag en het enorme leefcomfort. Bij een traditionele spouwmuur verlies je al snel 20 cm aan niet isolerend steen. Bovendien moet je een luchtspouw maken. Zo kom je met een traditioneel huis vaak niet boven de 40% aan isolatiemateriaal, terwijl dit bij prefab houtskeletbouw tot wel 75% is. Naast dit praktische voordeel, is het leefcomfort met houtskeletbouw hoog. Zo is de akoestiek veel beter dan in een huis van steen en beton, ‘ademt’ hout en ruikt het lekker. Alle zintuigen worden geprikkeld.
2. Hoe lang gaat een prefab houtskeletbouw huis mee?
Prebab houtskeletbouw kan honderden jaren meegaan. In Noord-Amerika en Noord-Europa wordt veel gebouwd in hout en die huizen staan er al eeuwen. Voorwaarde is wel dat je kwalitatief goed bouwt. Wat betekent dat dan? Nou, bijvoorbeeld dat je goed zorgt voor het gevelhout en de kozijnen, zodat het bestand is tegen weersinvloeden. Bij traditioneel gebouwde huizen zijn kozijnen vaak de grootste bron van onderhoud. En daarom voorzien wij onze kozijnen van aluminium waardoor je helemaal geen onderhoud hebt.
3. Is prefab houtskeletbouw gehorig?
Het antwoord is nee. Als je – net als bij vraag 2 – kwalitatief goed bouwt. Dat betekent scheidingswanden voorzien van dubbele beplating en isolatiemateriaal. Beiden zijn geluidwerend. Verder zorgen we bij een houten verdiepingsvloer voor een ‘zwevende’ cemente dekvloer waar de vloerverwarming in ligt. Dit voelt heel solide aan en je hebt daardoor geen last van geluid. Lekker rustig!
4. Is prefab houtskeletbouw goedkoper dan traditionele bouw?
Als je twee huizen zou vergelijken van dezelfde kwaliteit en isolatiewaarde, is het ongeveer gelijk. Met het grote voordeel dat je sneller bouwt met prefab houtskeletbouw waardoor die kosten omlaag gaan. Veel onderdelen zijn namelijk geprefabriceerd in de fabriek en een casco zetten we al in 5 dagen in elkaar op de bouwplaats. Wij zouden op deze vraag dus willen antwoorden: meer waar voor je geld! En dat is misschien het belangrijkste.
Ontdek zelf de voordelen van prefab houtskeletbouw
Deze projecten bewijzen wat wij al jaren roepen: hout is hét bouwmateriaal van de toekomst. Alle pluspunten van bouwen met hout vind je uiteraard ook terug in Barentsz Ontdekkingshuizen. Kom zelf ontdekken waarom prefab houtskeletbouw de toekomst heeft, tijdens een van onze Barentsz bezoekersdagen of neem direct contact op voor een afspraak.