Binnen 365 dagen af van je energierekening, dankzij onze fabriek

Binnen 365 dagen af van je energierekening, dankzij onze fabriek

Het is een van de grooste uitdagingen waar we als samenleving voor staan: afkicken van onze verslaving aan fossiele energie. En dat afkicken moet ook nog eens ‘cold turkey’. Dat betekent vaak: snel maar pijnlijk. Behalve met een Barentsz Ontdekkingshuis. Want daarmee woon je binnen 365 dagen volledig energieneutraal. Hoe dat kan? Onze eigen fabriek speelt hierbij een sleutelrol.

Barentsz-huizen zijn houtskeletbouw-huizen. Dat houdt in dat ze een houten constructie hebben die helemaal gevuld is met isolatiemateriaal en die betimmerd wordt. De houten constructie wordt in zijn geheel gemaakt in onze eigen fabriek in Letland. In Scandinavië en de Baltische Staten hebben ze al eeuwenlang ervaring met houtskeletbouw. Dus bij Barentsz wisten we: voor een partner met veel expertise en ervaring moeten we in het hoge Noorden zijn.

De Barentsz-belofte

Hoewel we van oorsprong een architectenbureau zijn, is het regisseren, coördineren en controleren van het bouwproces een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Om dat zo goed mogelijk te kunnen doen, werken we altijd met vaste partijen. We hebben een vast bouwteam, een vaste aannemer, vaste installateurs en we werken samen met één fabriek in Letland. Met deze vaste partner zijn we zo tevreden, dat we vorig jaar besloten om mede-eigenaar te worden. We vinden het namelijk belangrijk dat we vaste afspraken kunnen maken over prijs, kwaliteit en levertijden. Zo komt onze belofte aan jou – een bewoonbaar huis in 365 dagen – nooit in het geding.

De belangrijkste vooroordelen (en ergernissen) in de bouw – het kost altijd meer en het duurt altijd langer – gaan bij Barentsz dus niet op. Binnen een jaar woon jij in je Barentsz-huis, zonder financiële verrassingen. Beloofd.

De voordelen van ‘prefab’

Dat onze huizen voor een groot deel  in de fabriek worden gemaakt heeft veel voordelen. Want als je bouwt onder gecontroleerde en goede (arbeids)omstandigheden, kun je snel en kwalitatief hoogstaand produceren. En doordat alles op één plek gebeurt worden er veel minder fouten gemaakt. Onze houten huizen hebben daardoor het allerhoogste afwerkingsniveau.

Van fabriek naar bouwplaats

Voor de constructie van een houten huis gebruiken wij vuren: een snelgroeiende houtsoort. Ons hout voldoet altijd aan het FSC-keurmerk. Dat betekent dat het hout dat we gebruiken wordt geoogst uit duurzaam beheerde bossen.

In de fabriek worden vuren panelen van maximaal drie meter hoog en veertien meter lang geproduceerd. De vloer van een huis bijvoorbeeld, wordt in zijn geheel uitgelegd en in elkaar getimmerd. Al het extra werk wordt ook al in de fabriek gedaan. Elektriciteit, leidingen, stopcontacten, ramen en deuren: het wordt allemaal al in Letland gemonteerd. Zodra de panelen klaar zijn worden ze in delen uit elkaar gehaald zodat het vervoerd kan worden naar de bouwplaats in Nederland. Alles wat daar aankomt is dus min of meer kant-en-klaar. Ons bouwteam kan een huis daarom in vijf of zes dagen in elkaar zetten. Dan is het wind- en waterdicht. Handig, zeker in Nederland.

En het klimaat dan?

Voor één huis zijn vier met hout afgeladen vrachtwagens uit Letland nodig. Ja, dat kost diesel en CO2, maar doordat we op de bouwplaats niet steeds af en aan hoeven te rijden én we daar maar vijf maanden bezig zijn (met traditionele materialen is dat achttien maanden), is deze manier van bouwen juist erg milieuvriendelijk. En daar plukken we allemaal de vruchten van.

Wil jij volgend jaar ook energieneutraal wonen? Met onze configurator stel je je eigen Barentsz Ontdekkingshuis samen en zie gelijk wat het kost.

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!